Hlavní obsah

4 metody, jak oživit vztah: Komu ještě mohou pomoci, a komu už ne?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Způsobů, jak dát váš vztah zase do pořádku, je mnoho. Fungují ale opravdu?Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neklape vám to z různých důvodů ve vztahu? Existují metody, jak jiskru znovu zažehnout. Jsou ale pro každého? Nebo mají i svá rizika?

Článek

Skoro každý si prošel obdobím větší či menší partnerské krize. Dobrá zpráva je, že vyřešit se dá téměř vše (pokud chtějí oba). A tohle jsou čtyři často doporučované metody, jak oživit vztah, se vším, co byste o nich měli vědět, než je vyzkoušíte.

1. Naordinovaný sex

Vášeň po letech vyprchala, neudržitelná touha se nedostavuje a v ložnici se už jen spí. Někteří odborníci v takové situaci radí vytvořit si ze sexu jakousi každodenní povinnost. Prostě si říct, že teď spolu budete třeba po dobu měsíce (dvou, tří…) každý den spát, ať se děje, co se děje.

Výhody: Když překonáte počáteční nechuť, můžete si na to zvyknout natolik, že se vám pak od ní nebude chtít ustupovat. „Může to být jako se sportem. Jen málokomu se vyloženě chce začít běhat. Časem si ale na pocit při běhu spousta lidí tak navykne, že už bez něj nemůže být,“ říká osobní koučka Barbora Sedláková.

Nevýhody: Pokud je ale nechuť k intimitám jednoho z partnerů opravdu velká, může pro něj takto vynucený sex znamenat velké trauma. V takovém případě se problémy ještě prohloubí.

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Obyčejná tabule prý může zlepšit atmosféru u vás doma. Stačí na ni psát pochvalyFoto: Jack Frog, Shutterstock.com

2. Tabule pochval a stížností

Hovory z očí do očí vám moc nejdou, komunikace vázne, říct si na rovinu, co vám vadí, nedokážete. Stejně tak se u vás neozývají žádné pochvaly a vzájemné ocenění. Výsledkem je chlad, emoční prázdnota a hromadění starých křivd.

Přesně to má vyřešit tabule, kterou byste si měli někde pověsit, a každý den na ni napsat něco, čím vás partner potěšil, udělal vám radost. A když se objeví nějaká „stížnost“, šup s ní také na tabuli.

Výhody: Lidem, kteří spolu neumí mluvit, tohle může hodně pomoci. Tabule je vlastně jakýsi tichý prostředník, způsob, jak druhému sdělit, co potřebujete, místo, abyste v sobě dusili nepříjemné pocity. Navíc přečíst si každý den o sobě něco hezkého partnery sbližuje.

Nevýhody: „Je nutné si ujasnit, co je a není vhodné na tabuli psát, aby se nestala skládkou výlevů a urážek,“ varuje psychoterapeutka a psychologická poradkyně Eliška Nuslauerová. Chce to pravidla (žádná sprostá slova, kritizujeme jen konkrétní chování, ne obecné povahové vlastnosti…), jinak se to může zvrtnout.

3. Pauza

Jste spolu řadu let, a tak nějak se máte plné zuby. Někdy odborníci radí dát si vztahovou pauzu, zkusit být třeba měsíc bez sebe, byť s určitými pravidly, obzvláště pak s dodržením věrnosti.

Výhody:Odpočinout si a změnit prostředí může pomoci. Dostanete prostor se nadechnout, v klidu si ujasnit své myšlenky. A když vedle vás partner najednou není, lépe si uvědomíte, že vám chybí.

Nevýhody: Tahle metoda není příliš vhodná pro ty, kteří řeší zásadní vztahové neshody. Hrozí totiž, že jednomu (nebo oběma) se může život bez toho druhého zalíbit a vracet se mu chtít nebude. „Problémy se dají vyřešit jedině, když se partneři obrátí k sobě, nikoli od sebe. Chce to komunikaci posilovat, ne ji tlumit,“ vysvětluje Eliška Nuslauerová.

Foto: David Tadevosia, Shutterstock.com

Vztahová pauza je také možnost, ale poněkud riskantníFoto: David Tadevosia, Shutterstock.com

4. Milostné dopisy

Je časté, že partneři (obzvláště pak ženy) trpí ve vztahu nedostatkem náklonnosti, pozornosti, chybí jim projevy lásky. To se prý dá vyřešit milostnými dopisy, které si budete pravidelně (třeba jednou za měsíc) jeden druhému psát. A v nich nebudete šetřit něžnými slůvky, vyznáními, pochvalami a podobně.

Výhody: Takové dopisy mohou partnery znovu sblížit, vnést do jejich vztahu teplo a dovolit jim znovu zažít pocit zamilovanosti.

Nevýhody: Pro některé lidi (obzvláště pak pro muže) může být napsat takový dopis problém. Ne proto, že by svou polovičku nemilovali, ale protože nejsou psavci a pohled na prázdný papír je děsí. Jeden z páru tak cítí strach, nejistotu, má pocit, že selhal. A druhý si může myslet, že jeho protějšek dopis nezvládl, protože ho nemá rád.

Tak co, líbí se vám některá z metod? Kterou byste vyzkoušeli, a kterou ne?

Načítám