Hlavní obsah

5 skvělých jarních pomazánek

Foto: Petr Makovička

Skvělé pomazánky, které neznáteFoto: Petr Makovička

Reklama

S jarem se do kuchyně konečně dostává zase čerstvá zelenina, a to si nikdo po dlouhé zimě nemůže nechat ujít. Použít ji ale můžete i ve studené kuchyni, třeba do pomazánek! Vyzkoušejte našich pět skvělých receptů, díky kterým připravíte chutnou a originální večeři během pár minut!

Článek

Pečivo se šunkou či sýrem je sice také skvělé, dobrá pomazánka vám ale, pokud si jí připravíte dost, ušetří spoustu práce – minimálně při přípravě snídaně nebo svačiny na druhý den dětem do školy.

Ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou

Na 4 porce potřebujete: 4 vejce, 1 větší cibuli, 300 g ředkviček, 130 g lučiny, 4 lžíce bílého jogurtu, petrželku.

Foto: Petr Makovička

Vynikající ředkvičkováFoto: Petr Makovička

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Ředkvičky očistěte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu, ať místo pomazánky nemáte salát. Stejně tak k ředkvičkám nahrubo nastrouhejte zchladlá oloupaná vejce. Přidejte lučinu, jogurt, najemno nakrájenou cibuli (pokud chcete mít pomazánku barevnější, můžete použít červenou) a nasekanou petrželku. Metlou vše důkladně promíchejte. Jako pečivo se skvěle hodí klasický chléb.

Jablková pomazánka s hermelínem

Na 4 porce potřebujete: 3 větší jablka, 1 hermelín, 4 lžíce bílého jogurtu, pepř, citronovou šťávu.

Foto: Petr Makovička

Lahodná kombinace jablek a hermelínuFoto: Petr Makovička

Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. K nim nastrouhejte taktéž nahrubo hermelín. Vše promíchejte (nejlépe se vám to bude dělat rukou, hermelín drží hodně při sobě) a dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Skvěle se hodí například na celozrnné pečivo.

Pažitkovo-bazalková tvarohová pomazánka

Na 4 porce potřebujete: 200 g másla, 350–400 g měkkého tvarohu, 8–10 lžic slunečnicového oleje, pažitku, 30 g bazalky.

Foto: Petr Makovička

Tvarohové pomazánky bývají velmi oblíbenéFoto: Petr Makovička

Postup: Tahle pomazánka je jakousi obměnou klasické pažitkové pomazánky. Máslo nechte v místnosti povolit, a pak jej utřete do pěny. Přidejte tvaroh, olej, nasekanou pažitku (na tohle množství by v mém případě padl klidně celý květináček) a asi 30 g čerstvé nasekané bazalky, množství ale záleží hlavně na vaší chuti. Metlou vše promíchejte a podávejte s kornspitzovým rohlíkem.

Tip:Čerstvou bazalku můžete mít i vy stále po ruce, nahlédněte do článku Vypěstujte si bylinky i v paneláku!.

Česneková pomazánka s brusinkami a tymiánem

Na 4 porce potřebujete: 180 g majonézy, 6–8 stroužků česneku, 4–5 lžiček brusinkového kompotu, 4 lžíce bílého jogurtu, 150 g sýru gouda nebo krowalski, 4 snítky čerstvého tymiánu.

Foto: Petr Makovička

Česneku v ní bylo opravdu dostFoto: Petr Makovička

Postup: Sýr nastrouhejte najemno, přidejte prolisovaný česnek, majonézu, jogurt, brusinky a otrhaný tymián. Vše důkladně promíchejte a podle chuti přidejte brusinky či tymián. Tahle pomazánka se hodí jak na tmavé, tak i na klasické bílé pečivo, tentokrát se ale spíše vyhněte pečivu s výrazným posypem, to by mohlo v chuti hodně rušit.

Mrkvová pomazánka

Na 4 porce potřebujete: 3 mrkve, 180 g nesoleného žervé, 1 cibuli, 3–4 lžíce bílého jogurtu.

Foto: Petr Makovička

Zapojte do hry i mrkev!Foto: Petr Makovička

Postup: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte žervé, najemno nakrájenou cibuli a bílý jogurt a vše metlou důkladně promíchejte. Podle chuti můžete přidat na kousky nakrájený ananas, ale není to potřeba. Skvěle se hodí na máslové croissanty! (recept na domácí croissanty najdete zde).

Jaké pomazánky děláte na jaře domy vy? Diskutovat můžete pod článkem, své recepty vkládejte do sekce najdete zde.

Reklama

Načítám