Hlavní obsah

5 nejhorších důvodů, proč mít sex

Foto: Thinkstock

Sex je i dobrý obchodní artiklFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex! Provozujeme ho asi všichni. Někdo pro radost, z lásky a kvůli rozkoši, kterou nás zaplavuje. Někdo ale také kvůli vlastnímu prospěchu či potřebě něco si dokázat. Jednoduše řečeno, ne vždy je to z lásky. A tohle je pět nejhorších důvodů, proč se milovat.

Článek

Říká se, že každý důvod k sexu je dobrý. Jenže to není tak úplně pravda. Následující důvody rozhodně mezi ty ideální nepatří...

1. Sex: Cesta, jak dosáhnout svého

Pokud nemá takový člověk morální zábrany a dokáže i tak mít z dosažených věcí radost, nedá se nic dělat. Každopádně tento způsob života také nemá dlouhodobé trvání. Až o „tělo“ nebude takový zájem, na koni budou ti, co vsadili spíš na své skutečné pracovní schopnosti.

2. Sex: Jediné emoce, kterých se mi dostává

Denně přemýšlí nad tím, zda je má jejich partner rád. Jestli je miluje, jestli jsou pro něj dost atraktivní. Nikdy neslyší tu krásnou větu „miluji tě“. Naopak, partneři je přehlíží, nijak své city neprojevují. Pouze při sexu z nich v záchvatu vášně občas něco hezkého či něžného vypadne. Je to problém mnoha žen, pro něž je milování s partnerem především důkazem lásky a zdrojem emocí, kterých se jim jinak ve vztahu nedostává. „Sex vyhledávají k tomu, aby se emočně uspokojily, aby se ujistily o tom, že jsou stále milovány,“ popisuje Lenka Černá.

Je jasné, že takový přístup k sexu moc zdravý není. Vztah, kde chybí emoce a projevy lásky, není kvalitní a v posteli se rozhodně nespraví.

3. Sex: To jsem ale chlapák

Tohle je zase doména především mužů. Ti si dost často potřebují dokazovat a veřejně prezentovat svou mužnost. A ta se v pokřiveném vnímání měří počtem sexuálních partnerek nebo četností pohlavního styku. „Jeden můj kamarád vyprávěl, že měli v práci jakousi ,zeď lásky'. Na ni si ženy i muži dělali čárky, kdykoli měli sex, a to s kýmkoli a v jakémkoli vztahu,“ vypráví Lenka Černá. Podle ní to byla na jednu stranu legrace a zábava, ale pro některé jedince také způsob, jak prezentovat svou sílu. „Bohužel mezi muži to takhle dost často funguje. Chlap, který má hodně žen, je často u svých kamarádů považován za borce, a naopak ten, který je věrný a ženy nevyhledává, je vlastně divný,“ upřesňuje psycholožka.

Foto: Thinkstock

Milování může mít i zištné důvodyFoto: Thinkstock

4. Sex: Výnosné zaměstnání

Mohlo by to vypadat jako dokonalý byznys. Žádná velká investice, protože jediné, co je potřeba, je vlastní tělo. A ať se s ekonomikou děje cokoli, krize nekrize, prostituce kvete dál. Jenže málokdo na to má díky bohu žaludek!

„Lidi, kteří se živí sexem, potřebují pomoc. Obvykle v dětství prožívali psychická traumata a nedostával se jim dostatek emocí ze strany rodičů. Mnohdy jsou odsouzeni k celoživotní nenávisti vůči sobě samým, nemají kladný vztah k sobě ani ke svému tělu,“ vysvětluje Lenka Černá. Ta jim ani nedává moc velké šance na spokojený partnerský život. Lidé, kteří se prodávají, totiž dost často nedokážou normální vztah navázat, případně si ho udržet a založit rodinu.

5. Sex: Pojďme se udobřit

Nejdřív divoká hádka, ostrá výměna názorů, a nakonec prásknutí dveří. A když se vzduch trochu vyčistí a vyvětrá, skončíte v posteli, kde je vše zapomenuto.

Velká část partnerských rozepří jednoduše skončí sexem na usmířenou. Je to příjemné, ale rozhodně ne ideální. V krátkodobém horizontu to možná funguje dobře, v dlouhodobém ovšem ne. „Je to nezdravá forma řešení konfliktů. Sex dlouhodobé neshody totiž jen zaplácne,“ vysvětluje Lenka Černá. Podle ní je důležité naučit se komunikovat, a pak teprve se milovat. „Po nějaké době totiž usmiřovací sex přestane fungovat. Věřte, že v manželské krizi partneři nepociťují v posteli žádnou radost,“ varuje Lenka Černá.

Co z toho vyplývá? Že sex je krásný, ale jen z těch správných důvodů. Tedy z lásky, pro radost a vzájemné potěšení. Ten pocit, že není jen „já“ a „ty“, ale „my“, je přece úžasnější než luxusní auto v garáži.

A co znamená sex pro vás? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám