Hlavní obsah

4 zkoušky, které prověří každý vztah

Foto: thinkstock

Život nejsou jen šťastné chvíle, je třeba umět zvládat i ty obtížnéFoto: thinkstock

Reklama

Někdy je lépe, jindy hůře. Tak to v životě, tedy i ve vztahu chodí. Občas si ale musíte projít opravdu těžkými zkouškami, které vaše láska buď ustojí, nebo ne. Tohle jsou čtyři nejčastější z nich!

Článek

Dalo by se říci, že dokud jste s partnerem neprožili nějaké nepříjemné období, neřešili jste vážnější problém, neprošli jste si jakousi hlavní zkouškou. Protože až krizové situace prověří vaši jednotnost, schopnost postavit se jeden za druhého, prostě společně problém ustát.

1. Nevěra

Tak to je častý problém. „Nevěra může vztah velmi oslabit, je to jedna z nejhorších věcí,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Jakmile se na nevěru přijde, existují jen tři možnosti, jak to může dopadnout:

  • Rozchod– podvedený nemusí být ochoten odpustit, nebo naopak nevěrník svého činu nelituje, nehodlá mimomanželský vztah ukončit, jednoduše nevěra jen ukáže, jak špatně na tom váš vztah je, a jeho rozpad urychlí.
  • Udobření, ale jizvy zůstávají – partneři se sice dohodnou, že spolu zůstanou, ale v praxi to tak snadné není. Opravdu odpustit a přenést se přes zklamání a vzniklou nedůvěru není jen tak. „Někdy to může být i jakousi doživotní překážkou, tím spíš, pokud jeden z páru nedokáže zapomenout a staví toho druhého do role hříšníka,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.
  • Odpuštění se vším všudy – ideální, ovšem nejtěžší možnost. Tohle když partneři dokážou, tedy situace, když opravdu za nevěrou udělají tlustou čáru a dál fungují bez výčitek a nedůvěry, se rovná skoro zázraku. Ovšem pak to stojí za to, vlastně lze říci, že vztah tahle krize posílila.
Foto: thinkstock

Toužíte po dítěti a nedaří se? Je to nápor na vaše i partnerovy nervy, může se to podepsat i na vašem vztahuFoto: thinkstock

2. Nemožnost mít dítě

Založení rodiny je samozřejmě velmi citlivá věc, a pokud jde o něco, po čem oba z páru opravdu bytostně touží, může nezdar v této oblasti lásku dost nabourat. „Vztah může vlastně ztrácet smysl. Dokonce se může stát i to, že když pak dítě po nekonečných pokusech nakonec přece jen přijde, partnerství se stejně rozpadne. Stálo totiž na snaze mít dítě, ne na lásce a na souznění,“ popisuje Aleš Kalina. Největší rizika v marných pokusech o založení rodiny tkví v následujícím:

  • Jediným tématem a náplní vztahu se stane snaha o dítě (koníčky, přátelé, vše, co vás doposud bavilo, jde tak nějak stranou, váš život se točí jen kolem početí, plodných dnů, ovulace a podobně)
  • Výčitky (hledání viníka, toho, kdo za to může, a následné útoky jednoho na druhého)

3. Finanční krize

Láska samozřejmě není o penězích, ale pokud se ocitnete v situaci, kdy opravdu počítáte každou korunu, nemáte na základní věci (nájem, poplatky, jídlo…) a na žádné zlepšení to nevypadá, jste v obrovském a permanentním stresu. Oba!

Jste podráždění, máte spoustu starostí, strach z budoucnosti, jednoduše jste chyceni v pasti. A buď to ustojíte, podržíte jeden druhého a dokážete z této situace nějak vybruslit, nebo spadnete do propasti. „Často to končí neochotou spolupracovat, házením viny na druhého, nebo naopak pocity viny, že svému partnerovi nedokážete zajistit zázemí,“ vyjmenovává Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Láska samozřejmě není o penězích, ovšem vážné finanční starosti k pohodě nijak nepřispívajíFoto: thinkstock

4. Nemoc s trvalými následky

Jakákoli vážná nemoc je samozřejmě obrovskou zkouškou pro vztah. Ukáže se, zda dokážete partnera podržet v těžkých chvílích, když mu není dobře, kdy se o něj bojíte, možná se to spojí i s finančními problémy.

Ale ještě horší je, když jde o nemoc, která má trvalé následky. Když se vám z nemocnice místo sportovně založeného chlapa najednou vrátí muž na vozíku. Tohle ustát stojí hodně sil – jeho i vašich! Ale když to dokážete, lze říct, že zvládnete nejspíš úplně všechno!

Máte takovou zkušenost za sebou? Ustáli jste s partnerem takhle těžkou zkoušku?

Reklama

Načítám