Hlavní obsah

Vila Karla Gotta má nového majitele. Jak vypadá dům, kde měl být Gottland?

Foto: Svoboda & Williams

Foto: Svoboda & Williams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila, kde žil léta nejen Karel Gott, ale i jeho rodiče, se objevila v nabídce realitky. Jak to vypadá v domě, který měl být Gottlandem, tedy vzpomínkou na legendárního zpěváka? Podívejte se s námi za bránu i dovnitř domu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K životu Karla Gotta patří bezesporu dva domy, tedy spíš vily – první v Jevanech a druhá na Bertramce. Posledních 45 let prožil právě na Bertramce, která se po jeho smrti má stát muzeem, jakousi vzpomínkou na zpěváka. Vdova Ivana k tomu řekla, že se spolu s dcerami rozhodly ji otevřít pro veřejnost tak, aby zpěvákovi příznivci viděli, jak zde v letech 1974-2019 žil. Chtěla by navázat na to, že sám Karel Gott si své příznivce do vily rád občas pozval. S jeho jménem je spojená ale i vila v Jevanech, která se objevila v nabídce realitní kanceláře Svoboda & Williams. Podle jejích stránek už má i nového majitele.

Vilu v Jevanech koupil Karel rodičům

I když se vila v Jevanech měla stát muzeem Karla Gotta, nebyl to zřejmě dům, který by mu zvlášť přirostl k srdci. Prvorepublikovou vilu, již nechal postavit továrník Alois Köpell v roce 1930, koupil zpěvák svým rodičům v roce 1969. On sám tam jezdil prý jen sporadicky, a když jeho rodiče zemřeli (maminka v roce 1977 a tatínek v roce 1982), byl dům i přes provedenou rekonstrukci dlouho prázdný a zpěvák se ho mnoho let snažil prodat. V bulváru se tehdy objevila zpráva, že ho prý tajně koupil pražský vekslák Miroslav Provod, spojovaný s podnikatelem Františkem Mrázkem. Na veřejnosti se objevila i kupní cena – 170 tisíc marek, což bylo tehdy asi 3,5 milionu korun, tenkrát šlo o astronomickou částku. V katastru ale v kolonce majitel zůstával stále Karel Gott, který vilu v roce 1988 prodal státnímu podniku Narex za 6,1 milionu korun. Po revoluci ale došlo k soudnímu zneplatnění této transakce a Karel Gott vilu odkoupil zpět. Definitivně ji prodal až v roce 2005 podnikateli Moťovskému – za 11 milionů korun. Podnikatel hodlal ve vile udělat Gottland, tedy muzeum slavného zpěváka.

Projekt Gottland se nezdařil

Jan Moťovský měl s vilou velké plány. Pustil se do rekonstrukce a jejího přebudování na muzeum Gottland, které ale fungovalo pouhé tři roky, a to v letech 2006-2009. Po náhlé a mnoha otazníky opředené smrti Moťovského bylo uzavřeno a vdova po podnikateli dům v roce 2011 prodala za 22 milionů už ve stavu, kdy začínal chátrat. Bohužel nový majitel vile nijak neprospěl a nic se v ní nedělo léta, než se dočkala další rekonstrukce. Další majitel ji měl v roce 2019 prodat za 30 milionů. Cena, za kterou ji aktuálně realitní kancelář nabízela, známá není. Pojďte si ji s námi ale projít.

Načítám