Hlavní obsah

8 kroků, jak si zařídit byt. Ušetříte za architekta!

Foto: Thinkstock

Prázdný byt si zvládnete s naším návodem zařídit samiFoto: Thinkstock

Reklama

Sem přijde pohovka, k ní televize a dvě křesla, do kuchyně samozřejmě linka a stůl – nechápete, proč bytoví architekti tak dlouho studují, když na zařizování není nic tak těžkého? Omyl! Vybavit byt je pěkná dřina! S naším návodem to ale zvládnete i vy.

Článek

Zařizujete si své první bydlení? Zlí jazykové tvrdí, že se vám to stejně moc nepovede. Zvládnete to prý až při třetím pokusu, kdy víte, co chcete, a máte zkušenosti. Do té doby hrozí, že místnosti nebudou vypadat tak, jak jste si je představovali, nábytku zde bude moc, úložného místa málo a příliš to nebude dohromady ladit. Pokud se však budete řídit našimi radami, zvládnete to i bez odborníků!

1. Nejdříve malujte a plánujte, pak nakupujte

Nemáte peníze, abyste vše zařídili do posledního detailu? Nevadí, stejně si to ale naplánujte! I když si do začátku koupíte jen postel a jídelní stůl, mějte vybraná a napsaná výrobní čísla nočních stolků, komody, konferenčních stolků. Ideální je vybírat vše z jedné série, aby zařízení dohromady ladilo. Vyhněte se tomu, že jak našetříte další peníze, tu dokoupíte to a tu zase ono. Pak se stane, že křesla budou jinak hnědá než pohovka, barva dřeva na jídelním a kuchyňském stole se budou o odstín lišit. Interiér tak bude vypadat nesourodě a přeplácaně!

Foto: Thinkstock

Nejprve naplánujte byt do posledního detailu na papíře, pak teprve nakupujteFoto: Thinkstock

2. Vezměte křídu a počárejte podlahu!

Máte vypracovaný dokonalý plánek na kostičkovém papíru a nejste si jisti, zda se vám do pokoje opravdu vejde druhé křeslo nebo příborník? Vezměte křídu a jednotlivé kusy nábytku si namalujte na podlahu přímo v místnosti! „Už se mi tímto způsobem povedlo přesvědčit majitele, že se jim do kuchyně vejde ostrůvek, i když oni si mysleli opak. Tímto způsobem totiž člověk získá mnohem lepší reálnou představu,“ říká designérka Kamila Douděrová z firmy Kamidesign.

3. Zařizujte s otevřenými dveřmi

Stejné pravidlo platí pro barvy. Nelze je vybírat do každé místnosti odděleně, ale ladit musejí v bytě jako celku. Nedělejte to, že kuchyň vymalujete nažluto, obývák oranžovou, dětský pokoj světle modrou, ložnici zelenou… byt by vypadal jako nepovedený cirkus. Stejně tak ale nedávejte navšechny zdi zcela stejnou barvu, hrajte si s odstínem a sytostí. Jednu zeď vymalujte tmavěji, zbytek je lepší ve světlých nebo neutrálních tónech. Nevíte, jak vymalovat? Zde je několik barevných kombinací.

Foto: archiv

Jedna zeď zelená, druhá žlutá, třetí oranžová – takhle se to dělat nemá!Foto: archiv

4. Dva druhy dřeva stačí!

Rozhodli jste se nad barvami a různými materiály vyzrát tak, že volíte vše ve dřevě? Pozor na zklamání! Pravidlo říká, že v interiéru byste měli kombinovat pouze dva, výjimečně tři druhy dřeva. Jestliže tedy máte podlahu i dveře v jeho dekoru – pozor, i když jde o stavební prvky, jsou nedílnou součástí interiéru! – na nábytek z masivu už zapomeňte.

5. Kuchyň s obývákem musí ladit!

Máte propojenou kuchyň s obývacím pokojem? Nábytek do obou částí kupujte najednou, musí ladit! „Pokud si majitelé přejí například dřevěné korpusy kuchyňských skříněk, je dobré je kombinovat s dvířky v bílém lesku nebo vanilce. A to jsou barvy vhodné i na obývákové stěny, kde budou vypadat jednoduše a čistě,“ doporučuje Kamila Douděrová. Pro lepší představu jsme pro vás připravili 3 tipy, jak sladit obývák s kuchyní.

6. Skříňky v obýváku nejsou úložný prostor!

Uvažujete o stěně do obýváku a raději sem přidáte i komodu? V jídelně jste našli místo na příborník, protože úložné prostory jsou přece důležité? Možná budete zklamáni, protože moc místa nezískáte a byt bude přeplácaný nábytkem. „Úložné prostory doporučujeme centralizovat do šaten nebo velkých vestavných skříní, na něž je třeba myslet od samotného začátku,“ radí designérka Věra Tomíčková z TOTO studia. Je proto dobré zvážit, zda se vám nevyplatí například zmenšit ložnici a vestavět do ní šatnu. Ta pojme spoustu věcí a samotná místnost, kam pak postavíte jen postel a noční stolky, působí velmi čistým a uklizeným dojmem.

Foto: IKEA

Úložné prostory raději umístěte do komor, šaten a vestavných skříní. Otevřené police nejsou ideálníFoto: IKEA

Stejně tak se snažte různé výklenky a niky v chodbě zaplnit vestavnými skříněmi. „Snadno pak dodržíte pravidlo, že se obytný interiér nemá zaplňovat nábytkem, protože ve volném a vzdušném prostoru se vám bude lépe bydlet,“ dodává Věra Tomíčková. Jedinou výjimkou jsou velké knihovny, ovšem plné knih, nikoli drobných slonů a kamínků pro štěstí z dovolené.

7. Nekombinujte staré a nové!

Jídelní stůl dodá babička, pohovku přenechá kamarádka… jste rádi, že vám každý něco do bytu dá nebo levně odprodá? Až uvidíte výsledek, radost vás přejde! Je to jedna z největších chyb, které se lze dopustit. „Neobklopujte se starými nepoužívanými věcmi, zbavte se také nevhodných dárků. Ušetříte tak spoustu volného místa,“ radí Věra Tomíčková. Jiná situace nastává, když zdědíte starožitný kousek po prababičce. Ovšem musíte ho doplnit jednoduchým a minimalistickým nábytkem, aby dokonale vynikl.

8. Nešetřete na světle!

Zatímco při nákupu nábytku a doplňků platí, že čím méně, tím lépe, u světel je to přesně naopak! A to i tehdy, kdy vám stavebníci v novém bytě nechají jen jeden vývod uprostřed stropu. Nestačí to! V bytě potřebujete různé typy a zdroje osvětlení tak, abyste dobře viděli a vytvořili zde zajímavé světelné kulisy.

Foto: IKEA

Dobře a hodně nasvícený interiér vypadá větší a hezčíFoto: IKEA

Ještě si myslíte, že být architektem je snadné? Tak si vyzkoušejte s tímto návodem, že zvlášť v malých bytech je zařizování pěkná dřina.

Reklama

Související témata:

Načítám