Hlavní obsah

7 tipů, jak zařizují malý byt profesionálové

Foto: thinkstock

Na zařizování malých bytů existují speciální triky. Znáte je?Foto: thinkstock

Reklama

Každý by chtěl mít velký byt, který bude působit elegantně, vzdušně, vše se do něj vejde a na všechno zbude spousta místa. Jenže realita bývá zpravidla opačná. Ale i v těch malých se dá krásně žít, stačí dodržovat těchto 7 pravidel!

Článek

Chcete bydlet jako ostatní, ale když dáte do obýváku jen sedačku, dvě křesla, stolek a stěnu, už si zde připadáte jako ve skladišti a není tu k hnutí? Zkuste se řídit radami architektů, kteří si poradí i s takovým prostorem. Přinášíme vám jejich rady zcela zadarmo.

1. Uberte na nábytku, nikoli na pohodlí

Pro malé byty platí dvojnásobně, že zde vypadají lépe menší kousky, klidně jich může být i více než jeden velký. Dobrým příkladem je třeba pohovka. Nevhodné do takových místností bývají ty rohové, které jsou velké, těžké a působí mohutně. Navíc třeba kout takového gauče nebývá ani moc pohodlný na sezení. Lépe tak uděláte, když místo nich zvolíte dvě menší dvojsedačky a roh mezi nimi vyplníte například knihovnou či skříňkou, nebo dokonce jen křesly. Ta už se dnes dají různě polohovat, takže povalování na nich je pohodlnější než na obyčejném gauči. V malých bytech určitě kupte aspoň jedno rozkládací, aby měla kde přespat návštěva.

Foto: de fakto

Malému obýváku sluší více než velká rohová pohovka pohodlná křeslaFoto: de fakto

2. Pověste ho, ať nepřekáží

Stále více majitelů preferuje do malého bytu závěsný nábytek. Skříňky a otevřené či uzavřené police pověšené na stěně zde vypadají mnohem lépe než sestavy postavené na podlaze. Důvody jsou dva: levitující nábytek už na pohled působí lehčím dojmem. A tím, že skříňky nezabírají místo na podlaze, místnost působí větší. Navíc vybírat máte opravdu z čeho: „U závěsných sestav můžete volit z mnoha prvků, tvarů a barev polic, nabídka je opravdu široká a rozhodně se neomezuje jen na nudné horizontální police,“ říká Martin Šťastný ze showroomu BoConcept.

Foto: punto design

Police zavěšené na zdi jsou do miniprostorů ideální, neboť nezabírají místo na podlazeFoto: punto design

3. Zapomeňte na dřevo

Volte vhodné materiály, i když to zrovna nejsou ty tradiční. „Nezateplujte malé byty masivním dřevem. V Čechách velmi oblíbené dogma říká, že ,zabydlené' znamená zařízené masivním dřevem, případně hutnou kůží na čalounění. Tyto materiály však berou opticky příliš velkou porci prostoru, který pak není zabydlený, ale zastavěný,“ varuje Pavel Šindelář ze studia Punto design.

Foto: kika

Dřevo interiér zahltí, nahraďte ho raději bílou barvou a leskemFoto: kika

4. Vestavěné skříně i v obýváku

Úložný prostor je důležitý ve velkém i malém bytě. V těch druhých jsou velmi užitečné vestavěné stěny přes celou zeď. Pokud je zvolíte v bílé barvě a stejně místnost vymalujete, splynou s okolím a přitom nabídnou spoustu úložného místa. Aby nevypadaly nudně, lze je ozvláštnit jedním či dvěma otevřenými výklenky. Vzniknou tak niky, do nichž můžete vystavit hezkou vázu nebo umístit televizi. Velké množství nik by ovšem bylo na škodu, zbytečně byste se připravili o úložný prostor.

Foto: interiery krnov

Chcete spoustu úložného místa i v obýváku? Pořiďte si sem skříň přes celou stěnu. V bílé barvě a s osvětlenou nikou bude vypadat skvěleFoto: interiery krnov

5. Místo hledejte i pod stropem

Další vhodné místo na ukládání věcí najdete, když zvednete hlavu nahoru. I když nemáte výšku stropu čtyři metry, kdy platí Malý byt: bydlete na stropě, ale standardních 250 až 260 centimetrů, najdete pod nimi spoustu místa na odkládání věcí. Velmi zajímavě vypadají třeba police umístěné ve výšce nad dveřními zárubněmi, které se ideálně „táhnou“ přes celou délku stěny, a nahradí tak i velkou knihovnu.

Stejně oblíbené jsou i snížené podhledy například v chodbě nebo koupelně, kde nižší výška nevadí. Snadno zde tak pod strop uložíte čisticí prostředky, sezonní oblečení i sportovní náčiní a mnoho dalších věcí, které nepotřebujete denně.

Foto: ikea

Že nemáte nikde místo na skříňky? Koukněte se pod strop, tam je ho dostFoto: ikea

6. Zkuste prosklené dveře

O tom, že sklo je do malých bytů výbornou volbou, už se toho napsalo hodně. Jen málokde však byla poznámka, že to platí i pro dveře. Pokud se chystáte k jejich výměně, zvolte prosklené. Tím, že propustí světlo nejen z místnosti do místnosti, ale třeba i do chodby a koupelny, byt bude vypadat světlejší a také větší.

Foto: jap

Skleněné dveře propouštějí světlo do tmavých chodeb i koupelen a to je žádané nejen v malých bytechFoto: jap

7. Kouzlete s barvami

Opticky kouzlit s malým prostorem dokážou i barvy. Zkuste Barevné triky, jak zvětšit malý byt.

Foto: dulux

Ideální pro nevelké místnosti je kombinace barev tón v tónuFoto: dulux

A jaký máte trik, jak srovnat spoustu lidí a věcí v malém bytě, vy? Napište nám ho!

Reklama

Související témata:

Načítám