Hlavní obsah

4 porce do 100 Kč: Tahle jídla potěší rodinu i vaši peněženku

Foto: Ondřej Hošt

Skvělou teplou večeři připravíte i za pár korunFoto: Ondřej Hošt

Snažíte se vařit rychle, efektivně a levně? Máme pro vás skvělý tip, jak udělat 4 porce skvělého jídla, které vás nevyjdou na víc než 100 korun. A můžete si udělat klidně i maso!

Článek

Levných jídel jde samozřejmě udělat spousta, ale je škoda dělat kompromisy na úkor kvality potravin. Dnes tu pro vás máme tipy na skvělá jídla, která vaši peněženku nezruinují, a přitom si pochutnáte!

Bramborový krém se smetanovým sýrem

Na 4 porce potřebujete: 800 g brambor, 60 g smetanového sýru (Lučina, Gervais, Duko…), 1–2 menší mrkve pro barvu, 1/2 pórku, 500 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, podle chuti můžete přidat kousek jemně nasekané chilli papričky.

Foto: Ondřej Hošt

Netradiční bramborový krém potěší hlavně milovníky polévekFoto: Ondřej Hošt

Cena: asi 60 Kč (včetně kuřecích skeletů na vývar)

Postup: Brambory očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do kuřecího vývaru nebo vody. Tekutiny dejte spíš méně než více – nebude se slévat. K bramborám přidejte také na kousky nakrájenou mrkev a pórek a vše uvařte doměkka. Polévku dochuťte solí a pepřem a vše rozmixujte dohladka. Na závěr do ní vmíchejte smetanový sýr. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekaným pórkem a podle chuti také chilli papričkou.

Zapečené fazolkové lusky s bílým jogurtem, šunkou a mozzarellou

Na 4 porce potřebujete: 500 g čerstvých nebo mražených fazolkových lusků, 180 ml bílého jogurtu, 2 vejce, 1 dl mléka, 200 g dušené šunky, 150 g mozzarelly, sůl, pepř, muškátový oříšek, koření podle chuti (provensálské koření nebo jiné bylinky, drcený kmín) a tuk na vymazání formy

Foto: Ondřej Hošt

Zapečené fazolky se hodí jako hlavní jídlo i jako netradiční přílohaFoto: Ondřej Hošt

Cena: asi 80 Kč

Postup: Fazolky očistěte, odkrájejte z nich dřevnaté stopky a přibližně 2 minuty je povařte v lehce osolené vodě. Šunku nakrájejte na malé kousky, mozzarellu nastrouhejte nahrubo a smíchejte s vajíčky, jogurtem, mlékem, kořením a povařenými fazolkami. Směs nalijte do vymazané zapékací misky a vše vložte do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Kuřecí paličky pečené v pestu s rajčaty

Na 4 porce potřebujete:12 kuřecích paliček, 1 skleničku bazalkového pesta, 4–5 menších rajčat, sůl a pepř.

Foto: Ondřej Hošt

Tyhle pečené kuřecí paličky voní italskou kuchyníFoto: Ondřej Hošt

Cena: těsně pod 100 Kč

Postup: Kuřecí paličky omyjte, osolte a opepřete a promíchejte se skleničkou bazalkového pesta (v diskontních řetězcích ho seženete za 25–30 korun) a nechte asi 15 minut odležet. Pak paličky narovnejte do pekáčku, přidejte na poloviny nakrájená rajčata, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40 minut. Pokud v lednici najdete kapary, sýr parmezánového typu (třeba levnější Gran Moravia) nebo jinou podobnou lahůdku, můžete do pekáčku přidat i ty, není to ale vůbec nutné!

Na levné recepty je expertka i Koko z pořadu Menu domů televize Stream.cz. Víte, na kolik ji doma přišla porce hovězího guláše s pivem, za kterou v restauraci původně zaplatila 495 korun? A chcete znát recept? Podívejte se na video!

Jaké rychlé a levné recepty vládnou vašim kuchyním? Podělte se o ně v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!

Načítám