Hlavní obsah
3,8
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Jsou recepty, u kterých není po prvním přečtení zřejmé, jestli vám bude hotový pokrm chutnat. A pak jsou recepty, jako je tenhle: spojení čerstvých jahod, hedvábné šlehačky a křupavých sněhových pusinek je dokonalé už když recept čtete. A výsledek vaše očekávání ještě předčí.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Sněhové pusinky
  • 2 ks bílku
  • 120 g cukru krupice
K dokončení
  • 700 g čerstvých jahod
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Název Eton mess odkazuje k elitní britské Eton College. Kolem vzniku tohoto dezertu koluje několik zábavných legend (včetně té, ve které labrador rozsednul připravený košík s občerstvením), ale jaká je pravda, se už asi nedovíme. Jisté je, že první zmínky o něm pocházejí z roku 1893 a v nezměněné podobě se podává dodnes – a to je myslím dobré vysvědčení.

Postup

01.

Na sněhové pusinky předehřejte troubu na 100 °C. Do mísy dejte bílky a začněte šlehat. Až se začnou tvořit měkké špičky, postupně natřikrát přidejte cukr a ušlehejte tuhý sníh. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte pomocí cukrářského sáčku pusinky a pečte (nebo spíš sušte) v dolní polovině trouby asi hodinu, hodinu a čtvrt, až jsou pusinky suché, tvrdé a jdou snadno sundat z papíru. 

Tip: Slovo mess v názvu receptu se dá přeložit jako nepořádek, nebo dokonce binec. Pokud se vám nechce špinit cukrářský sáček, naklaďte na plech malé neuspořádané kopečky sněhu pomocí lžičky, ve finále je stejně rozdrobíte. Anebo kupte rovnou hotové bílkové pusinky.

02.

Na jahodovou omáčku rozmixujte polovinu jahod a propasírujte je přes hustý cedník, abyste se zbavili drobných zrníček. Ochutnejte a podle sladkosti jahod dotáhněte chuť lžičkou cukru a kapkou citronové šťávy. Zbytek jahod nakrájejte nadrobno.

03.

Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Ke konci šlehání přidejte moučkový cukr podle chuti a vanilkový extrakt a už jenom krátce prošlehejte.

04.

Do šlehačky zlehka vmíchejte nakrájené jahody a nahrubo rozdrcené sněhové pusinky (část jahod a pusinek si nechte na závěrečné zdobení. Do pohárů střídavě navrstvěte šlehačku a jahodovou omáčku, povrch ozdobte zbytkem jahod a pusinek a podávejte ihned.

Tip: Dezert nepřipravujte v předstihu, sněhové pusinky se ve šlehačce rychle rozpouští. Směs bude sice chutná i na druhý den, přijdete ale o vizuální efekt a křupavost, která je na tomhle dezertu asi nejkouzelnější.

Britská kuchyně nemá nejlepší pověst, já si ale myslím, že je to nespravedlivé. Komu by nechutnala poctivá anglická snídaně nebo roztomilé bochánky scones? Nemluvě o geniální klasice Fish and chips.

Reklama

Související témata:

Načítám