Hlavní obsah

Akvárium, balzám na nervy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pozorování rybiček velmi uklidňujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Anglii byla nedávno operována akvarijní rybička. Lékaři jí odstranili kýlu. Operace vyšla v přepočtu na 15 000 korun. „Ona je skoro jako člen rodiny," vysvětloval své rozhodnutí majitel rybičky. Že je to extrém? Snad. Ale také důkaz, jak moc může barevné akvárium s plujícími rybkami přirůst k srdci.

Článek

Časopis Uzlíček

Proč zrovna rybičky?

Se psem, kočkou nebo fretkou si hrajete, venčíte je, umí vám dát najevo svou oddanost a lásku. Ale rybičky? Představme si dokonale zařízené tropické akvárium. Bezprostředně na nás působí a „nutí" nás, abychom se tímto vodním světem zabývali. Většina lidí hovoří také o uklidňujícím dojmu, který v nich pohled na akvárium vyvolává.

Jaká „pro" mají rybičky?

Akvárium uspokojuje přirozenou lásku člověka k přírodě, jeho touhu mít doma něco živého a v neposlední řadě také estetické cítění. Pestrý rej rybek v zeleni rostlin je totiž „pastvou pro oči" - osvěžuje a uklidňuje. Rozmrzelost a únava po těžkém pracovním dni většinou mizí po chvilce klidu u tiché vodní hladiny akvária.

  • Akvárium je rozhodně hezkým doplňkem bytového interiéru.
  • Akvárium zlepšuje bytové ovzduší, zejména tam, kde je ústřední nebo plynové vytápění.
  • Učení hrou - akvaristika zahrnuje mnoho okruhů zájmu. Spojuje biologii, zeměpis, fyziku a chemii. Jak říká Angličan Dick Mills, proslulý akvarista: „Tyto předměty nejsou povinné, nevědomky a bezbolestně je však vstřebá každý vlastník akvária."
  • Žádné vysoké nároky - mezi další velké výhody akvarijních rybiček patří fakt, že mohou být chovány prakticky všude, kde je světlo a teplo.
  • Zapomeňte na hádky, kdo bude venčit či česat srst.

Existují nějaká „proti"?

Hledali bychom je jen velmi těžko. Starost o čistotu akvária, potravu nebo zdraví ryb nemůžeme považovat za nevýhodu. Vždyť o každé zvíře se musíme nějak starat a rybičky patří k těm nejméně náročným domácím společníkům.

Rybičky a děti

Jste hodně časově vytíženi a to, že byste doma měli psa nebo kočku si vůbec nedokážete představit? Navíc je vaše dítě, které vytrvale denně žadoní o domácího mazlíčka, alergické na srst? Pak budou pro vás rybičky tím správným společníkem. Ideální jsou do rodin s většími dětmi, které starost o akvárium a rybičky v něm už mohou začít zvládat samy. Učí se zodpovědnosti o někoho jiného a na vás zbude méně práce. Navíc klidnější děti dokáží strávit spoustu času pozorováním života ryb a rostlin a rozvíjet tak například trpělivost. O souvislostech s některými „školními předměty" už jsme psali.

Stanou-li se vaše děti zapálenými chovateli rybiček, vyplní příjemně volný čas a vy se o ně nemusíte bát. Chovatelé rybiček dnes dokonce tvoří určité komunity, ve kterých si navzájem vyměňují informace a učí se novým znalostem a dovednostem. Zvláště dnes, v době internetu, je založení takové komunity snadnější než kdykoli předtím, a tak se do ní můžete klidně zapojit vy i vaše dítě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti si rybičky také oblíbíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Akvárium - velký úkol do začátku

Asi nejsložitější je na chovu rybiček úplný začátek, tedy správný výběr akvária a jeho „osazenstva". Akvarista si musí dobře rozmyslet, jak velký prostor chce akváriu věnovat a podle toho vybírat. Nádrže se dělí podle velikostí: od malého akvária (do 100 l vody) až po velmi velká akvária (více než 500 l vody).

Nádrže mají rozličné tvary - nejběžnější je hranol. Dále se nabízí různě zkosené, panoramatické a rohové nádrže. Naprosto nevhodné a nepřirozeně působící jsou kulaté skleněné koule. Výška akvária by neměla přesahovat jeho šířku.

Přímé slunce ne!

Umístění vodní nádrže je velmi zásadní věc. Akvárium nesmí stát proti slunci, kvůli přímým paprskům. Obzvlášť v létě by byly rybky v ohrožení života. Podklad vodní nádrže by měl být pevný, vodorovný a hladký. Každá nerovnost totiž působí tlak na sklo, a to by mohlo mít fatální následky. Akvárium není příliš vhodné stavět přímo na nábytek. Vyplatí se investovat do speciálních stojanů.

Kolik rybiček se vejde do akvária?

Podle velikosti akvária vybíráme množství a druh rybiček. Vždy je nejlepší informovat se u chovatelů nebo ve specializovaných obchodech. Aby byly rybky spokojené, potřebují dostatečné množství vody a prostoru. Množství ryb, které pojme různý objem vody, závisí na množství kyslíku, který je ve vodě rozpuštěn.

Dalším důležitým vybavením je filtrační zařízení na čištění vody. Bez něj by rybičky dlouho nevydržely a čistá voda by se brzy změnila v neprůhledný brčál. Filtrační zařízení lze zakoupit mnohdy i přímo s akváriem, ale také odděleně. Dále rybičky vyžadují kameny, ve kterých se budou moci ukrýt a také nějaké vodní rostliny, které jsou nezbytné k okysličení vody. Další doplňky jsou už jen a jen na vás. Máte-li chuť a prostředky, může být akvárium uměleckým dílem.

Každodenní péče o rybky

Již úvodem jsme zmiňovali, že rybky nejsou příliš náročné. Přesto má i každý chovatel rybiček své každodenní povinnosti. Při krmení bychom měli vždy zkontrolovat, zda vidíme všechny ryby. Neobjevená mrtvá rybička totiž znečistí nádrž a navíc může nakazit všechny ostatní. Kontrolujeme i správnou teplotu vody. Pozornost si zasluhují i rostliny. Pravidelně odstraňujeme mrtvé listy a zastřihujeme přebujelé rostliny. K jednotlivým rostlinám pak můžeme občas přidat výživu v tabletách. Kvalita a čistota vody se zachová častým obměňováním. Každé 2-3 týdny vyměňujeme alespoň 20 % vody v akváriu. Nezbytná je i výměna náplně do filtrů a odstraňování řas z čelního skla. Na ostatních sklech zapracují býložravé rybky.

Rozpočet pro rybky

Jednou z velkých výhod akvarijních rybiček je jejich cena. Nemusíme investovat desítky tisíc do drahého vybavení, jídla nebo i samotných tvorů. Cena akvária a filtračního zařízení většinou nepřesáhne několik tisícovek. Samotné rybičky pak pořídíte podle jejich „vzácnosti" od několika korun po stokoruny nebo tisícikoruny v extrémních případech.

Ryby se v umělých jezírkách a bazénech chovaly již ve starověku. Egypťané a Asyřané je uctívali jako posvátné tvory. Tisíciletou tradici má chov rybek i v některých asijských zemích. Snad toto hezké hobby přetrvá i do budoucna.

Časopis Uzlíček leden 2009

Související témata:

Načítám