Hlavní obsah

4 nejčastější sexuální problémy žen: V jakém věku je čekat?

Foto: Thinkstock

Určitý věk prý přináší ženám specifické sexuální problémy. Myslíte, že je to možné?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexualita je někdy tak komplikovaná! Zvlášť když „systém“ přestane fungovat. Co trápí ženy ve dvaceti, třiceti či padesáti letech? Které čtyři nejčastější problémy jsou charakteristické pro určitý věk?

Článek

Problémy s intimitou a sexuální dysfunkce nechodí po horách, ale po lidech. Institut pro rodinu a studium sexuality v Belgii se zaměřil na to, jak věk souvisí s různými typy sexuálních dysfunkcí u žen.

Výzkumníci pracovali se vzorkem 15 048 heterosexuálních žen ve věku 16 až 74 let, které zpracovaly přehled o svém sexuálním životě, a přišli na to, že některé sexuální obtíže jsou pro určitý věk specifické, zatímco další trápí širší skupinu žen bez ohledu na věk. Chcete vědět, co vás s největší pravděpodobností čeká a nemine?

1. Nedostatek potřeby

Nedostatek sexuální touhy byl nejméně častý u mladších žen, nicméně 10 % dotázaných ve věku 20 až 24 let uvedlo, že sex příliš nevyhledávají. Totéž řeklo 20 % žen ve věku 25 až 29 let. Nejčastější výskyt nízkého libida zaznamenala věková skupina 50 až 60 let. Nedostatek sexuální touhy se tedy evidentně zvyšuje s věkem.

Mimochodem, tato sexuální dysfunkce zároveň patří mezi nejběžnější nešvary české populace. Agentura STEM/MARK pod supervizí sexuologického ústavu hlásí, že se k ní přiznává třetina z 805 mužů. To samé o sobě říká 22 % žen z celkových 800 dotázaných. Co nebo kdo za to může?

Na vině je pracovní vyčerpání, antikoncepce, antidepresiva, partnerská disharmonie. Ke každé věkové kategorii lze přiřadit něco.

Foto: Thinkstock

Vaginální suchost podle výzkumu trápí mnoho žen, zejména mezi 16. a 49. rokemFoto: Thinkstock

2. Vaginální suchost

Výzkum dál odhalil, že ani vaginální suchost není jen vágním pojmem. Potíže s přirozenou lubrikací vaginální sliznice pociťují ženy ve věku 16 až 49 let s tím, že po menopauze a hormonálních změnách (například těhotenství) se tento problém zhoršuje. Naštěstí existují gely, které mohou tuto nepříjemnost zmírnit. Není nutné se za jejich používání stydět.

3. Dosahování orgasmu

To, že i ženy zrají jako víno, skvěle dokládá bod o problémech s dosahováním orgasmu. Příslušnice věkové kategorie 20 až 24 let patří mezi ty, které s orgasmem „válčí“ nejvíc.

Vědci to pro Journal of Sexual Medicine, odborný magazín, ve kterém byla studie uveřejněna, okomentovali tak, že toto sexuální období je plné náhodných partnerů a známostí, což u žen snižuje pravděpodobnost vyvrcholení. (S přibývajícím věkem, stálým sexuálním partnerem, znalostí vlastního těla a zkušenostmi se to zlepšuje.)

Po třicítce je orgasmus nejsnadnější a nejintenzivnější, a tento blažený stav nekončí ani po čtyřicítce. Mírné zhoršení se prokázalo až okolo padesáti let.

Foto: Thinkstock

Mladé ženy mají větší problém s dosažením orgasmu než zkušenější dámyFoto: Thinkstock

4. Bolestivý sex

Pokud se někomu zdá, že náctiletí jsou na tom se sexem dobře, opravdu to tak není, ať pornografické filmy prezentují cokoli. Problémy s dosahováním orgasmu není to jediné, co mladší generaci trápí.

Bolestivý sex neboli dyspareunii (bolest v pochvě, klitorisu či stydkých pysků při pohlavním styku) nejčastěji hlásí ženy ve věku 16 až 19 let, přičemž po třicítce se tento problém zmírní, ale jen proto, aby okolo padesáti let opět mohl udeřit. (Menopauza a hormonální změny dělají svoje.)

Vědci uvedli, že příčinou může být samozřejmě i vaginální suchost, infekce močových cest nebo psychické trauma. V každém případě, pokud bolest přetrvává, je nutné navštívit lékaře!

A co zrovna trápí vás? Sedí tyhle 4 sexuální problémy na daný věk?

Reklama

Načítám