Hlavní obsah

Obkladům v kuchyni vládne sklo, dřevo a kov!

Foto: Thinkstock

Obklad za pracovní deskou ovlivní vzhled celé kuchyně. Jaký si vyberete vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořizujete si novou kuchyň a přemýšlíte, co dát za pracovní desku? Zkuste zapomenout na klasiku v podobě obkládaček a vyzkoušejte nové možnosti. Určitě nebudete litovat!

Článek

Při výběru kuchyně klade každý důraz na barvu, dekor nábytkových dvířek a zásuvek a také na materiál pracovní desky, která musí být odolná a co nejlépe udržovatelná. Co však přijde na stěnu za pracovní plochou? Také tato část kuchyně si zaslouží pozornost – měla by být „pohledná“, protože ji budete mít stále na očích, a její údržba by samozřejmě měla dát co nejméně práce.

Stěna za pracovní plochou – vizitka kuchyně

Obložení stěn v prostoru mezi horními a dolními skříňkami není vystaveno takovým zátěžovým podmínkám jako pracovní plocha, proto snese i choulostivější materiály, které by však měly být příjemné na pohled a zároveň korespondovat se stylem a barevným laděním kuchyňského interiéru.

Dokonalého souladu lze také dosáhnout použitím stejného materiálu jak na pracovní desku, tak i na stěnu za ní, což bývá v poslední době častým řešením zejména v moderních kuchyňských interiérech.

A samozřejmě je důležitá snadná údržba. „K čištění takových ploch stačí výhradně jemné látky, případně useň, aby nedošlo k mechanickému poškrabání. Nikdy byste neměli používat písek nebo abrazivní prostředky na bázi písku ani rozpouštědla obsahující aceton,“ radí Silvestr Schwarz ze společnosti Kuchyně Gorenje.

Foto: Trachea

Materiál použitý na dvířkách kuchyňských skříněk můžete mít i na stěnách kolemFoto: Trachea

Plánujete pořízení nové linky? Určitě vás bude zajímat 10 kroků k dokonalé kuchyni!.

Víte, co je možné požadovat do prostoru za pracovní desku?

Tip 1: Keramický obklad – osvědčená klasika

Velkoformátové či klasické keramické obkládačky nebo drobná mozaika jsou stále nejběžnějším řešením obložení „zad“ kuchyně. Nejčastějším důvodem je bohatá nabídka barev a dekorů, přijatelná cena zhruba od 250 korun za metr čtvereční, a praktičnost odolného, dobře udržovatelného materiálu. Nevýhodou dříve bývalo množství spár, které byly považovány za semeniště plísní, bakterií a nežádoucích mikroorganismů, což v dnešní době řeší antibakteriální spárovací hmoty, dostupné v několika barevných odstínech.

Foto: SIKO KOUPELNY

Klasikou na kuchyňské stěně je keramický obklad nebo mozaika, v tomto případě jde o kolekci FruitFoto: SIKO KOUPELNY

Tip 2: Overface – nová tvář kuchyně

Toto řešení lze použít nejen na dvířka, ale také na stěnu. Základ tvoří dřevovláknitá takzvaná MDF deska o síle 18 či 21 milimetrů, na niž je možno pomocí fólie natisknout téměř jakýkoli grafický motiv od obrázků oblíbených komiksových postaviček přes rostlinné motivy třeba z oblasti Provence až po vlastní fotografie z vydařené rodinné dovolené. Metr čtvereční přijde na 2100 korun a více, opět záleží na velikosti potisku.

Foto: Trachea

Kuchyně v barevném provedení trendy lesklé folie malina lesk – kuchyňská dvířka korespondují i s obkladem stěnFoto: Trachea

Desky mohou mít velikost až dva krát metr a půl, v případě větších ploch se jednotlivé díly spojují. „Žádné touze ani přání se meze nekladou, jedinou podmínkou v tomto případě je potřebná kvalita grafiky nebo fotografického snímku,“ říká David Nováček z grafického oddělení společnosti Trachea. Za takové panely však zaplatíte i 4400 korun.

Stejnou technologií lze proměnit celou kuchyň. Podívejte se na 3 dokonalé proměny kuchyně. Pomocí dvířek!.

Tip 3: Kov jako z laboratoře

Kuchyně industriálního vzhledu nebo interiéry preferující hi-tech styl pak uvítají jako obklad ve formě hliníkové nebo odolnější nerezové desky. Nevýhodou obou je však potřeba časté údržby, i když i to lze usnadnit opatřením desky speciální povrchovou vrstvou, která sice zabrání ulpívání otisků prstů, ale se škrábanci si poradit nedokáže. Nepotěší ani cena, která se šplhá nad 10 000 korun za metr čtvereční.

Foto: svecdecor.cz.

V módě jsou vedle kovu i betonové pracovní plochy, proč si tedy nepotáhnout stejně i stěnu?Foto: svecdecor.cz.

Tip 4: Tvrzené sklo

Elegantně vypadá skleněný obklad stěn, jenž se navíc hodí téměř do všech typů kuchyní. Vyrábí se z kaleného, nejčastěji 6 milimetrů silného skla odolného vůči nárazům i vysoké teplotě, proto je lze bez obav umístit i za varnou desku. K dalším výhodám patří bezespárovost plochy. Na výběr je velké množství barev a dekorů. Na nich a také síle skla závisí cena, počítejte ale s částkou 1500 korun a více za metr čtvereční.

Foto: IKEA

Drobná mozaika vypadá v kuchyni nenápadněFoto: IKEA

Zvláštní variantu pak představuje takzvané grafosklo, do něhož si s pomocí speciální fólie můžete nechat „zapéct“ svůj vlastní vybraný motiv, nebo dokonce textilii, která bez problémů odolá vyšším teplotám. Sklo má pak podobu jakéhosi sendviče, složeného z několika vrstev včetně fólie, na níž je natištěn vámi vybraný motiv. Ve stejném dekoru si tak můžete nechat vyrobit obklad stěn, skleněnou příčku nebo třeba interiérové dveře.

Foto: J.A.P.

Grafosklo vám nabídne výběr z mnoha desítek dekorů včetně vlastního návrhuFoto: J.A.P.

Tip 5: Dřevo pro milovníky přírody

Preferujete-li přírodní materiály, můžete si pro obklad stěny za pracovní deskou vybrat třeba masivní dřevo nebo dýhu, a sjednotit tak kuchyňskou místnost barevně i materiálově. Pokud máte pracovní desku z přírodního kamene a nevadí vám vyšší pořizovací cena kolem pěti tisíc korun, můžete stejný materiál použít i na stěnu. Výsledný efekt luxusem dýchajícího interiéru vás jistě uspokojí. Podobně můžete postupovat i v případě kompozitních materiálů nebo leštěného betonu DecorLit – plocha mezi kuchyňskými skříňkami bude vypadat velice efektně. Od desek z přírodního kamene se beton liší především způsobem zpracování a použitou ocelovou výztuží.

Foto: Koryna

Kuchyň Aira má obklad z třešňové biodeskyFoto: Koryna

A co máte za pracovní deskou vy? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám