Hlavní obsah

Brána do pekel, zakletá princezna i ukrytý poklad! 4 výlety na tajemná místa

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Chcete si prázdniny zpestřit nevšedním výletem? Přinášíme vám tip na čtyři nejtajemnější a nejzáhadnější hrady a zámky, které můžete letos v létě u nás navštívit.

Článek

V České republice je mnoho krásných a zajímavých míst, kam se můžete o prázdninách vydat, a my vám teď nabízíme ta tajemná – dost možná, že ta nejtajemnější. Znáte všechny hrady a zámky se záhadnou pověstí? Rozhodně letos některý navštivte.

Foto: Profimedia.cz

Skrývá hrad Houska pekelnou bránu? Snad se neotevře právě během vaší návštěvyFoto: Profimedia.cz

Hrad Houska

Nedaleko České Lípy leží hrad Houska, „tajuplná klasika“, která patří k tomu nejzáhadnějšímu a nejmagičtějšímu, co může naše vlast nabídnout. Záhady kolem hradu začínají už u jeho polohy – leží totiž naprosto mimo všechny důležité obchodní stezky a cesty, mimo všechny hranice a ani dnes k němu není cesta úplně snadná. Říká se, že jeho lokalita byla takto zvolena proto, že stojí na skále, ve které je puklina vedoucí až do pekel.

V cestě do světa lidí všem zlým silám brání kaple, která stojí přímo nad touto zlověstnou průrvou. Tomu, že hrad brání, aby se něco dostalo ven a ne naopak, jak bývá ve zvyku, napovídá i celá jeho architektura. Navíc se na Housce nevyplatí přespávat, v noci se tu zjevuje černý mnich bez tváře – přesvědčit se o tom můžete na nočních prohlídkách.

Foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do hledání pokladu v tajuplném podzemí Trosek, užijte si krásných výhledů do krajiny Českého rájeFoto: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Trosky 

Dvě věže, trčící na černé čedičové skále jako ďábelské rohy – takhle démonicky mohou v krajině působit věže Baba a Panna, pozůstatky hradu Trosky. To nejtajemnější se podle všeho skrývá pod hradem. Rozsáhlé podzemní chodby prý tvoří zamotaný komplex, kde našlo smrt mnoho lidí – stěny jsou popsány varovnými nápisy a vzkazy. Navíc je prý možno v těchto chodbách objevit vchod do jiných dimenzí – zkuste to třeba na Lughnasad, keltský svátek, při kterém se ztenčuje hranice mezi světem materiálním a spirituálním. Slaví se v noci z 31. července na 1. srpna.

Podzemí Trosek prý také ukrývá poklad, který zde nashromáždili loupeživí rytíři a který se dodnes nepodařilo najít. Co vy víte, třeba se vchod do podzemí a poklad povede objevit právě vám.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Sovinec je útočištěm neklidných mrtvých a strašidelných zjevení, ale to vás od návštěvy určitě neodradíFoto: Profimedia.cz

Hrad Sovinec 

Spousta záhadných zkazek halí také Sovinec, známý hrad ležící v Moravskoslezském kraji. Je prý domovem mnoha tajemných bytostí, které se zde zjevují – od bílé paní přes zlovolného šedého skřítka až po ohnivého koně. Nejzáhadnější částí Sovince je páté nádvoří, které má temnou a tíživou atmosféru a přímo vyzařuje negativní energii – právě zde je prý možno v noci nejrůznější zjevení i neklidné mrtvé zahlédnout.

Kromě toho se s místem pojí i pověst o soví princezně, která je poblíž hradu pohřbená ve stříbrné rakvi a místo jejího posledního odpočinku stráží skála Kočičí hlava. Princeznu je možné v noci zahlédnout, jak se s blikavým světlem prochází hradními chodbami. K tajemné pověsti hradu přispívá i skutečnost, že v jižním paláci byly nalezeny kostry dvou zazděných lidí, dívky a chlapce, kteří podle všeho zemřeli násilnou smrtí, a jejich duchové hrad Sovinec ještě neopustili.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku v Jindřichově Hradci se zjevuje bílá paní Perchta – ovšem je to hodné strašidlo a má dar předvídat budoucnostFoto: Profimedia.cz

Jindřichův Hradec

Nejen na jindřichohradeckém zámku, ale i v jiných sídlech rodu Rožmberků se zjevuje bílá paní Perchta z Rožmberka, a to už celých pět století. Perchta byla provdána za Jana z Lichtenštejna a nebylo to šťastné manželství. Muž ji týral a trápil a požádat o odpuštění ho napadlo až na manželčině smrtelné posteli – kdy mu Perchta nevyhověla, a tak ji proklel. Proto musí obcházet po panství Rožmberků, než se rozpadnou v prach.

Potkat Perchtu není jen děsivé, můžete se taky něco dozvědět – je to totiž zjevení věštecké. Perchta mění barvu rukaviček a tím napovídá, co je možné od budoucnosti čekat – bílé rukavičky značí pozitivní události, jako jsou svatby nebo narození dítěte, červené požár, černé tragédii i smrt.

Na jaký český hrad či zámek zamíříte letos vy? Věříte strašidelným pověstem? 

Reklama