Hlavní obsah

Zimní móda pro pejsky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Psí oblečky nejsou už žádnou novinkouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nynější třeskuté mrazy netrápí jenom nás, ale i naše nejvěrnější přátele - pejsky. Proto se nedivme, když potkáváme psy v nejrůznějších bundičkách, overalech a vestičkách. A i psí módu, stejně jako tu lidskou, ovlivňují trendy...

Článek

Naštěstí si už tyto oblečky pro naše miláčky nemusíme tak jako dřív šít a plést „podomácku". Podle libosti je nakoupíme v běžných obchodech s potřebami pro zvířata, pokud chceme módní trendové, jsou k dispozici luxusní butiky.

Ochrana před nastydnutím

„Především naháči, a řada hladkosrstých plemen, jsou často dlouhodobě šlechtění psi, kteří jsou náchylní k různým chorobám a nejsou příliš odolní ani proti změnám teploty. Takže oblečky do deště nebo mrazu jsou pro ně více méně nutností," říká veterinář Martin Pařízek. Jak vysvětluje, psi můžou z nachladnutí dostat stejně jako člověk rýmu, kašel či klasickou chřipku. „Navíc se u psů prochladnutí často projevuje bolestmi zad a v podstatě i dočasným ochrnutím. Tedy je lepší těmto problémům předcházet vhodným oblečkem," dodává veterinář.

Starosti s chlupáčky

Dlouhosrstá plemena jsou sice před nepřízní počasí lépe chráněna, ale v deštivém a blátivém počasí to není nic záviděníhodného. Zejména u psů, kteří nade vše milují pořádně se vyválet v každé louži, nemluvě o dalších nevábných místech. Výsledkem je zašpiněný byt plný bahna, nebo důsledné sprchování po každé procházce, což nebývá tak jednoduché. Takže i v těchto případech mají psí vestičky, bundičky a overaly své výhody.

Konfekce nebo módní výstřelek?

Oblečky pro pejsky dostaneme takřka v každém obchodě se zvířecími potřebami. Také internetových obchodů s tímto zbožím vyrostlo za poslední roky jako hub po dešti. Co se týče cen, záleží stejně jako u „lidské módy" na kvalitě materiálu a provedení. Například běžné konfekční vesty, bundy a podobně stojí v rozmezí zhruba sedmi set do patnácti set korun. I vyhlášené speciální butiky nabízejí doplňky za přijatelmé ceny, ale také veledrahé modely, jaké si mohou dovolit jen ti zámožnější z nás.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I dlouhosrstí potřebují obleček v chladných dnechFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co takhle župánek, sukničku nebo kravatu?

I tento typ zboží pro pejsky patří ke standardní nabídce mnohých speciálních obchodů. Někdo se nad tím může pohrdavě ušklíbnout, někomu to přijde roztomilé, někteří pejsci se v těchto modelech pyšně naparují, jakoby to patřilo k jejich přirozenosti. „Někteří pejsci jsou svojí podstatou komedianti, pozérové. Je to jako u nás u lidí, tak i v některých zvířatech. Když to podporujeme, tak si navzájem děláme život veselejším a zábavnějším, ačkoli se to někomu může zdát trochu potrhlé," připouští Martina Králová, která má úspěšný chov krysaříků a trpasličích pudlů.

Ovčáky nerozmazlujte

Nutno podotknout, že ne každý pes, jak bylo zmíněno, je komediant, ne každý pes má manekýnské móresy. Naopak. Jsou plemena, zejména ovčácká a severská, jejichž příslušníci zimu milují. A navíc jim svědčí - jak chodu jejich organismu, tak zejména srsti. „Když budete pouštět třeba belgického ovčáka do přetopeného bytu, tak se jeho nádherná srst začne zhoršovat, navíc budete neustále uklízet chuchvalce vypadaných chlupů. Tento typ psů by měl být pořád venku, protože je k tomu geneticky uzpůsobený. Má své přirozené instinkty, životaschopnost i pro těžké podmínky. Dělat z nich nějaké manekýny by bylo naprosto proti přírodě a jejich naturelu," podotýká chovatel bernských salašnických psů Martin Přibyl.

Co je kdy správné?

Zkrátka vždy platí, že to, co se líbí vám, nemusí být to pravé ořechové pro psa a naopak. Snažte se vyhovět jeho potřebám - pokud se jedná o odolné plemeno, a konrétní jedinec je zdravý jako řípa, není nutné ho doma ani venku halit do noblesních hábitů a bundiček. Zvláště pokud jasně dává najevo, že ho sebelépe míněné oblečky obtěžují. Ale jestliže trpí na nachlazení, jehož léčba vás oba stojí zbytečné útrapy a vás navíc nemalé peníze, neváhejte ho v chladu a vlhku patřičně „zaobalit". To znamená naučit ho, že to je občas součást pravidelných vycházek. Domácí modely nevolte podle toho, co vám samotným přijde roztomilé, ale podle toho, zda tohle předvádění vašeho miláčka baví, nebo ho to naopak ponižuje a stresuje.

Reklama

Související témata:

Načítám