Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Skvělé pomazánky

Foto: Mona Martinů

Ze starých kuchařek jsme vybrali tři pomazánkyFoto: Mona Martinů

Reklama

Pokud máte doma děti, jistě znáte kouzlo pomazánek. Přeci jen, dělat každý den teplou večeři se jen tak někomu nechce a chleba se šunkou a sýrem pětkrát týdně taky nikoho nepotěší. V dnešním vaření ze starých kuchařek jsme proto zapátrali v kapitole „různé večeře“ a vybrali tři báječné pomazánky.

Článek

Když začnete pročítat staré kuchařky (dnešní recepty jsou výhradně z kuchyně Marie Sandtnerové), možná vás překvapí, jaké všechny suroviny hospodyňky před sto lety naprosto běžně používaly a dnes jsou takřka zapomenuté, nebo by nikoho moc nenapadlo používat je v české kuchyni. Mezi ně patří i sardele – v každém třetím receptu narazíte na třené sardelové máslo, a kapary, kterými ani Sandtnerová, ani Kejřová rozhodně nešetřily. A v pomazánkách tomu není jinak.

Foto: Mona Martinů

Na výrobu všech tří pomazánek toho moc nepotřebujeteFoto: Mona Martinů

Pomazánka z žervé, šunky a kaparů

Do dobrého umíchaného másla zamícháme sýr typu žervé, osolíme, přidáme drobně na kostičky nakrájenou šunku nebo uzené maso, kyselé okurky, sekané kapary a strouhanou cibulku. Vše dobře promícháme a pomažeme krajíčky chleba nebo housky. Do směsi můžeme zamíchat utřenou sardeli nebo usekanou sardinku.

Foto: Mona Martinů

Žervé smíchejte se změklým máslemFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Přidejte šunku, kyselou okurku a nasekané kaparyFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Všechno důkladně smíchejteFoto: Mona Martinů

Rozpočet pro 5 osob: 10 dkg másla, 10 dkg sýru imperiál nebo žervé nebo obyčejného dobrého tvarohu, sůl, 15 dkg šunky nebo uzeného vařeného masa, 3 malé kyselé okurky, 2 dkg cibule, ½ dkg kaparů, 5 krajíčků chleba nebo housek, 1 sardeli nebo sardinku

Foto: Mona Martinů

Pomazánku namažte na plátky veky nebo chlebaFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Kapary dodají pomazánce neotřelou chuťFoto: Mona Martinů

Předem musím varovat, že rozpočet pro pět osob zmíněné množství určitě není, protože vystačí opravdu akorát tak na těch pět krajíčků, takže co se dospělých (a nedejbože hladových chlapů) týče, určitě počítejte s dvojnásobným množstvím. Máslo jsem nechala povolit a pak jej utřela ručním šlehačem, zbytek ingrediencí už jsem zamíchávala klasicky stěrkou. Použila jsem žervé a pražskou šunku, sardeli ani sardinku jsem nepřidávala a můžu říct jen jediné: je to opravdu skvělá pomazánka! Kapary, ze kterých jsem měla asi největší strach, protože jsem si je v receptu nedovedla vůbec představit, daly pomazánce skvělý a neotřelý šmrnc, okurky jemně křupaly a do toho smetanové žervé… Ze všech tří receptů ode mě i od naší fotografky Mony tahle získala jednoznačně první místo!

Pomazánka z domácí majonézy, sardelí a vajec

V míse umícháme žloutky a za stálého míchání přikapeme olivový olej, přidáme francouzskou hořčici a bedlivě mícháme půl hodiny. Pak přikapeme opět za stálého míchání citronovou šťávu a strouhanou cibulku. Lehce vmícháme na kostičky nakrájená, natvrdo uvařená vajíčka a drobně usekané sardele nebo kostí zbaveného matjesa. Veku nebo chléb nakrájíme na 1 cm silné plátky, potřeme je máslem a asi ½ cm vysoko upravenou směsí a podáváme na míse ubrouskem vyložené k večeři.

Foto: Mona Martinů

Ze žloutků a oleje připravte majonézuFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Přidejte hořčici a okyselte citronovou šťávouFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Vmíchejte cibuli, vajíčka, sardelku a namažte na chlébFoto: Mona Martinů

Rozpočet pro 5 osob:2 žloutky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička hořčice, z 1 citronu šťáva, 2 dkg cibulky, 10 dkg sardelí nebo 1 matjes, 4 vejce natvrdo uvařená, 1 dlouhá houska, 10 dkg másla

Foto: Mona Martinů

Ozdobit můžete kolečkem citronuFoto: Mona Martinů

Opět platí, že na pět porcí tohle množství nemůže vystačit. Pokud si chcete o něco ulehčit práci, nemusíte si ze žloutků a oleje chystat majonézu a můžete použít už koupenou a pak pokračovat v postupu. Pokud zvolíte variantu domácí majolky, není samozřejmě potřeba míchat tak dlouho – naše babičky neměly ruční šlehač a příprava metlou prostě chvíli zabrala. Chuťově je pomazánka zajímavá, ale až příliš se podobá klasické vajíčkové, kterou já prostě a jednoduše nerada, takže v tomto případě se zcela vzdávám hodnocení.

Pomazánka z ementálu a rajčat

Slovenský sýr oštěpek nebo ementálský sýr ustrouháme. V míse dobře utřeme čajové máslo, přidáme připravený sýr, jemně usekanou cibulku a česnek, usekané oloupané kyselé okurky a prolisovaná rajská jablíčka. Dobře promíchanou pomazánkou potíráme nakrájené chlebíčky. Složíme na mísu a podáváme. Česnek můžeme vynechat.

Foto: Mona Martinů

Kyselou okurku oloupejte a přidejte k nastrouhanému sýru s máslemFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Přidejte prolisovaná rajčata a dobře promíchejteFoto: Mona Martinů

Rozpočet pro 5 osob:10 dkg sýra, 10 dkg másla, 1 dkg cibule, na špičku nože česneku, 1 lžíce rajských jablek, 2 menší kyselé okurky, 1 dlouhá žemle nebo 10 krajíčků chleba

Foto: Mona Martinů

Nakonec přidejte utřený česnek a můžete mazat na krajíčky chlebaFoto: Mona Martinů

I tady platí poučka, že pro pětičlennou rodinu je třeba větší množství. Oštěpek jsem v obchodě nesehnala a sáhla proto po ementálu. Musím podotknout, že varianta z oštěpku bude nejspíš ještě zajímavější než tato! Okurky jsem poctivě oškrábala a do pomazánek už je nikdy jinak nedám. Pro mě to byla trochu novinka, ale jak jsem posléze zjistila, je to poměrně běžná praxe, která mi dosud byla utajena. Jejich slupka je tužší a v takto jemné pomazánce by byla rušivá. Místo čerstvých rajčat jsem zvolila loupaná, která se přes jemné sítko dobře pasírovala. Pomazánce dala příjemnou barvu, cibulka a okurky hezky křupaly a česnek bych nevynechávala, naopak bych ho dala o trochu víc. I tak si ale tahle dobrota vydobyla druhé místo a na pořadu mých domácích večeří se co nevidět taky objeví!

Foto: Mona Martinů

S různými druhy pečiva jsou pomazánky rychlá a chutná večeřeFoto: Mona Martinů

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí dnes kupuje pomazánky už hotové v obchodech, bylo tohle vaření příjemné zpestření. Není nad suroviny, které si namícháte podle svých chutí a máte přitom jistotu, že se jich konzervanty a další přísady dotkly jen okrajově nebo pokud možno vůbec. A co vy? Jaká pomazánka je nejoblíbenější ve vaší rodině?

Reklama

Související témata:

Načítám