Hlavní obsah

9 nečekaných důvodů, proč se lidé rozvádějí

Foto: Profimedia

O některých důvodech rozvodu se příliš nemluví. A přesto mohou být zcela podstatnéFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky říkají, že polovina manželství končí rozvodem. Důvod? Často je v tom nevěra či stres. Anebo něco jiného. Jaké méně pochopitelné příčiny stojí za rozpadem dnešních vztahů? Je jich devět!

Článek

Odcizení, stres, milenec nebo milenka. Manželství se může rozpadnout kvůli desítkám věcí, ovšem magazín Prevention, který se zabývá zdravým životním stylem, se zaměřil na ty, o kterých se příliš nemluví. (Asi nejsou tak „atraktivní“ jako léta utajovaný románek.) Tohle je jejich seznam.

1. Dojíždění

Když jeden nebo oba z manželů dojíždějí za prací více než 45 minut v jednom směru, pravděpodobnost rozvodu se zvyšuje o 14 procent. Takové výsledky přinesla deset let trvající švédská studie uveřejněná v časopise Urban Studies, které se zúčastnily miliony lidí.

Že by za to mohl stres na silnicích nebo absence času s rodinou? Jestli ano, nechoďte si stěžovat k přátelům!

2. Je to nakažlivé

Studie publikovaná v Social Forces taky pěkně děsí. Totiž, když se někdo z vašich přátel nebo blízkých příbuzných rozvádí, váš vztah je v ohrožení. Dokonce vzniká 75procentní riziko, že se budete chtít stát single stejně jako oni! Pokud se rozvádí přítel přítele, pravděpodobnost klesá na 33 procent, ale upřímně? Ani tak to není žádná sláva. Takže pozor na kamarády, tahají za nitky!

Foto: Profimedia

Náročná práce lékařky a k tomu přesčasy. Její manželství prý dlouho nevydržíFoto: Profimedia

3. První dítě je holčička

Potomek vztah může upevnit. Nebo ne? Prý záleží na pohlaví. Holčička totiž přispívá k rozvodům, tvrdí anketa univerzity ve Washingtonu. Chlapec je pro muže důležitější, a když ho žena porodí ještě za svobodna, pánové se ke sňatku s ní odhodlají ve 42 procentech. U dívek totéž nefunguje, naopak – potvrdilo se na základě 60 let starých údajů sčítání lidu. A další perlička?

4. Vážná nemoc ve vztahu

Trpíte-li jako žena vážnou nemocí (třeba rakovinou), navyšuje se šance na rozvod o šest procent. Autoři studie, která byla uveřejněna v Journal of Health and Social Behavior, tvrdí, že na vině je finanční zátěž a stížnosti žen, že se o ně muž nedokáže adekvátně postarat. Mimochodem, data vzešla ze sledování 3000 párů nad 50 let věku, a to zrovna není malý vzorek populace…

5. Žena jako vytížená lékařka

Jste doktorka pracující více než 40 hodin týdně? Analýza dat sčítání lidu ve společnosti BMJ, která poskytuje globání zdravotní péči, varuje, že je čas začít šetřit na rozvodového právníka… Muži jsou z obliga. Pracující lékaři v kalhotách se tak často nerozvádějí.

6. Sdílení povinností rovným dílem

I Norové mají na manželství svůj názor. Podle jedné z jejich studií bylo zjištěno, že když si manželé rozdělí výchovu dětí půl na půl, všechno klape, ale jakmile žena po muži chce vykonávání domácích prací, je to začátek konce. To asi proto, že muži nevynikají ve vykonávání více činností současně.

Foto: Profimedia

Řešit problémy alkoholem se nevyplácí ani jednomu z partnerůFoto: Profimedia

7. Pijani v rodině

Norský časopis Alcoholism: Clinical and Experimental Research potvrdil, že když manželka nasává ve větším množství než její manžel, spěje to ke konci vztahu. Pokud se role obrátí a manžel je ten „aktivnější“, riziko rozvodu se dokonce ztrojnásobuje, ukázala analýza 20 000 párů. A taky záleží, jak kdo vypadá…

8. (Ne)zdravá tělesná hmotnost

Lidé vážící do 90 kilogramů se rozvádějí mnohem častěji než ti, jejichž hmotnost tuto hranici přesahuje. Tak to aspoň vyplývá z průzkumu on-line služby My Divorce Papers, která zpracovala výpovědi 2700 rozvádějících se párů. Čím nižší čísla na váze, tím méně stabilní manželství. A je jedno, jestli méně váží muž či žena. Nebo oba. A pozor, ve hře je i divoká karta…

9. Chybějící hormon lásky

Švédové našli variantu genu, která ničí vztahy! Podle jejich studie publikované v časopise Biological Psychiatry organismus některých žen špatně zpracovává oxytocin, který podporuje lásku a štěstí. Ženy s touto genovou poruchou zůstávají svobodné, a když už se vdají, velmi často se rozvádějí. Ale vymlouvat se na to nelze. Těchto žen není mnoho a k jejich odhalení jsou nutné podrobné testy.

Tak co, jaký důvod vám přijde nejméně pravděpodobný?

Reklama

Načítám