Hlavní obsah

6 krásných zřícenin, které doteď unikaly vaší pozornosti

Foto: Andrew_85, Shutterstock.com

Foto: Andrew_85, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná už máte doma sbalený batůžek na výlet a jen přemýšlíte, kam se vydáte. Pokud se nechcete vázat na otevírací dobu turistických atrakcí, vyrazte na zříceninu. Ty totiž vydrží vše, i dobu virovou.

Článek

Jestli jste ze všech rozhodnutí vlády ohledně uvolňování restrikcí kvůli koronaviru zmatení a nevíte, kdy se co otevírá, nevěšte hlavu. Jako cíl výletu si vyberte takové místo, které není vázáno na otevírací dobu. A pokud chcete k tomu i trochu historie, zříceniny jsou pro vás to pravé ořechové! Poradíme vám, kam se vydat.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Vrškamýk (Středočeský kraj)

Zopakovat si cestou na výlet pár lekcí z dějepisu můžete například cestou na zříceninu Vrškamýk. Tyčí se asi kilometr od obce Kamýk nad Vltavou v okrese Příbram, dojdete k ní pohodlně po zelené turistické značce. Hrad založil král Václav I. a dokončil ho jeho syn Přemysl Otakar II. Král Václav II. ve zdejším okolí podnikl nejednu loveckou výpravu, odpočívat z Prahy sem jezdil i Jan Lucemburský. Až jeho syn Karel IV. se rozhodl vybudovat nové a reprezentativnější sídlo, kterým se stal Karlštejn. Na veliké české panovníky můžete  zavzpomínat mezi zachovalými zdmi.

Foto: 3drenderings, Shutterstock.com

Pod Vrškamýkem si děti užijí středověké hřištěFoto: 3drenderings, Shutterstock.com

Zubštejn (Kraj Vysočina)

Ať už hledáte tip na romantický výlet, nebo chcete děti nalákat na výletní cíl s vtipným názvem, zřícenina Zubštejn nezklame. Jméno je zkomoleninou původního názvu Zubří kámen. Ač je stavba přes 500 let stará, je překvapivě zachovalá. Obdivovat můžete zbytky stěn i věž, děti potěší také makety středověkých obléhacích strojů. Z rozbořeného hradu je nádherný široký výhled, při dobrém počasí dohlédnete až k Brnu.

Foto: Andrew_85, Shutterstock.com

Zubštejn je rozlehlá a dodnes impozantní zříceninaFoto: Andrew_85, Shutterstock.com

Hrad Borotín (Jihočeský kraj)

Hrady se stavěly nejen na kopcích a skalních ostrozích. Pokud si chcete ušetřit stoupání do kopce, zamiřte na Táborsko na hrad Borotín, který se tyčí přímo na hrázi rybníka. Od požáru v 17. století chátrá, do dnešních dní se ale dochovala impozantní věž i zbytky opevnění a gotického paláce.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Zřícenina obklopena ze tří stran vodou působí velmi romantickyFoto: Pyty, Shutterstock.com

Pravda (Ústecký kraj)

Rozlehlý hradní komplex Pravda, včetně zachovalé brány, hradeb, valů i příkopů, na vás čeká nedaleko Loun. Můžete tu prý dokonce potkat Bílou paní a za úplňkových nocích se tu podle legendy otevírá brána tajemného sklepení, ze které se vyvalí do ruda rozpálené sudy, a jak se valí, místo pustoší ohněm pekelným. Raději tu tedy nezůstávejte po setmění. Místo toho se vydejte do magického okolí, třeba na nedaleké Kounovské kamenné řady, údajně pravěkou megalitickou observatoř.

Foto: Profimedia.cz

V 19. století byl hrad s husitskou historií poutním místem ryzích vlastencůFoto: Profimedia.cz

Skalní hrad Čap (Liberecký kraj)

Zamíříte-li do malebného kraje Kokořínska, vystoupat můžete nedaleko Dubé na vrcholek Čap se zbytky skalního hradu. Tentokrát počítejte skutečně jen se zbytky. Na dávný hrad tu upomíná již jen skalní útvar připomínající šestimetrový kamenný kyj. Pokochat se můžete rozhledem do širokého okolí a přitom si představovat, jak asi hrad koncem 14. století vypadal. Jeho podoba se totiž nezachovala.

Foto: dc9, Shutterstock.com

Na Čap vás čeká stoupání do pěkného kopečku, vyhlídka za to ale stojíFoto: dc9, Shutterstock.com

Holanské rybníky (Liberecký kraj)

Během jediného výletu můžete stihnout hned několik zřícenin, a to nejen těch hradních. Nedaleko České Lípy leží v malebné krajině rybníků obec Holany. Vydat se odtud můžete na jakoukoli stranu a vždy na nějakou zříceninu narazíte. Po červené dojdete ke zřícenině Milčany, zelená turistická vás dovede na hrad Rybnov, modrá zase vede ke skalní tvrzi Jiljov a přímo na břehu jednoho z rybníků u Hostíkovic vypátráte další zbytky zříceniny. Cestou minete několik rybníků, kde se dá i koupat, a skalních útvarů, mostků a ruin bývalého mlýna, které se staly kulisou filmařů, třeba ve snímku Hastrman (2018).

Foto: scimmery, Shutterstock.com

Zřícenina starého mlýna zaujala i filmaře, budete si tu připadat jako v jiné doběFoto: scimmery, Shutterstock.com

Reklama

Načítám