Hlavní obsah

Arabské jehněčí s rýžovým pilafem

Hodnocení:
(15)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Zkuste letos na jaře jehněčí trochu jinak a připravte si ho na arabský způsob – s voňavým kořením a rozinkovo-rýžovým pilafem, který se s výraznou masovou omáčkou a křupavými mandlemi perfektně doplňuje.

Ingredience pro:
6 porcí
Na maso:
  • 2 cibule
  • 1200 g jehněčího masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1.5 lžičky kurkumy
  • 1.5 lžičky mleté skořice
  • 1.5 lžičky mletého římského kmínu
  • 3 tobolky celého kardamomu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • olej
  • drcený pepř
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 hrst mandlových lupínků
Na pilaf:
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 6 hlaviček hřebíčku
  • 1 ks celé skořice
  • 4 tobolky celého kardamomu
  • 1.5 hrnku rýže basmati
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička soli
Článek

Asi už jste si všimli, že jsem si z mého posledního výletu (na Dubajský food festival) přivezla spoustu receptové inspirace. Blízkovýchodní klasikou jsou vegetariánské stálice jako falafel a různě ochucený hummus, ale nezapomínejme ani na maso. Nejčastěji se tam setkáte s jehněčím, což je vzhledem k (doufejme, že již brzy) přicházejícímu jaru více než příhodné! Ale jestli ho nemáte rádi, klidně použijte kousky kuřete, nejlépe s kostí, protože to je šťavnatější a chuťově výraznější.

A pokud vás zajímá, jak se české ženě s rodinou žije v Dubaji, přečtěte si rozhovor v článku Vepřové za plentou, přednost ve frontě a 10 hodin v práci. Příběh Češky, která 20 let žije v Dubaji.

Postup:

Krok 1: Hlavně se nelekněte dlouhého seznamu koření! Něco klidně vynechte nebo vyměňte za nové koření, muškát, kari, garam masalu či do rýže použijte šafrán. Prostě dle vaší chuti a stavu spíže (já třeba přidávám i chilli). Určitě ale nezapomeňte na skořici, která je v kombinaci s masem a rozinkovou rýží prostě skvělá!

Krok 2: Maso – kýtu, krk nebo plec (nebojte se ale koupit kusy s kostí, dodají omáčce na chuti) – odblaňte a pokrájejte na větší kusy. V tlakovém hrnci rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět 2 velké cibule pokrájené nadrobno. Přidejte maso a také opečte. Zasypejte nasekaným česnekem a kořením, nechte chvilku rozvonět, dost osolte a zalijte drcenými rajčaty a vodou tak, aby hladina sahala 2 cm nad maso. Jestli používáte čerstvý koriandr, vhoďte do hrnce i jeho nasekané stonky, lístky nechte k servírování. Vařte asi 1,5 hodiny do změknutí, v klasickém hrnci pak asi o hodinu déle.

Krok 3: Z hrnce vyndejte kosti a případně koření a omáčku ještě asi 10 minut zprudka povařte, aby zhoustla.

Krok 4: Mezitím si připravte pilaf: najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev opečte na troše oleje do změknutí, přidejte nasekaný česnek, všechno koření a rýži a ještě chvíli opékejte. Zalijte 3,5 hrnky vody, osolte a vmíchejte rozinky. Pod pokličkou uvařte doměkka.

Krok 5: Mandlové lupínky nasucho opečte na pánvi. Pilaf načechrejte vidličkou a podávejte s masovou omáčkou, mandlovými lupínky a čerstvým koriandrem nebo petrželí. Pro zjemnění je výborný i řecký jogurt.

Tip: Rýži uvařte ve šťávě z masa – buď vynechejte cibuli s mrkví a rýži prostě nasypte k téměř uvařenému masu, nebo odeberte část šťávy a tu přidejte k rýži místo části vody. Počítejte pak ale s tím, že vám příloha zmizí možná ještě dřív než maso!

Máte rádi blízkovýchodní kuchyni, nebo se raději držíte v bezpečných vodách našich omáček a knedlíků?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama