Hlavní obsah

7 způsobů, jak se doma zbavit psích chlupů. Zkuste je!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujete si oblečení podle barvy srsti svého psa? Stydíte se před návštěvami za chlupy na pohovce? Přestaňte se omezovat a objevte nové způsoby, jak dostat psí chlupy z bytu i oděvů.

Článek

Život si bez huňatých čtyřnohých přátel nedovedete představit, ale to neznamená, že se musíte smířit s bytem a oblečením plným chlupů. Existují velmi účinné babské rady i sofistikovanější řešení, která vám pomohou mít domácnost i oblečení čisté.

1. Pravidelná péče je nejdůležitější

Čím více chlupů vyčešete, tím méně jich bude všude kolem. Majitelé velmi chlupatých psů s hustou podsadou ocení různé speciální vyčesávače, díky kterým by se mělo celkové línání výrazně omezit (například furminátor). Vyčesávání se věnujte každý den.

Foto: Furminator shop

Furminátor pomocí speciálních hrotů odstraňuje odumřelou podsadu srsti, cena dle velikosti od 169 do 299 KčFoto: Furminator shop

2. Lepicí válečky, kartáče a pásky

Kupte si zásobu lepicích válečků s odtrhovací papírovou horní vrstvou. Využijete je na oděvy i zařízení bytu. Další variantou jsou omyvatelné válečky, ze kterých po použití chlupy omyjete vodou. Dále můžete vyzkoušet různé kartáče, kdy se chlupy chytají na všelijaké typy štětin nebo na speciální textilii. V nouzi se vám bude hodit i klasická kancelářská lepicí páska, kterou si omotáte kolem ruky lepivou stranou ven.

3. Speciální program praček

Dostat chlupy z oblečení není nic lehkého. Obecně nejproblematičtější jsou krátké tvrdé chlupy (například jezevčík), které se do textilu zapíchnou. Co na to výrobci praček? Někteří již na poptávku chovatelů zareagovali.

„Pračka Beko pomocí speciálního algoritmu otáčení bubnu a využitím většího množství vody spolu s předpírkou a několika mácháním zbaví textilie zvířecích chlupů. Program PET je účinný a šetří váš čas, který můžete věnovat hře se svými domácími mazlíčky,“ říká Kateřina Černá z prodejny e-Beko.

Pokud si budete kupovat novou pračku, rady se zapojením najdete v článku Koupili jste si novou pračku? S námi ji dokážete nainstalovat.

4. Houbička, natáčka nebo kuličky do pračky

Některým majitelům psů a koček se osvědčilo přidávat do bubnu pračky ke každému praní čistou houbičku na nádobí. Chlupy by se měly zachytit na hrubé straně. Podobnou funkci plní také velká natáčka se suchým zipem nebo speciální kuličky do pračky, které chytají také vlasy a vlákna.

5. Sušení v sušičce pro prádlo bez chlupů

Prouděním vzduchu v sušičce dochází také k odstraňování chlupů. Dle zkušeností patří tento způsob dokonce k nejúčinnějším, takže pokud vás trápí chlupy na oblečení, zvažte i tuto možnost.

6. Rukavice vyčistí čalouněný nábytek i textil

Navlhčená gumová úklidová rukavice na sebe dobře chytá chlupy z čalounění nebo koberce. Existují však i další možnosti. Svoji zkušenost s antistatickou rukavicí popisuje Roman Killinger, zástupce obchodu Zvířecí-Potřeby.

„Na pohled obyčejná rukavice Swipets odstraňuje středně dlouhé a dlouhé chlupy. Patentovaná lepkavá vrstva na rukavici vytvoří elektrostatický náboj, který umožní zachytit všechny zvířecí chlupy tak, že je poté můžete bez problému sebrat a vyhodit. Rukavice se dají prát v pračce, takže je můžete používat znovu a znovu,“ popisuje Roman Killinger.

Foto: Zvířecí-potřeby

Antistatická rukavice Swipets je k dostání pro praváky i leváky, cena 299 KčFoto: Zvířecí-potřeby

7. V hlavní roli vysavač

O ruční odstraňování chlupů z velkoplošného koberce se snad ani nesnažte, výkonný vysavač je pro péči o koberce naprostou nutností. Volte vysavač s rotační hlavicí (turbokartáčem), která vysávání chlupů výrazně usnadní. Pokud ji nemáte, možná půjde k vašemu stávajícímu vysavači dokoupit. Před vytíráním tvrdých podlah také nejprve sáhněte po vysavači, pouhým zametáním se chlupy často zvíří a úklid není důsledný.

Pokud vám jeden způsob odstraňování chlupů nefunguje, vyzkoušejte jiný. Každý pes či kočka má určitý typ chlupů, které se od sebe vzájemně velmi liší, a vyžadují různé přístupy. Záleží také na typu čištěného povrchu. Určitě brzy přijdete na to, co bude vyhovovat právě vám. Rady pro lepší organizaci úklidu najdete v článku Jak často doma co prát a čistit? Máme malý návod.

Reklama

Načítám