Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Celerová omáčka patřila mezi stálice staročeské kuchyně, a jestli ji ještě nemáte ve svém repertoáru, je nejvyšší čas ji vyzkoušet. Je zajímavá, jemná a hodí se ke kuřecímu, hovězímu, ale třeba i uzenému masu.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 700 g celeru
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička soli a pepře
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 5 listů bobkového listu
  • 2 lžičky hořčice
  • 1,5 lžíce šťávy z citronu
  • 550 ml kuřecího vývaru
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
Kuřecí paličky
  • 1 kg kuřecích paliček
  • 2 špetky soli a pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička medu
Článek

S celerem se to má většinou tak, že ho lidé buď milují, nebo ho nemohou ani cítit. Patříte do první skupiny? Vyzkoušejte tento recept na celerovou smetanovou omáčku. Je jemná a hladká a chutí ladí nejen k hovězímu a drůbežímu, ale hodí se i k uzenému nebo králičímu masu. Vhodnou přílohou jsou knedlíky a třeba i noky.

Postup

01.

Celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte i cibuli. Kuřecí paličky očistěte, osolte a lehce opepřete. Ve větší pánvi (která může do trouby) rozehřejte máslo s olejem a paličky opečte dozlatova ze všech stran. Zabere to asi 10 minut. Poté maso vyjměte na talíř a přikryjte.

Troubu předehřejte na 180 °C.

02.

Ve výpeku v pánvi osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova a poté přidejte nakrájený celer. Restujte několik minut do změknutí a zezlátnutí. Pak snižte teplotu a přidejte na pánev nové koření, pepř a bobkový list. Nechte rozvonět, směs osolte, přidejte hořčici (může být i medová) a 2 až 3 lžíce citronové šťávy. Do pánve vraťte paličky a podlijte vývarem – měl by paličky téměř zakrýt.

03.

Pánev přikryjte poklicí a vložte do trouby. Při teplotě 180 °C pečte zhruba hodinu a čtvrt a občas zkontrolujte. V rendlíku zatím rozpusťte máslo s medem a touto směsí kuřecí paličky potřete po hodině a čtvrt pečení.

04.

Poté teplotu trouby zvyšte na 200 °C, pánev nechte odklopenou a pečte ještě asi 20 minut do zezlátnutí masa – pak ho opatrně vyjměte a odstraňte celé koření i bobkové listy.

Ponorným mixérem rozmixujte obsah pánve dohladka. Vmíchejte smetanu, podle potřeby ještě trochu citronové šťávy a případně sůl. Paličky vraťte zpět do omáčky, aby se prohřály. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 285,54 kJ
Bílkoviny52,76 g
Tuky54,96 g
Sacharidy16,47 g
Sůl2,38 g
SAFA26,35 g
Vláknina8,22 g
Cukry7,77 g

Načítám