Hlavní obsah

Nebezpečné čaje: Které bylinky si hlídat, aby vám neublížily?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Zbožňujete čaj z třezalky, máty nebo kopřivy? Asi jste přesvědčeni, že zklidňují, nebo naopak povzbuzují váš organismus. To ale nemusí být pravda. Víte, kdy a v jakém množství vám mohou uškodit?

Článek

Dáváte si často bylinkový čaj? Jednou na žízeň, příště zase jen tak pro chuť? Děláte chybu. V lepším případě si na ně vaše tělo za pár týdnů zvykne a léčivý účinek bude minimální. Hrozí vám však i něco horšího. Místo ozdravných účinků vám totiž některé bylinky ve větším množství mohou spíše uškodit. Přečtěte si, které to jsou.

Dejte si pozor na množství

V tomto případě není důležité, o kterou bylinu se jedná, protože obecně platí, že byste měli pít dva, maximálně tři šálky bylinného čaje denně. A rozhodně byste tuto „pravidelnost“ neměli dodržovat déle než tři týdny. V žádném případě nepijte bylinkový čaj během dne jen proto, že máte žízeň nebo že na něj máte chuť. Abyste využili léčivý potenciál těchto rostlin, vařte si je skutečně jen v případě, že potřebujete jejich pomoc. A raději si sami nevytvářejte žádné bylinné směsi. Pamatujte si, že pro laika, který nezná jednotlivé kontraindikace, je nejbezpečnější užívat jen jednu bylinu. A i v tomto případě je vhodné si nejdříve pečlivě prostudovat informace na obalu. Tam by mělo být uvedeno, kolikrát denně a v jakém množství si můžete čaj dopřát, čemu prospívá a kdy může škodit.

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Šálek bylinného čaje vypadá jako ztělesnění nevinnostiFoto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Zvyšte svou ostražitost, když berete léky

Některé bylinky se mohou špatně snášet s vašimi léky. Proto buďte velmi obezřetní a ještě před prvním šálkem bylinkového čaje se ujistěte, že tím negativně neovlivníte léčbu, kterou vám naordinoval lékař. Může se vám to stát ale i v případě, že berete antikoncepci. Například třezalka, kterou vám kdekdo doporučí na zklidnění, když budete příliš nervózní a ve stresu. A vás možná ani nenapadne, že právě třezalka snižuje účinnost hormonální antikoncepce a může stát za jejím „selháním“. Podobnou roli může sehrát i pupalka.

Třezalka je sice osvědčeným antidepresivem, ale není vhodná ani pro osoby, které užívají léky na ředění krve. Navíc prodlužuje působení anestetik, proto je vhodné ji vysadit alespoň dva týdny před operací v narkóze. Také byste se měli vyvarovat pití jakýchkoli bylinných čajů při nádorovém onemocnění, aniž byste to předem zkonzultovali s ošetřujícím lékařem.

Kvůli kopřivě můžete mít málo vápníku

Kopřiva patří mezi nejdostupnější bylinky a má spoustu pozitivních účinků například na ledviny, játra, žaludek i slinivku. Přesto byste neměli její popíjení přehánět. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která na sebe (je-li jí příliš) váže vápník na úkor vašeho organismu.

Foto: Cora Mueller, Shutterstock.com

Kopřiva roste na každém rohu a tak láká z dlouhodobému popíjeníFoto: Cora Mueller, Shutterstock.com

Škodit mohou máta, kontryhel i ostropestřec

Dlouhodobá konzumace velkého množství mátového čaje, který je jinak prospěšný hlavně trávicímu ústrojí, může vést ke zhoršení krevního obrazu. Kontryhel, který podporuje nejen činnost střev a ledvin, ale zmírňuje i vnitřní krvácení, zas může negativně ovlivnit vaše játra. Ta sice můžete posílit pitím čaje z ostropestřce mariánského, ale nesmíte přitom mít diagnostikován výskyt myomů nebo endometriózu.

Těhotenství bez maliníku, šalvěje a pelyňku

Pokud jste těhotná, asi se cíleně vyhýbáte všem nevhodným potravinám. Totéž však platí také pro bylinkové čaje. Sice své miminko jedním šálkem lipového nebo šípkového odvaru určitě neohrozíte, ale  některým bylinám se raději vyhněte obloukem, protože mohou vést k překrvení pánevních orgánů. Mezi ně patří maliník, šalvěj a pelyněk. Zajímavé je, že pití čaje z listů maliníku je naopak doporučováno v posledních čtyřech týdnech gravidity, protože by mělo příznivě ovlivnit porodní dobu, takže by porod měl být pro vás méně vyčerpávající a bolestivý. Konzumaci čaje z listů maliníku se však každopádně vyhněte, pokud máte vysoký tlak, během těhotenství se u vás objevilo krvácení nebo máte-li naplánovaný porod císařským řezem.

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Šalvěj není vhodnou bylinkou v těhotenstvíFoto: 5PH, Shutterstock.com

Bylinky nejsou vhodné pro malé děti

Bylinné čaje vyžadují velkou opatrnost i během kojení. Například populární máta může omezit až zastavit laktaci. Prospěšný v tomto období je asi jedině čaj fenyklový, který někdy podporuje tvorbu mléka, a navíc ulevuje od nadýmání, a to nejen vám, ale i vašemu miminku. Kromě fenyklu, který příznivě ovlivňuje činnost střev i u batolat, byste své děti měli léčit bylinkami raději až od tří let.

Už jste se taky někdy předávkovali bylinkami?  

Reklama

Související témata:

Načítám