Hlavní obsah

7 největších omylů o zdravém spánku

Foto: Thinkstock

Užijte si bezstarostný spánek i vy!Foto: Thinkstock

Reklama

Neber si ten polštář, budeš mít křivá záda! Kupte si lepší matraci, jinak se nevyspíte! Také jste od dětství zahrnováni podobnými radami, příkazy a zákazy o zdravém spánku? Někdy mají pravdu, jindy jde o zbytečný útok na vaši peněženku. Víte, jak to je doopravdy?

Článek

Rozumný kompromis – zřejmě tak by se dalo popsat základní pravidlo, kterého byste se měli držet při výběru postele, matrace, roštu a vůbec zařizování celé ložnice. Nezapomeňte, že prospíte skoro třetinu svého života. A trávit ji zkroucený na rozkládacím gauči není nic příjemného ani zdravého! Na druhé straně dávat padesát tisíc za lůžko je také zbytečné a pro mnohé i nemožné. Jak si tedy zajistit zdravý spánek? Zde je sedm základních pravidel.

1. Ložnice není šatna!

Ložnice je místo, kam návštěvy nechodí, tak se zde lecco uschová. Špatně! Ložnice není šatna ani skladiště, kde byste měli mít v rohu žehlicí prkno, koš na prádlo, sušák a často i mnoho dalších věcí. Architekti sem velmi často dávají šatní skříně, prádelníky a další nábytek. Ale to je špatně! Na věcech se akorát usazuje prach, prostor je příliš zahlcený a chybí mu potřebná vzdušnost. Proto na ložnici klidně zvolte tu nejmenší místnost v bytě a postavte sem jen postel a noční stolky. Je to ideální!

2. Větrejte a dopřejte si vzduch

Když člověk spí, potřebuje být v teple! Omyl. Je to naopak, ideální jsou nižší teploty osmnáct až dvacet stupňů, a hlavně čerstvý vzduch! Pokud budete mít v ložnici „vydýcháno“, ráno se probudíte s bolavou hlavou a neodpočatí. Navíc se tím snižuje i vzdušná vlhkost v místnosti, a proto se vyhnete riziku, že se vám zde objeví plísně na stěnách.

Foto: Thinkstock

Výběr matrace dobře promysleteFoto: Thinkstock

3. Káva škodí spánku!

Trpíte nespavostí? Mnozí odborníci vám doporučí dát si před spaním vycházku a zapomenout na kávu. To ale není pravda! Káva pitá s mírou – tedy jeden až dva šálky denně – naopak pomůže ke zdravějšímu životnímu stylu, a tedy i spánku. Kofein totiž snižuje příznaky únavy, dodává vám pocit uspokojení a dobrou náladu, takže vás před spánkem netrápí chmury a lépe usínáte. Ale pozor, při pěti až deseti šálcích za den je to přesně naopak! Vyzkoušet pak můžete Závěsnou postel: lék na nespavost.

4. Polštář křiví záda!

Nespi na polštáři, křivíš si záda! Také jste to slýchávali celé dětství? Opak je pravdou! Polštář je velmi důležitý, aby vám správně podepíral hlavu a krční páteř. Bez něj musí svaly v této oblasti pracovat i ve spánku a dostatečně se tak neuvolní. Stále oblíbenější jsou anatomické polštáře z paměťové pěny, které se dokonale přizpůsobují tvaru vašeho krku a hlavy.

5. Tvrdá matrace je lepší než měkká?

Milujete, když se zaboříte do měkké postele a okamžitě zde usínáte? Pak si ten pocit dopřejte a nevěřte tomu, že tvrdší matrace je zdravější. Jde o individuální záležitost a rozhodnutí každého z vás. Navíc rozhodnutí, které lze poměrně snadno změnit. Na trhu se objevily nové typy matrace, které jsou na jedné straně měkké a na druhé straně tvrdé. Podle toho, jak ji otočíte, spíte na měkkém nebo na tvrdém. Pro matraci je důležité, aby byla dostatečně pevná, ale zároveň příjemně měkká. Musí také dobře rozložit zátěž těla. Zpravidla bývá měkčí v oblasti ramen tvrdší v místech, kde podepírá bederní páteř.

Naopak zcela individuální je výška lůžka, jak si přečtete v článku  Je lepší vysoká, nebo nízká postel?.

6. Na roštu také záleží, ale…

Rošt je stejně důležitý, nebo možná i důležitější než matrace! Ano, ale jenom někdy. Pokud má matrace splňovat vše, co od něj čekáte, je třeba ji zkombinovat se správným roštem, který uchová její pozitivní vlastnosti. Na rozdíl od matrace vám pak vydrží celý život. To platí hlavně pro matrace Lattoflex, které se skládají nikoli z lamel, ale plastových terčů. Ty jsou mnohem poddajnější a tvaru těla se přizpůsobují ve všech směrech. Takový rošt se potom sestavuje člověku na míru podle velikosti a hmotnosti. Lze ho také „předělat“ v situaci, když třeba přiberete nebo zhubnete.

I když pozor! Pravidlo o nutnosti dobrého roštu platí pouze u matrací běžné výšky, tedy deset až dvacet centimetrů. Zvlášť luxusní postele jsou ale doplněné matracemi vysokými až půl metru a zde opravdu na vlastnostech roštu nezáleží!

7. Lehnu si, a vím!

Při výběru postele vám většina prodejců dovolí si na postel lehnout a vyzkoušet ji. Jenže počítejte s tím, že v botách, kabátu a před zraky všech zákazníků a prodavačů si těžko uděláte stejné pohodlí jako doma. Proto je dobré se na nákup připravit. Pomůže v tom například Dormeo vyhledávač výrobků, který vám pomůže vybrat správnou matraci podle vašich přání.

Stále více lidí si také zvyklo i na měřicí deky Ahorn. Jde o tenké a elastické podložky, která obsahují hustou síť senzorů tlaku. Když člověk ulehne a mění různé polohy, deka po celou dobu snímá tlak a data zpracovává v počítači. Vyškolený personál potom na monitoru sleduje barevné trojrozměrné zobrazení, jak se lehací plocha přizpůsobuje lidskému tělu, a pomůže tak s výběrem toho nejlepšího ležení.

Nevěřte tedy všemu, co se o zdravém spaní píše a říká. Držte se vlastního rozumu a pocitů. Jen tak si užijete dobrou noc!

Reklama

Načítám