Hlavní obsah

Tipy na výlet: Kam v ČR za nejkrásnějšími vodopády?

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Reklama

Možná nejsou tak úchvatné jako vodopády Niagarské, ale zase jsou blízko. V Česku najdete vodopádů hned několik a uchvátí vás svou výškou i šťavnatou zelení svého okolí.

Článek

Plánujete víkendový výlet, ale nechce se vám v téměř letním počasí trmácet otevřenou krajinou? Vydejte se do příjemně stinného lesního porostu a jako cíl cesty si tentokrát místo strašidelného hradu nebo houbařského místečka vyberte vodopád. V Česku jich je více než sedmdesát, nejvíce v Krkonoších a Českém středohoří, ale o vodní krásu není ochuzený žádný region.

Pančavský vodopád v Krkonoších

Vůbec nejvyšší vodopád v České republice zaujme nejen výškou 148 m, ale i úchvatným kaskádovitým členěním. Vydat se k němu můžete po červené turistické značce od Labské boudy. Jeho název pochází z německého slovíčka pantschen – šplouchat a pořádného hukotu a šplouchání si tu vskutku užijete.

Foto: Profimedia.cz

Nedaleko vodopádu najdete Ambrožovu vyhlídku, ze které se otevírá krásný výhled na Labský důl a meandry LabeFoto: Profimedia.cz

Bílá strž na Šumavě

Chcete-li spojit výlet za vodopádem s procházkou stinným lesem, zamiřte na Šumavu. Tam se ve výšce 940 m nachází vodopád Bílá strž, ale příjemná bude celá procházka roklí Bílého potoka. Zamiřte nejen k vodopádu, ale třeba i k nedalekému Černému jezeru, nebo si vyšlápněte na pět kilometrů vzdálený vrch Ostrý.

Foto: Profimedia.cz

Silný proud Bílého potoka a nesený písek vyrývá do kamenů nejen pod vodopádem důlky, kterým se říká obří hrnceFoto: Profimedia.cz

Bubovické vodopády na Karlštejnsku

Vodopády si můžete užít dokonce i v Praze, třeba v Průhonickém parku nebo v Kinského zahradě. Nedaleko hlavního města si pak nenechte ujít Bubovické vodopády, které najdete na červené turistické značce spojující Karlštejn a Svatý Jan pod Skalou, dostanete se sem pohodlně i z nedalekého Srbska. Vydejte se sem ideálně po vydatnějších deštích, kdy bude vodopád působivější.

Foto: Profimedia.cz

Zajímavé je, že Bubovický potok, který vodopády tvoří, se vynořuje jen kousek před nimi a rychle opět mizí pod povrch suťovitého údolíFoto: Profimedia.cz

Mumlavský vodopád v Krkonoších

Příjemnou procházkou se z Harrachova můžete vydat za Mumlavským vodopádem, který je vzdálen od města jen něco málo přes jeden kilometr. Je úchvatný jak svou šířkou (až 12 metrů), tak kaskádovitým skalním členěním. Prohlédněte si i tzv. erozní hrnce, které pod vodopádem vznikají vymletím ve velkých kamenech. Vodopád je oblíbeným cílem i v zimě, nejčastěji, když celý zamrzne.

Foto: Profimedia.cz

K vodopádům se dostanete i na kole, v zimě zase na běžkáchFoto: Profimedia.cz

Vodopády Bílé Opavy v Jeseníkách

Plánujete-li výlet na vrch Praděd, doporučujeme začít ho v malebném horském lázeňském městečku Karlova Studánka. Na zhruba desetikilometrovou trasu se vydejte po žluté turistické značce a současně naučné stezce Bílá Opava. Hned na kraji obce se můžete pokochat vodopádem Karlova Studánka, a poté vás čeká malebný výšlap po stezkách, mostcích a lávkách podél zurčící bystřiny a četných kaskád. Zážitek z cesty možná překoná i výhled ze samotného Pradědu.

Foto: Jirmar, Shutterstock.com

Podél Bílé Opavy můžete sledovat i vzácné živočichy, z ptáků třeba skorce vodního a konipasa horského, z motýlů okáče menšíhoFoto: Jirmar, Shutterstock.com

Rešovské vodopády v Nízkém Jeseníku

Říčka Huntava vyhloubila na svém toku řadu kaskád, peřejí a vodopádů, největší, který rozhodně stojí za vidění, je ten Rešovský. V jeho okolí se můžete pokochat i opuštěným mlýnem nebo zříceninou hradu Rešov. Procházka po červené turistické trase je příjemná, celou dobu jdete stinným lesem s příjemně vlhkým ovzduším, které si tu užívají i vzácné mechové porosty.

Foto: Profimedia.cz

Kolem vodopádu je několik dřevěných můstků, z nichž je nejkrásnější výhledFoto: Profimedia.cz

Adršpašské vodopády

Adršpašské skály jsou oblíbeným výletním cílem, obdivovat tu ale můžete nejen rafinované skalní útvary, ale i několik vodopádů. Až si budete dávat svačinu v altánku na žluté turistické stezce, otevře se vám krásný výhled na Malý Adršpašský vodopád. Velký pak najdete o kousek dál, v části oblíbené plavby na pramicích po jezírku. V létě ale bývá stav vody na řece nízký, proto je na vrcholu šestnáctimetrového vodopádu stavidlo, a když znáte správnou formulku, obsluha stavidlo zvedne a proud rázem zmohutní. Prozradíme vám ji, musíte zplna hrdla zakřičet: „Krakonoši, dej nám vodu!“. Dále vás na trase do Teplického skalního města čekají ještě vodopád Vlčí rokle, vodopád v Anenském údolí a vodopád u Chrámového náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Velký vodopád padá z úchvatné výšky šestnácti metrůFoto: Profimedia.cz

Máte v Česku nějaký další oblíbený vodopád? Nebo místo?

Reklama

Související témata:

Načítám