Hlavní obsah

5 tanců, při kterých zhubnete!

Foto: Thinkstock

Tancem tvarujete postavu, aniž to tušíteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší způsob, jak zhubnout? Tanec! Alespoň tak to v současné době vypadá podle přeplněných fitcenter a tanečních kurzů. Také nadšeně objevujete nové formy pohybu, při kterých vám jde vlastně hubnutí samo? Jestli zrovna nemusíte letošní hit zumbu, máme pro vás další varianty, jak se cíleně propracovat ke krásné postavě.

Článek

Pokud přemýšlíte, proč je tím pravým pro vaše tělo zrovna tanec, tady je vysvětlení: „Při tanci dochází ke zvýšení tepové frekvence na takzvanou submaximální úroveň, při níž se ideálně spalují tukové zásoby," říká doktorka Václava Kunová z firmy Nutradit. Tělo se nemusí stresovat z příliš velké zátěže, a pohyb vám tak může dělat jen radost. To se samozřejmě odrazí i na vaší psychice. Kruh se uzavírá. Pozitivní myšlení jde ruku v ruce se zdravým životním stylem i hubnutím.

Hubnout tancem znamená hubnout s úsměvem. Není těžké podlehnout svodům příjemné hudby a ladnosti. Když se k tomu přidá aerobní pohyb, který je pro pálení tuku tak důležitý, je z toho koktejl, po kterém se tvaruje postava jedna báseň. Každý tanec je zaměřený na jiné cíle a tělesné partie. Proto si vyberte, co je pro vás stěžejní!

Vyberte si podle gusta!

1. Nejlepší na krásné nohy: irské tance a step!

Mezi tanec, při kterém si nádherně vyrýsujete nohy, patří nepochybně step. Ten klasický jen tak hned nenajdete, ale irské tance se staly poslední dobou hitem. Jde o fyzicky velmi náročné cvičení, které samozřejmě nevytvaruje jen nohy. Perfektně posílíte srdeční sval, vybudujete si fyzičku a zpevníte zadeček a stehna. Zkusit můžete i starý známý step aerobic.

2. Ideální na celé tělo – latina!

Nemáte-li problém s jednou partií, ale chcete jednoduše zamakat na celém těle, zkuste latinskoamerické rytmy. Je na vás, jaký tanec si z nabídky zvolíte (samba, rumba, salsa, kombinace všech...) a zda budete tančit sami nebo v páru. Řada hodin je koncipovaných jako tanec bez partnera, takže pokud nebude chtít hubnout s vámi, nezoufejte a nevzdávejte to. U všech latino-tanců se budete muset pořádně rozhýbat v bocích. Z vlastní zkušenosti vím, že na stehna a zadeček je nejlepší samba, protože je nejsvižnější. Výborně zyvšuje i fyzičku. Rumba je pomalejší a skvělá v páru.

3. Tryskové hubnutí: afro dance

Pokud chcete své tělo vysportovat ještě do léta, je třeba něco náročného. Jedním z takových tanců je afro dance. Často se uvádí i zumba, ale pokud ji netančíte správně, jde spíše o cvičení kardiovaskulární, takže je na budování kondičky jak dělaná. Více se o zumbě dozvíte zde. Afro dance je ideální pro temperamentní jedince s živočišným nábojem, neboť jde o velmi svižný pohyb. Hlavní důraz je kladen na spontánnost – připomíná tanec nezkrotných domorodců kolem ohně. Při hodině zapomenete na starosti okolního světa a ponoříte se hluboko do svého vnitřního já. Za zkoušku to stojí!

4. Hubnutí pro mladé? Break dance, street dance...

Aby si i mladá generace přišla na své a zdravě se hýbala, nezůstávají fitcentra pozadu. Existuje množství skupinových hodin, které se zaměřují na jeden nebo více tanců najednou. Chcete-li zkusit něco neotřelého a „cool", pak se vydejte na hodinu street dance, která zahrnuje všechny pouliční tance původně amerických teenagerů, např. hip hop, R'n'B nebo break dance. Existují i moderní tance jen pro ženy, například „Lady Sexy Dance". Naučíte se dokonale ovládat své ladné pohyby, svůdně se kroutit a tančit emotivně. Jako bonus bývá hodina doplněna posilováním problematických partií.

5. Pro zlepšení držení těla a uvolnění

Rychlé pohyby příliš nemusíte, ale ladnosti se nebráníte? Pak určitě zkuste flamenco nebo orientální tance. Čím se ovšem člověk pomaleji hýbe, tím delší dobu potřebuje k hubnutí. A abyste si nemysleli, že je flamenco jeden tanec, čeká vás Sevillanas, Tangos, Bulerias, Alegrías, Rumba-Gitana nebo Fandangos... Flamenco je žhavé, vášnivé a po absolvování pár hodin vám dodá patřičné sebevědomí. Navíc je ideální pro zpevnění paží.

Orientální tanec je super hlavně jako doplňkové cvičení. Určitě se nebudete nudit a zlepšíte si držení těla podobně jako u fitbaletu. Skvěle si také posílíte záda a po krátkém čase budete mnohem pohyblivější, což se také počítá.

Tanec je jako droga: chytne vás, a jen těžko pustí! Jaké máte zkušenosti s hubnutím při tanci vy? Napište nám do diskuse, těšíme se na vaše tipy i pocity.

Reklama

Související témata:

Načítám