Hlavní obsah

Vědecky potvrzeno: Když doma uděláte tuhle věc, snáz zhubnete!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Není to jenom o držení diet. Když chcete zhubnout a posléze si novou formu udržet, musíte hlavně přenastavit některé dosavadní návyky. Prozradíme vám, co byste měli udělat doma, abyste zvýšili své šance na získání figury snů.

Článek

Kde nejčastěji obědváte? Většina z vás nejspíš chodí do jídelny, co má kousek od práce, nebo do oblíbené restaurace, bistra či snad fast foodu. Jen malé procento si pak pravidelně připravuje obědy do práce doma. Právě tahle malá skupinka má ale až o třetinu nižší riziko, že se někdy bude potýkat s nechtěnými kily navíc.

Vědci zkoumali, proč si sám vařit

Vztah mezi vaší tělesnou kondicí a vařením si doma je bližší, než byste možná čekali. Loni byla na toto téma provedena rozsáhlá studie, kterou publikoval odborný časopis International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Studie nesla název „Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health“ – v překladu „frekvence stravování se doma připravenými jídly a potenciální benefity pro dietu a zdraví“. Vědci v rámci ní zkoumali data více než 11 tisíc osob ve věku mezi 29 a 64 lety.

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Krabičky přímo sváději k tomu, abyste je zpestřili pořádnou dávkou zeleniny a ovoce. Vypadá to lákavě a navíc podpoříte své zdravíFoto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

„Krabičkáři“ jsou štíhlejší a zdravější

Čísla, ke kterým došli, hovořila jasně. Jedinci, kteří jedli doma připravený oběd alespoň pětkrát do týdne, měli v průměru o 24 procent nižší množství tuku v těle. Také skoro o třetinu nižší riziko, že budou podle indexu tělesné hmotnosti BMI zařazeni do kolonky „nadváha“.

Navíc v jejich jídelníčku byla značněji zastoupena čerstvá zelenina a ovoce, naopak v menší míře tito lidé konzumovali průmyslově zpracované potraviny. Vědci tak došli k závěru, že takzvané „krabičkování“ čili připravování si jídel doma do krabiček je benefitem nejen pro hubnutí a udržení si zdravé hmotnosti, ale i pro zdraví.

Vsaďte na zdravé rychlovky

Čas. To je možná nejčastěji skloňované odůvodnění, proč něco nejde. V případě vaření si obědů doma, hádáme, že to asi nebude jinak. Máte chodit cvičit, ještě si na každý den vyvářet... Kdo má tohle všechno zvládnout, že?!

U zdravých jídel ale můžete mnohem častěji vsadit na „rychlovky“. Některé obědy se dají stihnout i do 15 minut. Tenhle čas si pětkrát do týdne snad každý najde. Do krabičky si můžete připravit třeba bulgur s vajíčkem a grilovanou zeleninou nebo restovaný krůtí steak s celozrnným kuskusem a rajčátky či třeba celozrnné tortilly s tuňákem, kukuřicí a salátkem.

Nemusíte se ale vyhýbat ani pokrmům, které jsou trošku časově náročnější. Když máte chuť například na luštěninovou pánev à la chilli corn carne nebo třeba pečenou vepřovou panenku, docela schůdnou variantou je připravit si větší množství daného pokrmu, a využít ho jak na večeři, tak druhý den na oběd.

Nezanedbatelnou výhodou vaření si obědů doma je i slušná finanční úspora. Další motivace to alespoň zkusit! Ušetřené zlaťáky pak můžete využít třeba na nákup nového oblečení, protože to vaše vám bude zanedlouho plandat!

Kde nejčastěji obědváte?

Reklama

Související témata:

Načítám