Hlavní obsah

Falafel z cizrny

Hodnocení:
(15)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Voňavé cizrnové kuličky pěkně křupou, jsou plné živin a suroviny na ně nakoupíte za pár korun. Přesvědčila jsem vás? Dnes namočte hrnek cizrny a zítra se pusťte do této lahodné blízkovýchodní speciality.

Ingredience pro:
4 porce
Na falafel
  • 250 g cizrny
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
Na dresink
  • 4 lžíce pasty Tahini
  • 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
K podávání
  • pita chléb
  • čerstvá zelenina
  • cibule
Článek

Postup

Krok 1:  Falafel se připravuje z cizrny sušené, nikoli konzervované!

Foto: Eva Malúšová

Ingredience na samotné kuličky koupíte v každém supermarketu. A kdybyste nemohli sehnat koření, mrkněte se do orientálních obchůdků nebo na internet

Krok 2: To hlavní, na co nesmíte zapomenout, je včas cizrnu namočit – ideálně 24 hodin nebo i dva dny předem.

Foto: Eva Malúšová

Cizrna přes noc krásně nabobtná

Krok 3: Nabobtnalou cizrnu sceďte a spolu s nahrubo nasekanou velkou cibulí, pokrájeným česnekem, petrželí nebo čerstvým koriandrem, solí, kořením (chilli a mletý koriandr klidně vynechte nebo nahraďte sladkou paprikou) a kypřicím práškem rozmixujte najemno.

Abyste měli jistotu, že budou kuličky držet pohromadě, přidejte do směsi asi tři lžíce mouky – není nutná, ale osvědčila se mi. Stejně tak můžete přidat trošku oleje, kdyby bylo těsto moc suché. Hmota by měla být lehounce přesolená a překořeněná – cizrna do sebe během smažení dost chutí pojme. Směs nechte v lednici alespoň 20 minut odležet (to opět předchází drolení).

Krok 4: Mezitím prošlehejte tahini (koupíte v exotickém koutku supermarketů, orientálních obchůdcích a na internetu) s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, špetkou soli a zhruba půlhrnkem vody na jemný dresink.

Foto: Eva Malúšová

Pak už jen vše přemístíte do mixéru a mixujete a mixujete...

Krok 5: Z cizrnové hmoty tvarujte malé kuličky nebo placičky, část můžete obalit v sezamu.

Foto: Eva Malúšová

Kuličky, nebo placičky? Falafel bude dobrý v jakékoli podobě!

Krok 6: Kuličky smažte dozlatova v pořádné vrstvě oleje. Na papírové utěrce pak nechte okapat přebytečný tuk.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se, smažení v pořádné vrstvě oleje paradoxně zaručí, že ho do sebe cizrna moc nenatáhne

Krok 7: Podávejte s připraveným dresinkem, pita chlebem, čerstvou zeleninou a cibulí (na deset minut jsem ji naložila do octa s trochou soli a cukru, aby zkřehla). Chlebové placky jsem potřela ještě trochou domácího hummusu, na který dostanete recept v pondělí.

Foto: Eva Malúšová

Zvenčí je falafel krásně křupavý, uvnitř naopak šťavnatý a plný chuti. A co teprve, když část kuliček obalíte v sezamu...

Tip: Kuličky můžete pokapané olejem upéct i v troubě, ale co si budeme povídat, smažené jsou podstatně lepší. Na Dubajském festivalu jídla jsem se setkala i s falafelem podávaným v burgerové housce nebo třeba gua bao bochánku.

Věděli jste, že z cizrny připravíte i dietní zobání místo chipsů?

ynezorPumanzeSaNyknalC