Hlavní obsah

Skvělá snídaně třikrát jinak

Foto: Thinkstock

Někdo má rád lehkou snídani, jiný preferuje pořádný kopec jídlaFoto: Thinkstock

Reklama

Vymýšlet neustále nové a nové snídaňové inovace, které by vaší rodině chutnaly, není nic jednoduchého. Pokud už vás chleba se šunkou a sýrem nebaví, nechte se inspirovat francouzskou, anglickou či švédskou kuchyní!

Článek

Anglické snídaně asi není potřeba představovat, protože jsou pověstné tím, že vydají za český oběd. Pravdou ale je, že Britové jsou zvyklí na velmi lehký oběd, často složený jen ze salátu a ryby. Francouzská kuchyně je známá svými croissanty a ani u snídaně se na tom nic nemění. A Švédové? Jejich jídla patří k nejzdravějším v Evropě. Co byste tedy našli na jejich ranních stolech?

Snídaně po anglicku

Chybět nesmí: toasty, vajíčka, slanina, klobásky, fazole, pečená rajčata a často také grilované houby, případně máslo a pomerančová marmeláda

Foto: Thinkstock

Anglická snídaně je poměrně kalorickáFoto: Thinkstock

Na 2 snídaně potřebujete: bílý toastový chléb, 4 vajíčka, sůl, pepř, 100 g plátkované slaniny, 2 rajčata, plechovku fazolí v tomatové omáčce, olej, 2 bílé klobásky

Postup: Do trouby rozehřáté asi na 100 stupňů dejte nahřát talíře, aby na nich vše vydrželo déle teplé. Na pánvi rozpalte trochu oleje a vklepněte do něj vajíčka. Ta celá trošku posolte, žloutek můžete okořenit špetkou pepře nebo papriky. Pokud nemáte rádi syrové žloutky, přiklopte pánev na chvíli poklicí, udělají se tak úplně. Volská oka se připravují asi 3–4 minuty, připravit ale můžete klidně míchaná vejce nebo vaječnou omeletu. Hotová vajíčka sejměte z pánve a naservírujte na rozehřátý talíř. Položte na ně poklop, aby tak rychle nechladla.

Plechovku fazolí vyklopte do rendlíku a nechte prohřát, případně je můžete dokořenit špetkou chilli. Na pánev položte plátky slaniny, aby se hezky vypekla, a klobásky. Když je slanina křupavá a klobásky opečené ze všech stran, sejměte je a přidejte na talíř k vajíčkům. Na tuk, který na pánvi zůstal, položte hrozen cherry rajčátek nebo na půlky překrojená rajčata, přiklopte poklicí a asi 5 minut je nechte opékat. Na konec v toasteru připravte zlatavé toasty, na talíř přidejte pár lžic fazolí, prohřátá rajčata, uvařte kávu, nalijte sklenku pomerančového džusu a můžete snídat!

Snídaně po francouzsku

Chybět nesmí: káva nebo horká čokoláda, džus, croissant, máslo, marmeláda

Foto: Thinkstock

Snídaně po francouzsku se neobejde bez croissantuFoto: Thinkstock

Na 10 domácích croissantů potřebujete: 250 g hladké výběrové mouky, 170 g másla pokojové teploty, 20 g kvasnic, 45 g cukru krystal, sůl, 150 ml teplého mléka, vajíčko na potření

Postup:Kvasnice rozdrobte do mísy na větší kousky, smíchejte se lžící cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Pak je nechte asi 20 minut odpočinout na teplém místě. Mezitím všechno máslo nakrájejte na asi 1 cm silné plátky a rovnejte je těsně vedle sebe na potravinářskou fólii tak, aby vznikl obdélník velký asi 10 x 15 cm. Máslo přikryjte další vrstvou fólie, válečkem jednotlivé kousky sválejte k sobě a celý plát uložte do lednice.

Do mísy nasypte mouku, zbytek cukru a sůl a uprostřed vytvořte rukou dolíček, do kterého vylijte „nakvašené“ kvasnice a zbytek mléka. Ze všeho vytvořte hladké těsto. Pokud se vám lepí, můžete jej podsypat trochou mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a dejte asi na 1,5 až 2 hodiny kynout na teplé místo. Pomoučete si desku kuchyňské linky nebo vál a začněte zpracovávat vykynuté těsto. Z toho nejdřív promáčkáním vytlačte vzduch a pak z něj vyválejte obdélník tak velký, aby do něj šel zabalit plát z másla. To zbavte fólie, položte jej doprostřed a přeložte přes něj nejprve z jedné, pak z druhé strany těsto a opět rozválejte na obdélník. Ten přeložte znovu stejným způsobem. Takto připravené těsto zabalte do fólie, nechte půl hodiny v lednici odpočinout a zopakujte celý postup s překládáním. Celý postup (uložení do lednice, rozválení a přeložení) zopakujte ještě dvakrát a nakonec jej nechte v lednici odpočinout přes noc.

Druhý den těsto rozdělte na tři kusy a ty rozválejte na dlouhý obdélník silný asi 0,5 cm, podle potřeby jej můžete podsypávat moukou. Obdélník rozkrájejte na trojúhelníky, které od nejdelší strany smotávejte do rohlíčků a pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Nakonec croissanty potřete rozmašlovaným vajíčkem a při teplotě 190 stupňů pečte asi 15 minut. Horké croissanty podávejte s máslem a džemem, na stole by neměla chybět ani káva džus.

Snídaně po švédsku

Chybět nesmí: knäckebrot, zelenina, máslo, šunka, sýry, džus, jablečný koláč

Foto: Thinkstock

Švédi si snídani umí vychutnatFoto: Thinkstock

Na jablečný koláč s tvarohem potřebujete: na těsto 42 dkg hladké mouky, 24 dkg másla, 14 dkg cukru moučka, 4 žloutky, vanilku (nebo vanilkový cukr), citronovou kůru; na jablečnou náplň si připravte 5 velkých jablek, 8 lžic cukru, 1 skořicový cukr, hrst nasekaných oříšků nebo mandlí, hrst rozinek, rum; na tvarohovou náplň potřebujete 200 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru; na drobenku 12 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru a 10 dkg másla

Foto: Mona Martinů

Na švédském koláči jsme si pochutnali i my v redakciFoto: Mona Martinů

Postup: Návod na linecké těsto (je stejné jako u cukroví) najdete zde. Vrhněme se ale na náplně! Jablečnou připravíte během okamžiku. Jablka nakrájejte na malé kousky a smíchejte je s rozinkami namočenými v rumu, nasekanými ořechy, skořicovým cukrem a 5 lžícemi cukru krupice. Tvarohová není o nic složitější. V míse smíchejte tvaroh, vajíčko, vanilkový a 3 lžíce cukru krupice a je hotovo. Nakonec si připravte drobenku – s misce rukama spojte máslo, cukr a polohrubou mouku. Listovým těstem vystelte plech nebo koláčovou formu a vidličkou jej propíchejte. Na těsto dejte tvarohovou náplň, na ni nastrouhaná jablka a navrch posypte drobenkou. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 30 minut.

Co je vaší nejčastější snídaní? A co mají ke snídani nejraději vaše děti? Podělte se o svoje tipy v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám