Hlavní obsah

5 věcí, kterými si neustále ničíte vlasy

Foto: Profimedia

Přehnaná péče o vlasy a účes má z dlouhodobého hlediska spíše negativní efekt, častými úpravami se vlasová vlákna narušujíFoto: Profimedia

Reklama

Stěžujete si na svoje vlasy? Padají vám, jsou slabé, skoro nerostou, zkrátka vůbec nevypadají tak, jak byste chtěly. Jenže víte, že si za to dost možná můžete vy samy? Čím vším své vlasy denně ničíte?

Článek

Ženská touha po krásných vlasech, potažmo perfektním účesu, může dosahovat až nečekaných výšin. Paradoxem je, že právě tato touha nejčastěji vede k tomu, že si svoji hřívu samy a dobrovolně huntujete.

Chybuje se ale nejen při úpravě účesu, ale i běžné udržovací péči. Na tohle si dejte pozor.

1. Denní používání žehličky

Pokud si pravidelně rovnáte vlasy, možná už jste slyšely o žehličkách, které vlasy neničí, ba naopak je díky speciálnímu povrchu napuštěnému kondicionérem chrání a vyživují.

Určitě platí, že takové přístroje jsou pro vaše vlasy lepší než ty levné a nekvalitní, u nichž třeba ani nemůžete regulovat teplotu. Každopádně tak jako tak, žehlení vlasy ničí, a to za každých okolností. Při žehlení vystavujete vlasové vlákno nadměrnému horku prostřednictvím rozpáleného kovu, který vlasy pozvolna škvaří.

Pokuste se proto nežehlit si vlasy každý den, ale například jen po umytí. Vyberte si kvalitní žehličku a teplotu žehlení nenastavujte vyšší než 180 stupňů. Vlasy prvně absolutně vysušte, poté použijte ochranný sprej. Po žehlení je ještě dobré vetřít do konečků vlasů výživný olejíček nebo balzám.

Foto: Profimedia

I kvalitní žehlička dává vašim vlasům pořádně zabratFoto: Profimedia

2. Chyby při mytí vlasů

Zdá se vám, že umývání vlasů je banální záležitost, u které nemůžete chybovat? To se mýlíte. „Začíná to špatnou technikou mytí vlasů. Vlasy by se měly omývat šetrně po směru jejich růstu,“ komentuje kadeřnice Veronika Vandasová ze salonu Laboratory.

Tím to ale nekončí. „Po důkladném vymytí šamponu nezapomínejte aplikovat následnou péči – masku a kondicionér, které vlas uzavřou a uhladí. A pokud si myjete vlasy večer před spaním, nikdy nechoďte spát s mokrou hlavou,“ dodává kadeřnice. Mokré vlasy jsou citlivější a zranitelnější a třením o polštář se vlasové vlákno snadno naruší.

A jak často si mýt vlasy? V případě, že je to nevyhnutelné (příliš mastné vlasy), tak klidně i denně. Vlasy se myjí dle potřeby, právě v závislosti na tom, jak rychle se mastí.

3. Nesprávné fénování

„Vlasy by se měly fénovat po směru růstu. Ženy velmi často vysoušejí vlasy proti směru či v předklonu. Tím se ale otevírají keratinová vlákna a vlasy se postupně ztenčují a třepí,“ vysvětluje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra Clinical Hair.

Foto: Profimedia

Zesvětlování vlasů je ještě mnohonásobně horší než barvení a jiné chemické vlasové proceduryFoto: Profimedia

4. Barvení a odbarvování

Odbarvování ničí vlasy samozřejmě mnohonásobně víc než barvení. Pravděpodobně žádnou jinou úpravou neškodíte vlasům tak jako chemickým zesvětlováním.

Ani časté barvení – více než jednou za měsíc – ale není pro vlasy úplně ideální. Permanentní i polopermanentní typy barev mění vnitřní strukturu vlasu, což má za následek ztrátu lesku a přirozené vitality vlasu. I v tomto případě je pak mnohem lepší zvolit profesionální barvení kvalitními přípravky.

5. Culíky z mokrých vlasů

Stahujete si ještě mokré vlasy do drdolu, aby se vám vytvořily pěkné vlny? „Stažením mokrých vlasů sice dosáhnete jejich kudrnatosti, ale zároveň dochází k přelamování a třepení. I vlasová pokožka trpí, pod utaženými vlasy nemůže pokožka dýchat, a tím se vytváří vhodné prostředí pro bakterie, zanáší se vlasové folikuly a mohou vznikat lupy,“ popisuje Lenka Kašpaříková.

Jaké prohřešky máte vůči svým vlasům vy?

Reklama

Načítám