Článek
S celerem se to má většinou tak, že ho lidé buď milují, nebo ho nemohou ani cítit. Patříte do první skupiny? Vyzkoušejte tento recept na celerovou smetanovou omáčku. Je jemná a hladká a chutí ladí nejen k hovězímu a drůbežímu, ale hodí se i k uzenému nebo králičímu masu. Vhodnou přílohou jsou knedlíky a třeba i noky.
Postup
01.
Celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte i cibuli. Kuřecí paličky očistěte, osolte a lehce opepřete. Ve větší pánvi (která může do trouby) rozehřejte máslo s olejem a paličky opečte dozlatova ze všech stran. Zabere to asi 10 minut. Poté maso vyjměte na talíř a přikryjte.
Troubu předehřejte na 180 °C.
02.
Ve výpeku v pánvi osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova a poté přidejte nakrájený celer. Restujte několik minut do změknutí a zezlátnutí. Pak snižte teplotu a přidejte na pánev nové koření, pepř a bobkový list. Nechte rozvonět, směs osolte, přidejte hořčici (může být i medová) a 2 až 3 lžíce citronové šťávy. Do pánve vraťte paličky a podlijte vývarem – měl by paličky téměř zakrýt.
03.
Pánev přikryjte poklicí a vložte do trouby. Při teplotě 180 °C pečte zhruba hodinu a čtvrt a občas zkontrolujte. V rendlíku zatím rozpusťte máslo s medem a touto směsí kuřecí paličky potřete po hodině a čtvrt pečení.
04.
Poté teplotu trouby zvyšte na 200 °C, pánev nechte odklopenou a pečte ještě asi 20 minut do zezlátnutí masa – pak ho opatrně vyjměte a odstraňte celé koření i bobkové listy.
Ponorným mixérem rozmixujte obsah pánve dohladka. Vmíchejte smetanu, podle potřeby ještě trochu citronové šťávy a případně sůl. Paličky vraťte zpět do omáčky, aby se prohřály. Podávejte s houskovým knedlíkem.