Hlavní obsah

5 triků, jak kvůli zaměstnání plíživě netloustnout

Foto: InesBazdar, Shutterstock.com

Foto: InesBazdar, Shutterstock.com

Přibíráte a ani nevíte jak? Nepřejídáte se, ale stejně vám kila pomalu přibývají? Možná za to mohou vaše pracovní návyky. Právě v zaměstnání totiž řada lidí tloustne, aniž by si to uvědomila. Jestli tahle „zaměstnanecká“ kila nechcete, řiďte se v práci následujícími radami, hned zítra.

Článek

Většina lidí si myslí, že pokud se pravidelně nepřecpává a alespoň čas od času si trochu zasportuje, nemusí se nenápadného přibírání bát. Jenže pozor, nebezpečí na vás číhá v práci. Ohroženi jsou hlavně ti, co tráví v práci dlouhé přesčasy, a to převážně za počítačem.

Osvojte si následující návyky, které propaguje australská expertka na výživu Susie Burrell, a nemusíte se bát. Vy v práci neztloustnete!

1. Každý pohyb se počítá

Možná vám to nedochází, ale dojíždění do práce, výtahy, sezení za počítačem, maily, telefony a různé komunikační chaty způsobují, že se hýbete čím dál míň. Problém je, že lidé udělají denně tak dva až tři tisíce kroků. To odpovídá krátkým pochůzkám, kdy ujdete jen pár metrů na zastávku, kam dorazí autobus, který vás doveze až do práce. „Přitom by ale lidé měli denně ujít alespoň osm až deset tisíc kroků. A pokud vám to jeden den nevyjde, měli byste to dohnat třeba o víkendu,“ říká Susie Burrell.

I v práci se zkuste hýbat, co to jde. Takže vstaňte třeba o deset minut dřív a nejděte k zastávce hned u domu, ale zkuste dojít pěšky až k té následující. V práci nejezděte výtahem, ale choďte po schodech. Nepište kolegyni mail, ale jděte si s ní pracovní záležitost probrat osobně, vždyť má kancelář jen o patro nad vámi. Jednoduše řečeno, každý krok se počítá!

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Zapomeňte, že existuje výtah. Vaše tělo vám poděkujeFoto: michaeljung, Shutterstock.com

2. Méně seďte

Hodiny strávené sezením mají neblahý vliv na lidský metabolismus. „Čím víc a déle sedíte, tím méně kalorií vaše tělo spaluje,“ tvrdí Susie Burrell s tím, že ani když jednou či dvakrát týdně rozhýbete tělo v posilovně, předešlé dny strávené na židli tím nezachráníte. I v práci byste měli hledat možnosti, jak se ze židle co nejčastěji zvednout.

Kromě rad z předešlého bodu, zkoušejte kdykoli je to trochu možné vyměnit sezení za stání. Dáváte si s kolegyní pauzu u kávy? Vypijte si ji vestoje, nikoli vsedě. Čeká vás dlouhý telefonní hovor? U něj přece můžete stát! „Nejenže stáním spálíte dvakrát víc kalorií než sezením, ale bude to mít dobrý vliv i na vaše záda a krční páteř,“ dodává Susie Burrell.

3. Jděte na vzduch

Strávit skutečně celý den jen v kanceláři za svým pracovním stolem je velká chyba. „Svačit nebo dokonce obědvat u počítače je naprostá pohroma,“ říká Susie Burrell. Vaši pozornost totiž upoutá počítač (ať už jde o pracovní záležitosti, nebo třeba oddych v podobě čtení článků a podobně), a vy se nesoustředíte na jídlo. Vlastně ani moc nevíte, co jíte, a především ztrácíte přehled o tom, kolik toho sníte. Nejhorší je pak samozřejmě  bezmyšlenkovité pojídání drobností, protože ani nevíte jak, a najednou v sobě máte pytlík chipsů.

Na jídlo byste si měli vždy udělat čas a hlavně byste ho měli sníst mimo pracovní prostor. Jděte se najíst alespoň do kuchyňky, ale ideálně úplně mimo kancelář. Zaprvé je to pohyb (někam jdete), a zadruhé se nadýcháte čerstvého vzduchu (osvěží vás to a budete pak lépe myslet).

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Pauza na oběd vás osvěží a prospěje vašemu zdravíFoto: guruXOX, Shutterstock.com

4. Oběd jako nejdůležitější jídlo dne

Ačkoli se říká, že nejzásadnějším jídlem dne je snídaně, pro lidi pracující v kanceláři je to podle Susie Burrell spíš oběd. „Když totiž do čtyř až pěti hodin od snídaně nesníte nějaké kvalitní a vyvážené jídlo, výrazně vám klesne hladina glukózy a hrozí, že se pak odpoledne a večer budete přejídat,“ varuje Susie Burrell.

Ideální oběd je podle ní mix sacharidů (těstoviny, rýže, jáhly, brambory, cizrna…), bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky…) a zeleniny. A měli byste se stihnout naobědvat nejpozději do dvou hodin odpoledne. „Z metabolického hlediska se dokonce dá říct, že je lepší vzdát se pozdní snídaně a dopřát si brzký oběd,“ tvrdí Susie Burrell.

5. Pozor na kancelářská lákadla

Snad v každé větší firmě najdete nejrůznější prodejní automaty na nápoje i drobné pochutiny. Tváří se jako první pomoc pro pracanty, kteří nestíhají a jsou zavaleni povinnostmi. Jen díky nim neumřou hlady či žízní.

Ale pozor, je to jen první zdání, ve skutečnosti vám v drtivé většině případů „servírují“ tučná a nezdravá jídla či nápoje, které vám zaženou hlad či žízeň jen na chvíli. Jsou to totiž jen jednoduché cukry, které vás na dlouho určitě nezasytí, naopak je jen otázka času, kdy k automatu poběžíte znovu. Pokud vás automat zláká jen jednou za čas, nic děsivého se neděje, ale pokud je to pravidelně, nedivte se, že vaše váha roste.

Těm, kteří mají opravdu náročnou a stresovou práci, a jednoduše vědí, že jen málokdy si vyšetří čas na skutečné jídlo, radí Susie Burrell jediné: Noste si do práce zdravé svačiny, klidně i obědy v krabičce aneb Vědecky potvrzeno: Když doma uděláte tuhle věc, snáz zhubnete!, a také rychlou první pomoc v podobě ovoce, zdravých tyčinek a podobně.

Jak to máte v práci vy? Stíháte kvalitně jíst?

Reklama