Hlavní obsah

6 případů, kdy nesmíte na manikúru

Foto: Thinkstock

Upravené nehty by měl mít každýFoto: Thinkstock

Reklama

Máte zarudlá místa kolem nehtu? Trápí vás záděra? Trpíte ekzémem? A i přesto se chystáte za svou manikérkou? Stop! Než se vydáte do salonu, zjistěte, ve kterých případech byste na manikúru rozhodně chodit neměli!

Článek

Kožní či nehtový problém by se měl řešit včas a nestačí ho jen zakrýt lakem a jít, protože by se stav mohl zhoršovat. V některých případech by vás ani manikérka neměla přijmout do péče, protože nejprve vyžadují návštěvu kožního lékaře. Které to jsou?

1. Plísňové onemocnění nehtu nebo jeho okolí

Plísně na nehtech nejsou žádnou vzácností. Nelze je podceňovat. Takhle nemocné nehty jsou častým zdrojem infekce. Kvůli tomu představují nebezpečí i pro osoby, se kterými přijdete do styku.

Příznaky:Nehet je nerovný, ztluštělý, třepivý a často i odstává od prstu. Projevuje se to i na jeho barvě, která bývá hnědá až nažloutlá. Než plíseň ovšem zaútočí na nehty, projeví se svěděním mezi prsty. Kůže se začne odlupovat, což není na první pohled patrné, a nemusíte si ho nutně hned všimnout. Ale už v tomto okamžiku je třeba začít s léčbou. V neléčených případech podhoubí proroste do nehtů a jejich okolí.

Co s tím:„Dnes existují moderní léky, které toto onemocnění velice úspěšně léčí a mají minimální nežádoucí účinky,“ říká Radek Likvik z kožní kliniky FN Ostrava. „Účinná látka se po spolknutí kapsle nebo tablety dostává krví do nehtu a jeho lůžka, kde ničí původce onemocnění, kvasinky a plísně,“ dodává odborník. Jako domácí léčba se osvědčil česnek smíchaný se solí (2 stroužky česneku, 1 lžička soli a 2 lžičky vody). Snažte se směs dostat pod nehet. V lékárně také seženete Loceryl, což je pětiprocentní léčivý lak na nehty.

2. Uvolnění nehtové ploténky

Uvolnění nebo úplné odloučení nehtové ploténky od nehtového lůžka vzniká většinou v souvislosti s úrazem a následným vznikem modřiny pod nehtem. Může to být ale i po infekci, při vypadávání vlasů nebo jako toxická reakce na některé léky (antibiotika).

Příznaky:Nehetodstává od nehtového lůžka.Ve spodní části nehtu je vytvořená nehtová kapsa a první tři dny prst v této oblasti dost bolí.

Co s tím:„Musí se počkat, až nehet přeroste nebo odroste," upozorňuje manikérka Daniela Čížková. V případě, že si nejste jisti, navštivte lékaře, který zjistí pravou příčinu uvolnění. Každopádně nic nezkazíte doplněním vitaminů A, D, E a K.

Foto: Thinkstock

Onemocnění nehtu nebo lůžka se musí nejdříve vyléčitFoto: Thinkstock

3. Zánět nehtového valu

Příznaky:Kůže v okolí nehtu je zarudlá a zduřená. V některých případech dokonce může i hnisat. K zánětu dochází zpravidla kvůli poranění. Bývá způsoben ale i bakteriemi nebo kvasinkami. Rozhodně vás to bude bolet.

Co s tím:„Pokud místo hnisá, měl by pomoct zábal z Višněvského balzámu, který koupíte v lékárně,“ radí manikérka. Nehty se zabalí do fólie a nechají takto přes noc, kdy vytáhe hnis. Doporučuje se i častější hygiena. Nic nezkazíte ani kožní dezinfekcí například Septodermem, který se používá jako prevence. Do otevřených ran je lepší Kodan. Pokud komplikace přetrvávají déle než týden, obraťte se na lékaře.

4. Bradavice v okolí nehtu

Bradavice patří mezi infekční virová onemocnění.

Příznaky:Tvrdý a zarudlý výstupek na kůži v oblasti nehtového lůžka. Roste nejen do výšky, ale i do hloubky.

Co s tím:Domácí léčbou může být suchý dusík, který seženete v lékárně pod názvem Bradavičník. Osvědčenou, ovšem zdlouhavou léčbou, jsou i cibulové zábaly. Nastrouhaná cibule se položí na napadené místo, zabalí se do fólie a nechá přes noc. Zábal opakujte každou noc, dokud bradavice nezmizí. Může to trvat i měsíc. Problém bradavic spolehlivě a rychle vyřeší i kožní lékař.

5. Kožní onemocnění

Některá kožní onemocnění mohou být infekční. Dobrá manikérka tohle pozná a měla by ošetření odmítnout. Do této skupiny nejčastěji patří:

  • parazitární onemocnění (svrab)
  • hnisavá onemocnění
  • virová onemocnění (bradavice, viz bod 4)
  • plísňová onemocnění (viz bod 1)

Příznaky:Většinou se vyznačují nerovným a nepravidelným růstem nehtu. Postižená místa jsou zarudlá a hodně vysušená, místy i praská.

Co s tím?Tady je třeba případy řešit individuálně, a proto urychleně zajděte ke kožnímu lékaři. Ten rozhodne a navrhne příslušnou léčbu. Je možná ale i prevence. Tou je:

  • nošení ochranných rukavic, a to i při práci na zahradě
  • pravidelná hygiena (pomocí mýdla)
  • ošetření vhodným krémem (výživným i hydratačním)
  • speciální zábaly
  • u ekzematické pokožky je třeba používat speciální přípravky, které seženete v lékárně

Mezi neinfekční choroby naopak patří onemocnění způsobená fyzikálními škodlivinami, lupénka, poruchy pigmentace (vitiligo), akné a mateřská znaménka. V jejich případě návštěvě manikérky nic nebrání.

6. Větší záděry

Jsou způsobené mechanickým poraněním kůže nebo nedostatečnou péčí o nehty. Není dobré je podceňovat a vždy je lepší dodržovat preventivní opatření. Mohou začít hnisat a změnit se tak ve větší problém.

Příznaky:Jde o drobnou oděrku či poranění, do kterého se dostanenečistota.

Co s tím:Nejdůležitější je pravidelná péče o nehtové lůžko a kůžičku.Jednou týdně je dobré kůžičku změkčit pomocí speciálního změkčovadla nebo nechat asi 5 až 10 minut ruce v teplé vodě. Pak pomocí pomerančového dřívka odtlačte kůžičku směrem k nehtovému lůžku. Pro následné ošetření jsou dobré olejové tužky a balzámy. Při vzniku problému se vyplatí používat dezinfekci nebo si alespoň často mýt ruce mýdlem.

Jestliže jakékoli problémy přetrvávají déle než měsíc, nečekejte a nechte léčbu na lékaři. Až se ruce uzdraví, zajděte za manikérkou. Pravidelná péče je základ krásných rukou i nehtů.

Reklama

Načítám