Hlavní obsah

Bylinkový speciál: Tyhle jarní druhy pomůžou s tlakem, žlučníkem i na akné

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně je tu to správné počasí na procházky jarní přírodou a s nimi možná i na sběr bylinek, které v ní právě rostou. Ne nadarmo se říká, že právě ty jarní mají velkou sílu a hodně toho dovedou. Vyzkoušejte to!

Článek

Bylinky, které vám dnes představíme, potkáte na mezi, louce i na zahrádce, takže je můžete mít stále po ruce. Vyplatí se pro ně ale sehnout, protože vám uleví od mnoha neduhů!

Kopřiva dvoudomá

Listy kopřivy jsou plné draslíku, vápníku, železa, vitaminů skupiny B – hlavně B1 a B6, vitaminu C, provitaminu A, serotoninu, chlorofylu, betakarotenu a dalších látek, které pomohou snížit hladinu krevního cukru, pročišťují organismus, mají protizánětlivé účinky a stimulují regeneraci pokožky – lze je využít v boji proti akné či ekzému. Účinkují při chudokrevnosti, protože umí v těle vázat železo. Uleví při onemocnění žlučníku, jater a celkové únavě.

Listy kopřivy i celé výhonky můžete posekat a připravit z nich špenát, přidat do nádivky, do těsta na bramboráky i mletého masa. Lze z nich vyrobit kopřivovou polévku, ke které se přidává mléko nebo smetana. Skvělý je i obyčejný kopřivový čaj – lístky jen spaříte vařící vodou a necháte odstát.

Foto: Kekyalyaynen, Shutterstock.com

Kopřivy můžete ihned zpracovat, ale lze si je dát do mrazáku a sáhnout po nich třeba v ziměFoto: Kekyalyaynen, Shutterstock.com

Pažitka

Bylinka, kterou můžete přidat do pomazánek, bylinkového másla, do salátů, dresinků, posypat s ní můžete vařené brambory nebo kaši. Výhodou je, že pažitka vyraší brzy na jaře, ale pokud jí necháte alespoň pět centimetrů dlouhé zbytky listů, bude stále dorůstat. Získáte tedy neomezený zdroj vitaminu C i B, vápníku, železa, draslíku, síry a fosforu. Obsahuje také riboflavin, beta-karoten a sodík.

Pažitku můžete využít i syrovou jako bylinku, která podporuje chuť k jídlu, likviduje střevní parazity, snižuje krevní tlak, má dezinfekční účinek, stimuluje imunitu, a jak se proslýchá, bojuje i s Alzheimerem.

Sedmikráska chudobka

Možná se zlobíte, že vám prorostla váš krásný trávník, ale spíš byste měli být rádi, že máte na dosah bylinku, který obsahuje vitamin C, hořčík, flavonoidy, organické kyseliny, inulin a další. Právě díky tomu působí močopudně, pomáhá čistit krev, stimuluje žlučník a játra. Odvar ze lžíce květů a asi čtvrt litru vody pomůže potlačit krvácivost dásní, při použití jako tonikum zas mírní akné a kožní obtíže všeho druhu.

Květy sedmikrásky můžete přidat do salátů, do pomazánky, míchaných vajíček i do mletého masa nebo těstovin. Nebojte se ji přidat jako ozdobu na dezert místo máty či meduňky. Z květů si můžete vyrobit čaj i sirup, ještě uzavřené květy lze zas zavařit ve sladkokyselém nálevu.

Fialka, violka vonná

Fialky nejsou jen voňavé a krásné, ale patří mezi jednu z nejdéle používaných léčivek – použít lze květ i kořen. Fialka obsahuje vápník, železo, vitamin C a A, ale i saponiny a další prospěšné látky. Uvolní i úporný kašel a uleví od bolesti hlavy. Vonnou složkou je ve fialce odoratin, který účinkuje proti vysokému krevnímu tlaku a celkově zklidňuje. Vnitřně působí fialka i proti dně, na astma a čištění krve. Vně, třeba ve formě obkladu, pomůže s kožními obtížemi, zklidní popálenou kůži.

Pro vnitřní využití se většinou dělá nálev z kořenů, květů nebo celé rostliny – pak dejte lžičku byliny na čtvrtlitr horké vody a nechejte louhovat 10–15 minut. Zevně pak odvar z kořenů či květů, to se pak stejné množství alespoň pět minut vaří a pak ještě louhuje. Z fialky můžete po naložení do oleje a asi týden dlouhém ustátí ve tmě vyrobit skvělý a krásně voňavý tělový či koupelový olej.

Pampeliška lékařská

Na zahradě je vnímána také jako plevel, ale listy, květy, kořen i stvoly jsou léčivé. Obsahují vitaminy C, A, B a betakaroten, křemík, draslík a vápník, v kořenech je inulin. Právě listy mají močopudné účinky, jsou skvělé pro povzbuzení ledvin a jater, čili celkovou očistu těla, pomáhají při cukrovce, dokonce prý umí rozpustit žlučníkové kameny. Pročišťuje krev, podporuje čištění krve, ale v neposlední řadě prý i omlazuje a zkrášluje.

Listy a stvoly pampelišky můžete přidávat do salátů nebo do polévky, mladé kořínky pak do polévek nebo je pražit a dělat z nich kávu nebo čaj – ten si nachystejte asi ze lžičky očištěného kořene, který nechte v hrnku vody přes noc a pak vše přiveďte k varu, stáhněte a nechte vystydnout. Z květů se dá uvařit skvělý med – pak potřebujete asi 400 květů, citron, 1,5 l vody a kilogram cukru.

Jakou jarní bylinku sbíráte a využíváte vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám