Hlavní obsah

Ivana Gottová, Kateřina Žbirková či Olga Matušková: Jak se žije vdovám po velkých hudebních králích

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když svět hudby opustí geniální zpěvák nebo skladatel, truchlí nejen miliony jeho fanoušků, ale hlavně jeho nejbližší. Jednou z vdov po hudebním králi je například Kateřina Žbirková, která právě slaví 56. narozeniny. Snaží se, aby Mekyho odkaz žil dál. Další dělají něco podobného.

Článek

Když vám zemře partner, je to vždy těžké a smutné. Ale je-li váš milovaný uznávanou osobností ze světa showbyznysu, je to těžké o to víc, že jste ve svém zármutku hodně na očích. Kateřina Žbirková slaví narozeniny, druhé bez milovaného Mekyho. Jak žije vdova po zpěvákovi, kterého milovalo slovenské i české publikum a o kterém se s nadsázkou říkalo, že je pátým členem legendárních Beatles? A jak žijí další slavné vdovy po hudebních králích?

Kateřina Žbirková

Miroslav Žbirka, jinak také Miro nebo Meky, zemřel 10. listopadu 2021 a jeho žena s nadsázkou říká, že kvůli tomu zůstaly jeho sedmdesátiny čistě na ní. Slavil by je totiž letos. Kateřina celý rok k jeho památce chystala a organizovala nejrůznější akce: výstavu Roky a dni v Národním muzeu nebo koncert Tribute to Miro Žbirka 70, kde mu mnoho českých a slovenských hvězd vzdalo hold.

Poznali se, když jí bylo 18 let a šla s ním dělat rozhovor do školního časopisu. Protože byl o 15 let starší a slavný umělec, vztah dlouho tajili. Vzali se v roce 1988 a narodili se jim dcera Linda a syn David. Když trochu odrostly a Kateřina nemusela péčí o ně trávit tolik času, začala manželovi pomáhat a stala se jeho manažerkou. On řešil hudbu, ona vše kolem, starala se mu o komfort. A to do posledních chvil, kdy ve věku nedožitých sedmdesáti zemřel na zápal plic.

Foto: Profimedia.cz

Složil pro ni píseň Katka (nebo Catherine) a byli spolu krásných 33 letFoto: Profimedia.cz

Ivana Gottová

Mohla být jednou z mnoha lásek božského Káji, ale stala se láskou životní. Ivana Gottová je vystudovaná zdravotní sestřička, ale živila se jako osobní asistentka zahraničních herců, kteří v České republice natáčeli. S Karlem Gottem se poznala díky kamarádce Monice Žídkové. Požádal ji o telefonní číslo, dala mu však schválně špatné, protože byli oba zadaní. Ale osud je znovu svedl dohromady a byla z toho obrovská láska. V roce 2006 se stali rodiči Charlotte Elly, a když čekali druhou dceru Nellu Sofii, vzali se v Las Vegas.

Ivana vždy stála svému Karlovi pevně po boku, vytvářela mu láskyplné prostředí a i z dokumentu Karel je evidentní, jak důležitou roli hrála jak v osobním, tak pracovním životě nejpopulárnějšího zpěváka. Po jeho smrti (2019) dotáhla do konce vydání autobiografie Má cesta za štěstím a uspořádala dva vzpomínkové koncerty.

Foto: Profimedia.cz

Vztahu lidé moc budoucnosti nedávali, ale právě s Ivanou se rozhodl zpěvák zestárnoutFoto: Profimedia.cz

Vendula Pizingerová

Byly doby, kdy byla Vendula Pizingerová (tehdy Svobodová) ženou z titulní strany. Stalo se tak po tom, co se její muž, geniální skladatel Karel Svoboda, v roce 2007 zastřelil. Byli spolu 13 let a prošli spolu peklem. Kromě běžných bulvárních drbů spolu překonali smrt první dcery, Klárka zemřela ve 4 letech na leukémii. Narodil se jim ještě syn Jakub, ale autor slavných písní i muzikálů trpěl depresemi a ani rodinné štěstí mu nezabránilo, aby si vzal život.

Na Vendulu se později pořádal hon a jak někteří blízcí, tak manželovi kolegové neváhali obvinit ji z jeho smrti. Prezidentka nadace Kapka naděje našla klid a štěstí až po letech, je vdaná za o 16 let mladšího Josefa Pizingera a mají spolu dvouletého syna.

Foto: Profimedia.cz

Po smrti dcery si jejich manželství prošlo krizí. V době, kdy si Karel Svoboda vzal život, se radovali ze syna KubyFoto: Profimedia.cz

Olga Matušková

Byly doby, kdy se ženy dělily do dvou táborů: jedny milovaly Gotta a druhé Matušku. Olga Blechová poznala o 16 let staršího Waldemara díky svému bratrovi, ale zpočátku si na něj moc nemyslela, bylo jí tehdy 15 let a on byl slavný zpěvák. Nakonec rozjela pěveckou kariéru i ona a jejich cesty se znovu protnuly v divadle Rokoko. Vzali se v roce 1976 v den narozenin slavného zpěváka. V roce 1986 i se synem emigrovali do Spojených států a usadili se na Floridě. On dál zpíval, jeho koncerty krajané milovali, a Olga mu dělala vokalistku.

Rozdělila je až zpěvákova smrt v roce 2009. Olga Matušková se nedávno znovu vdala za společného rodinného kamaráda a kmotra svého syna. Ten jí řekl, že jim ho tatínek vybral.

Foto: Profimedia.cz

V mládí ženy střídal, s Olgou se ale usadil a užíval si rodinného štěstíFoto: Profimedia.cz

Courtney Love

Označení nejkontroverznější žena v historii rocku si Courtney Love zaslouží do puntíku. Když v roce 1990 poznala frontmana kapely Nirvana Kurta Cobaina, měla už rozjetou svoji hudební kariéru. Ale zároveň ji provázela pověst komplikované osobnosti, která intrikuje, a když se jí někdo znelíbí, zničí jej. S Kurtem se do sebe vášnivě zamilovali, ale zároveň spolu jeli v tvrdých drogách. Na svatbě o dva roky později byla Courtney těhotná, a sjetá.

O další dva roky později se autor legendárního alba Nevermind zastřelil a stal se tak členem tzv. Klubu 27. Ač oficiální verze zní, že byl zfetovaný, mnozí vinili z vraždy jeho ženu. Prý se s ní chtěl rozvést, což by ji připravilo o značnou část peněz, tak si jeho smrt objednala. O dva roky později zazářila ve Formanově filmu Lid versus Larry Flynt a věnovala se nadále hudbě.

Roky jí zabralo zbavit se závislostí, ale v posledních letech je opět umělecky aktivní. Dokončila memoáry, vytvořila vlastní módní kolekci, píše písně, hraje ve filmech. A neváhala v podcastu WTF with Marc Maron obvinit Brada Pitta. Odmítla jej jako možného představitele Kurta Cobaina ve filmu a on ji nechal vyhodit z Klubu rváčů.

Foto: Profimedia.cz

Znovu se nevdala a navždy zůstala vdovou po Kurtu CobainoviFoto: Profimedia.cz

Iman

On platí za jednoho z nejvlivnějších hudebníků všech dob, který se nebál provokovat, ale i kombinovat hudební styly. Ona je modelka somálského původu, o níž Yves Saint Laurent prohlásil, že je jeho vysněnou ženou, a která byla inspirací pro Calvina Kleina i Donnu Karan.

Když je v roce 1990 seznámil kamarád, měl za sebou David Bowie už jedno manželství a spoustu vztahu s ženami i muži, kteří se prý účastnili orgií v jeho domě. Jedním z nich měl být např. Mick Jagger. Ona měla za sebou manželství dvě. Ale našli v sobě spřízněné duše, a navíc byli jedním z nejstylovějších slavných párů. Když se jim o deset let později narodila dcera, stala se pro Bowieho spásou - změnil životní styl a zpomalil. Iman o svou lásku pečovala, když bojoval s rakovinou jater. Po jeho smrti (2016) řekla, že rozhodně nebude hledat nikoho nového, Davida nelze nahradit.

Ač už dávno není aktivní modelkou a věnuje se rodině, ze světa módy nikdy úplně nezmizela. Když se objeví na červeném koberci, např. na Met Gala, je vždy za hvězdu. A byla součástí projektů Project Runway Canada a The Fashion Show.

Foto: Profimedia.cz

Nikdy jí nevadilo být „ženou Davida Bowieho“, i když si jako modelka vybudovala jméno dávno před tím, než se poznali Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám