Hlavní obsah

Když rekonstrukce, tak od podlahy. Z domku v dělnické čtvrti na okraji metropole vznikl bílý unikát

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V někdejší dělnické čtvrti na okraji Bratislavy si pořídili malý domek, jehož stav vyžadoval kompletní rekonstrukci. Nový návrh vtiskl interiéru atypickou dispozici a spolu s tím i podobu, která prostory opticky i reálně zvětšila a prosvětlila.

Článek

Zvenku nenápadný domek, který se nachází v Ružinově, kdysi nechvalně známé dělnické části Bratislavy, si noví majitelé pořídili v původním stavu. Problém spočíval zejména v pocitově semknuté dispozici s malými funkčními celky. O zcela nový koncept interiéru se postaral architekt Eugen Kullman.

Jak prosvětlit interiér

Rozsáhlým stavebním pracím se při realizaci samozřejmě nevyhnuli. V původní dispozici byly totiž denní části odděleny předsíní, noční část spojovala se zbytkem domu tmavá chodba, která vedla přes hygienický uzel. Tím docházelo k výraznému křížení funkcí, což novým majitelům bratislavského domku nevyhovovalo.

Návrh uvolnil zamotanou dispozici a prostor provzdušnil a jednoznačně rozdělil soukromou a veřejnou zónu. Zároveň do hry zapojil dominantní bílou barvu, která celý interiér prosvětlila. I když v základu může interiér působit sterilně, od začátku se počítalo, že mladý pár bude prostory dotvářet. Chtěli, aby odrážel jejich městský životní styl i náklonnost ke street stylu, což je patrné například na dekoraci v jídelně.

Atypická dispozice

Nově navržená dispozice reaguje na zmiňovaný životní styl obyvatel. Vchodové dveře jsou ukryté za záclonou a ústí rovnou do obytné části, kterou na jednotlivé funkční celky dělí vestavěný nábytek. Provozní proud jde přes kuchyň na jedné straně. Na druhé je jídelna s obývacím pokojem. Pokračuje se přes světlou chodbu až k ložnici a zahradní terase. Toaleta, koupelna, schodiště a prostorný sklad pod ním vytvářejí funkční nárazníkovou zónu mezi denní a noční částí. Citlivě rozmístěné nábytkové solitéry fungují jako akcenty dotvářející celkové vyznění interiéru.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. O vítězi v kategorii Hlasování veřejnosti mohou na stránkách soutěže rozhodnout i čtenáři, a to do 30. 4. 2024. Vítězové budou vyhlášeni 14. 5. jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám