Hlavní obsah

5 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než sex

Foto: Thinkstock

Ano, sex je důležitý, ale jsou i důležitější věciFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád se všichni ohánějí jen sexem. Zdá se, že když vám to klape v posteli, máte vyhráno. Jako by vášeň a super erotické chvilky byly receptem na šťastný vztah. Nechceme samozřejmě snižovat význam sexuální spokojenosti, ale v partnerství je i množství důležitějších věcí. A bez nich vám nepomůže ani to nejdivočejší milování!

Článek

Sexem se bavíte, uvolňujete nahromaděný stres, a dokonce se i udobřujete (že zrovna tohle byste dělat neměli, se dočtete v článku 5 nejhorších důvodů, proč mít sex). Jenže jakkoli je spokojenost v oblasti sexu významná, rozhodně není nejdůležitější. Dost často se totiž zapomíná na to, že dlouhodobé partnerství a láska stojí na mnoha jiných a minimálně stejně podstatných věcech. „Proto se stává, že leckdo naletí na to, že je mu s někým v posteli skvěle, souloží třikrát denně, je to bomba, ale po půl roce najednou zjistí, že je to na nic, že toho druhého nemají vůbec rádi,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Podle psycholožky Lenky Čadové se dá partnerství přirovnat k domu, kde podlahu představuje přátelství, obvodové zdi vzájemný respekt a vášeň potažmo sex jsou střechou. „Jenže například bez obvodových zdí, tedy bez respektu, se z toho domu stává jen psí bouda, ve které vám není dobře a chcete z ní pryč,“ varuje Lenka Čadová.

A navíc v nefungujícím vztahu nakonec vyprchá i ta vášeň! Platí totiž, že ve spokojeném partnerství se sexuální barometr pohybuje v hodnotě 7,5 bodů (jaké jsou vaše hodnoty, zjistíte pomocí článku Spočítejte si křivku svého vztahu). Ale jakkoli jste vášniví a sexuálně výkonní, jakmile vám ve vztahu chybí stěžejní pilíře, barometr neúprosně klesá. A tohle je pět věcí, které jsou důležitější než sex!

Foto: Thinkstock

Vystavět vztah jen na sexu nelzeFoto: Thinkstock

1. Důvěra

Je to v podstatě jakýsi základ, bez kterého se neobejdete. Vzájemnou důvěru nevytvoříte jen tak, musíte ji vybudovat. „Skládá se z mnoha a mnoha drobností i významných věcí. Vzniká tak, že děláte to, co říkáte, dodržujete, co slíbíte, a po nějakém čase získáte přízvisko spolehlivý, důvěryhodný a podobně,“ vysvětluje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

A navíc důvěra s sebou přináší další nesmírně důležitý prvek spokojeného vztahu, a tím je prostor. „Pokud někomu důvěřujete, není problém dopřát mu prostor, a naopak. A to je strašně důležité, protože každý potřebuje kousek světa jen a jen pro sebe. Omezování, stíhání a kontrolování do vztahu rozhodně nepatří,“ upřesňuje Lenka Čadová.

2. Přátelství

Partneři nejsou jen milenci, v prvé řadě jsou to ti nejlepší přátelé! „Domov je přece to jediné místo na světě, kde můžete být skutečně sami sebou. Všude jinde nasazujete nejrůznější masky, ale doma si dopřejete ten luxus, že si na nic nehrajete. A to jen díky tomu, že váš partner je zároveň váš nejbližší kamarád,“ vysvětluje Lenka Čadová.

A pokud jste skvělí přátelé, znamená to další výrazné výhody hovořící ve prospěch vašeho vztahu. „Znamená to, že máte podobné povahové vlastnosti, společné zájmy a podobně. Protože, proč bych se kamarádil s někým, s kým si vlastně nemám co říct,“ říká Aleš Kalina.

3. Společná minulost i budoucnost

To, co jste prožili, vám dává sílu. Z takzvaných magických momentů (nezapomenutelné, silné chvíle ve vašem společném životě) čerpáte energii v době, kdy se něco nedaří, kdy je to těžké.S jejich pomocí si připomínáte, proč jste spolu! „Ale zároveň nejde jen o ty stěžejní významné chvíle, ale i o spoustu drobností, veselých příhod, dárečků, které jste si dali, a podobně.To je především u dlouhodobých vztahů mnohem důležitější než sex,“ připomíná Aleš Kalina.

Pokud ale máte jen minulost a žádnou budoucnost, není to dobré. Jakmile nemáte společné plány, pokud nemáte identickou představu o tom, kde chcete být třeba za pár let, jste ve slepé uličce. „Máte sice krásný vztah, který má ale nulovou budoucnost. Protože co s krásným vztahem, kde jeden touží po dětech, a druhý je například zcela odmítá?“ ptá se Aleš Kalina.

4. Zázemí

V lásce sice nejde v prvé řadě o peníze, ale upírat jim veškerý význam nelze. Protože pokud denně řešíte, že nemáte ani na rohlíky, že vám nejspíš odpojí elektřinu a děti nutně potřebují nové boty, na romantiku vám moc sil nezbude. „Ať se nám to líbí, nebo ne, finanční starosti vztah dokážou rozsypat,“ tvrdí Aleš Kalina. A skvělé milování vám účty nezaplatí!

Do kategorie zázemí ale nepatří jen to, jak tučné či jak moc prázdné konto máte. Jde především o to, jak dokážete společně s penězi vycházet. Zda jste schopni se spolu domluvit na společném rozpočtu, případně najít řešení krizové situace a podobně.

5. Úcta a respekt

Jakmile ke svému partnerovi necítíte respekt a úctu, je to zlé. Je jedno, zda si ho vážíte pro jeho inteligenci, nebo protože je nepřemožitelný v pexesu, ale musí existovat něco, kvůli čemu jste pyšní, že je to zrovna váš partner. A navíc, člověk, ke kterému necítíte respekt a nevážíte si ho, zrovna moc sexy není!

„Úcta opět vychází ze společné minulosti. Jednoduše si partnera vážím pro něco, co v minulosti udělal. Ovšem tou minulostí je myšlen i včerejšek, takže je potřeba, aby to byl kontinuální pocit,“ vysvětluje Aleš Kalina. K celoživotní úctě a respektu tedy nestačí například fakt, že váš muž před dvaceti lety zdolal Mount Everest. Ale to, že celých dvacet let s láskou vychovává vaše společné děti a celých dvacet let je jim dobrým otcem, to už důvod k úctě a respektu rozhodně je!

A co je podle vašeho názoru ve vztahu nejdůležitější? Na jaké místo řadíte sex vy?

Reklama

Související témata:

Načítám