Hlavní obsah

3 tipy, jak sladit obývák s kuchyní

Foto: Scavolini

Červená kuchyň nejlépe vynikne v kombinaci s bílou zdíFoto: Scavolini

Reklama

Obývací pokoj a kuchyň spojené v jednu místnost jsou trendem několika posledních let a najdete je skoro v každé novostavbě i rekonstruovaném interiéru. Přitom zařídit je není zrovna jednoduché, což platí hlavně o barvě stěn. Víte, jak zkombinovat kuchyňskou linku, nábytek a odstín stěn v propojeném interiéru? S našimi třemi příklady to zvládnete jako profesionálové!

Článek

Každý pes jiná ves – tak jednoduše by šlo shrnout největší chybu, které se mnozí dopouštějí při volbě barev jak do propojeného obývacího pokoje, tak do celého bytu. Zapomeňte proto, že byste si zvlášť zařizovali kuchyň a zvlášť obývací pokoj, jde přece o jednu místnost. Neznamená to však, že byste museli mít v obou částech stejnou barvu nábytku a stejně vymalováno. Sice tím nic nezkazíte, ale takový prostor bude vypadat příliš nudně! Jak tedy na to? „Je třeba dodržovat zásadu, že jak místnost, tak celý byt tvoří jeden celek. Podle toho byste k němu měli přistupovat a vyhnout se přílišným kontrastům, extrémním barevným přechodům, ale i přílišné fádnosti,“ říká Petr Kavalír zastupující značku Primalex a dodává: „Projděte se pokojem a rozhodně by vás v nich neměly rušit a rozptylovat výrazné barevné kontrasty nebo jen bílá. Ideálním barevným řešením je zkrátka harmonický celek.“ Že byste raději přivítali konkrétní informace? Pak jsou pro vás připravené naše tři varianty.

Foto: Koryna

Do velkých a dostatečně osvětlených interiérů lze zvolit i tmavé a syté odstínyFoto: Koryna

Varianta 1: bílá je klasika, ale pozor na nudu!

Bílá kuchyňská linka, nejlépe ve vysokém lesku, a doplněná stejnou kolekcí nábytku do obývacího pokoje je velmi oblíbeným módním trendem. Kvůli svému univerzálnímu použití a mnoha možnostem na doplnění a dozdobení, které majitelům poskytuje. Nebo proto, že se hodí i do malých prostorů, kdy se musí kuchyň a obývák vejít na pár metrů čtverečních. To byste měli zohlednit i při výběru barev. Ale pozor, abyste takový prostor neproměnili v nudu!

„Naše tělo by se mělo v kuchyni po ránu probudit a pracovat zde na plné obrátky, proto také barvy musí tuto fyzickou aktivitu podpořit. Nejlépe tedy sáhněte po teplých barvách,“ říká Radovan Cita ze společnosti PPG zastupující barvy Johnstone´s a vyjmenovává konkrétní odstíny: „S bílou linkou bude vaší kuchyni slušet cihlová, rezavá nebo třeba oranžová, která podporuje chuť k jídlu a je někdy označována jako ideální barva do kuchyně. Ve velkém prostoru si pak můžete dovolit výrazné odstíny těchto barev. Máte-li naopak malou kuchyň nebo dokonce jen kuchyňský kout bez okna, v tom případě volte jemnější odstíny jako je okrová, broskvová, meruňková nebo smetanová. Ty tmavé by ji mohly ještě zmenšit.“

Foto: Primalex

Světlejší meruňková do kuchyně s bílou linkou a tmavší do obýváku - to je kombinace, s níž skoro nic nezkazíteFoto: Primalex

Stejné odstíny – tedy oranžovou, červenou či terakotovou – ovšem v tmavším a sytějším provedení, pak můžete zvolit do obývací části. Nic tím nezkazíte, a protože pokoj bývá největší místností bytu, výraznější barevné tónování snese.

Pokud malujete obývací pokoj s kuchyní v rodinném domě, kde má tento prostor třicet i více metrů čtverečních a spoustu oken k tomu, nebojte se vymalovat ani pastelovými tóny studených barev. Vhodné a atraktivní jsou různé šedavé odstíny béžové, zelené nebo modré, ale můžete použít také bledě modrou nebo světle zelenou barvu.

Foto: Indeco

Černá barva vynikne vedle výrazných pastelových odstínůFoto: Indeco

Varianta 2: Pro milovníky dřeva

Dali jste přednost kuchyňské lince a nábytku v dezénu dřeva? Pak barva stěn bude záležet na tom, jaké dřevo je. Když jste sáhli po světlém, jako je buk, javor, jasan či tolik oblíbené bělené dřeviny, vybírejte barvy stejně, jako u bílého nábytku. Tedy teplé odstíny – například vínovou, cihlovou, červenou či rubínovou. Toto pravidlo platí i pro tolik oblíbenku kombinaci, kdy kuchyň má bílá dvířka a korpusy ze světlého dřeva, s nimiž pak ladí i nábytek v obýváku.

Foto: IKEA

Ke světlému dřevu můžete zvolit výrazné odstíny oranžové, červené, meruňkové či terakotovéFoto: IKEA

„U nábytku z tmavého dřeva bude třeba na sytosti odstínů stěn ubrat a zvolit světlejší varianty,“ konstatuje Petr Kavalír a pokračuje: „Do konzervativních interiérů bych doporučil meruňkové a oranžové odstíny. Budete-li chtít zkusit něco neobvyklého, můžete sáhnout po zářivé jarní zelené, či žlutozelené. Ty bych volil hlavně do obýváku a kuchyň bych k nim ponechal v decentní smetanové."

Foto: Primalex

Máte-li tmavý nábytek, uberte na sytosti odstínůFoto: Primalex

Varianta 3: Pro ty odvážné

Milujete barvy, a tak jste neponechali nic náhodě a sáhli po kuchyňské lince s červenými dvířky, nebo se vám dokonce podařilo sehnat žlutou či zelenou? Pak už se na stěnách mírněte. U žluté a zelené linky zvolte decentní barvu a vybírejte ze světle krémové, béžové nebo smetanové. V případě červené linky bude vypadat dobře i klasická bílá. Nechá barvu kuchyně dokonale vyniknout.

Jestliže jste našli tolik odvahy a zvolili černou kuchyň, pokračujte v netradičním malování. Skvěle bude vypadat v kombinaci s fialkovou a světlou šampaní. Obývák laďte podle odstínu kuchyňské linky tak, aby nevznikl ostrý přechod či optický nesoulad. Pěkně budou vypadat zmíněné odstíny oranžové, které s kombinaci se žlutou nebo červenou linkou místnosti nebudou vypadat rušivě.

Jen pozor! Při výběru konkrétních odstínů myslete také na fakt, že vnímání interiéru ovlivňuje i barva stropu a stěn. „Pro všechny případy proto platí, že například zelený nebo modrý strop ovlivní barevnost v celé místnosti tak, že vám vše opticky zezelená, případně zmodrá. Tedy včetně oběda na talíři, a to by se asi líbilo jen málokomu,“ upozorňuje Radovan Cita.

Foto: Primalex

K výraznému nábytku se hodí světlé odstíny béžové nebo smetanové, nic nezkazíte bílouFoto: Primalex

Pokud jste zde našli novou inspiraci nejen pro svůj obývací pokoj a nejste si jisti, jak by vypadal, naučte se kouzla s barvami a zkuste novu službu, kterou firmy nabízejí. „Stačí si svůj byt nafotit, dát do programu na stránkách a tam si navolit různé odstíny i kombinace barev, o nichž uvažujete. Lépe si tak představíte, jak budou u vás doma vypadat,“dodává Petr Kavalír z Primalexu.

Foto: Primalex

Chcete-li zkusit něco neobvyklého, sáhněte po zářivé jarní zelenéFoto: Primalex

Že je to sice hezké, ale vy raději zůstanete u bílé nebo okrové, protože jste na ně zvyklí a nechcete moc experimentovat? Chyba! Nezapomeňte, že barvu stěn změníte jednodušeji než podlahu a levněji než nábytek. Využijte toho, a popusťte zde tedy uzdu své fantazii!

Reklama

Související témata:

Načítám