Hlavní obsah

6 zdravých přísad do ovesných vloček: Čím je ráno vylepšit?

Foto: Thinkstock

Ovesné vločky jsou zdravá a vydatná snídaněFoto: Thinkstock

Reklama

Začněte den vydatnou snídaní z ovesných vloček! Lahodnými přísadami dodáte tělu pořádnou dávku energie a zdraví. Pokud zvolíte mléko, posílíte zuby i kosti, skořice potěší dietáře.

Článek

Z ovesných vloček můžete připravit chutné, zdravé a živinami vyvážené jídlo. Nutriční poradce Milan Košvanec vysvětluje: „Vločky obsahují bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B1 a B6 a také lecitin, fosfor, zinek a železo. Především jsou ale významným zdrojem vlákniny." Navíc posilují nervy, pomáhají hubnout, dodávají energii, nadlouho zasytí a čistí střeva. Přidejte do nich ještě další vitaminy, minerály a stopové prvky, a dostanete jídlo, ze kterého budete čerpat energii po celý den.

Základní příprava

Ovesné vločky jsou v surovém stavu tvrdé, a tak se obyčejně namáčejí anebo vaří, aby změkly a byly poživatelné. Do 0,25 litru vařícího mléka nasypte asi 5 polévkových lžic ovesných vloček a vařte je asi 10 minut doměkka. Kaše nesmí být úplně hustá. Odstavte ze sporáku a přidejte lžičku másla.

Mléko

Mléko je skvělým zdrojem vitaminu D, draslíku a vápníku. Ten posiluje zuby a kosti. Při snídani si můžete dovolit i tučnější verzi. Ti, co už jsou kravským mlékem znuděni či ho ze zdravotních důvodů musí nahrazovat, nechť vyzkouší mléko rýžové nebo sójové. Vločky můžete do mléka zavařit, a získat tak teplou kaši, nebo je jen vlažným mlékem přelít.

Foto: Thinkstock

Předem je namočte, nebo jen ráno zalejte mlékemFoto: Thinkstock

Ovoce

Pokud rádi snídáte něco sladkého, dejte si do kaše více čerstvého ovoce. Je to i jedna z nejlepších ingrediencí, která se hodí k ovesným vločkám a současně poskytuje potřebnou sladkost, po které toužíte! Do kaše se hodí banány, jablka, nebo hrušky... už i proto, že jsou bohaté na vitaminy C i B6, dále vápník, hořčík a také vlákninu. Můžete přidat i ovoce sušené, ale kupte ho raději v obchodě se zdravou výživou, tam ho seženete bez přidaného cukru. Výborné jsou například meruňky, brusinky nebo třešně.

Ořechy a semínka

Zkuste si do misky s vločkami přidat jakákoli ořechová jádra a semínka. Zemitá chuť ořechů skvěle doplní jinak relativně nudnou chuť vloček. Navíc získáte i další dávku vitaminů (E, B), bílkovin, minerálů (fosfor, hořčík, vápník) a vlákniny. Do zdravých potravin se ale řadí hlavně díky obsahu velmi kvalitních tuků, ze kterých bude tělo těžit od rána po celý den. Jak ořechy, tak i semínka můžete pro změnu chuti opražit na suché pánvi. Výborné jsou na to mandle nebo lískové i para ořechy a slunečnicová semínka. Jde spíš o to, zkoušet a zjistit, co vám víc chutná.

Jogurt

Jogurt je také jedna ze zdravých složek, které můžete přidat do ovesných vloček. Měl by mít kolem 2 až 3 % tuku a je lepší bílý. Jogurt je bohatý na vitaminy řady B, vápník, fosfor a bílkoviny. Jestli nechcete mít z vloček kaši, pak je u jogurtu výhoda, že ho můžete přidávat po lžících.

Foto: Thinkstock

Ovoce i ořechy si s vločkami dokonale chuťově rozumějíFoto: Thinkstock

Skořice

Koření, které má antioxidační vlastnosti i protirakovinové účinky. Navíc skvěle zvýrazní chuť ovesných vloček a nádherně je provoní, a to vše bez přidání jediné kalorie. Stačí vzít lžičku skořice a přidat ji k porci ovesných vloček.

Med

Jestliže musíte sladit, pak vsaďte na javorový či datlový sirup, nerozhodí vám krevní cukr, a přitom osladí. A zkuste i nepasterizovaný včelí med! Na rozdíl od cukru obsahuje minerální látky a enzymy. Martin Lipták ze sdružení Zdravý životní styl vysvětluje, že „v dnešní době lze sehnat jak med nezpracovaný, tak tepelně upravovaný, pasterizovaný. Nezpracovaný med obsahuje rostlinný enzym amylázu, který podporuje natrávení škrobových jídel.“

A jak jste na tom se zdravým stravováním vy?

Reklama

Načítám