Hlavní obsah

3 sváteční obědy: kuře, jehněčí i králík. A všechno jistí bylinky!

Foto: Tomáš Rubín

Uspořádejte hostinu plnou jarního masa a čerstvých bylinek!Foto: Tomáš Rubín

Kdy jindy než na jaře si dopřát jídla plná čerstvých bylinek a jemného masa? Naučte se, jak bezchybně připravit jehněčí, králičí i kuřecí tak, že se bude celá rodina olizovat!

Článek

Dneska si u nás přijdou na své hlavně milovníci masa – pustíme se totiž do jarních dobrot s králičím, jehněčím a kuřecím! Ukážeme vám, že příprava těchto mas není nic složitého, a když je navíc doplníte čerstvými bylinkami, luxusní večeři máte hotovou téměř bez práce. Šťavnaté jehněčí upečte s rozmarýnem a doplňte brambůrkami a špenátem s medvědím česnekem, kuře upravte s pepřem, citronem a fazolkami a králíka připravte ve voňavé medovo-hořčičné marinádě.

Jehněčí plec na rozmarýnu se špenátem s medvědím česnekem

Na 4 porce potřebujete:1200 g jehněčí plece s kostí, 80 g másla, 8 stroužků česneku, 2 snítky rozmarýnu, sůl, pepř, 2 cibule, 200 ml bílého vína, piva nebo vody, lžíci hladké mouky

K podávání: 1 cibuli, máslo, 250 g špenátu, 50 g medvědího česneku, sůl, pepř, 8–12 malých brambor, hrst medvědího česneku nebo pažitky

Foto: Tomáš Rubín

Jehněčí pečeně je neuvěřitelně šťavnatá a skvěle si rozumí jak s rozmarýnem, tak s medvědím česnekemFoto: Tomáš Rubín

Postup: Maso odblaňte a vetřete do něj změklé máslo ochucené prolisovaným česnekem, sekaným rozmarýnem, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Jestli máte čas, nechte ho klidně přes noc (nebo alespoň 2 hodiny) marinovat.

Poté do pekáče nasypejte osolenou pokrájenou cibuli, přidejte maso a podlejte vínem, pivem nebo vodou (já dala bílé víno). Pečte pod poklicí nebo alobalem hodinu při 190 °C, poté maso otočte a pečte další hodinu, nebo až bude maso měkké a půjde pěkně od kosti. Na závěr opět otočte a dopečte už bez poklice asi půl hodiny dozlatova. Maso nechte v teple a šťávu povařte se lžící mouky asi 5 minut do zhoustnutí.

Mezitím doměkka uvařte brambory (nebo je upečte spolu s masem) a v hrnci je protřeste se lžící másla a nasekanými bylinkami, aby se trochu pomačkaly. Cibulku nechte zesklovatět na troše másla, přidejte špenát a nasekaný medvědí česnek, osolte a opepřete a nechte zavadnout. Maso podávejte přelité šťávou a doplněné bramborami a česnekovým špenátem.

Tip: Vykostěné nebo na menší kousky pokrájené maso upečete mnohem rychleji – jestli seženete jehněčí plec bez kosti, klidně jděte do ní.

Medovo-hořčičný králík

Na 4 porce potřebujete: 1 vykuchaného králíka, sůl, pepř, olivový olej z pokrutin, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, lžíci čerstvého tymiánu, lžíci medu, 2–3 lžíce hořčice (já dala mix dijonské a hrubozrnné), 125 ml vína, 125 vody nebo vývaru, petržel

Foto: Tomáš Rubín

Voňavá kombinace tymiánu, hořčice a medu jemné králičí maso krásně pozdvihneFoto: Tomáš Rubín

Postup: Králíka naporcujte, ze všech stran osolte, opepřete a dozlatova opečte na rozpáleném oleji nebo másle. Vyndejte z pánve a na výpeku opečte pokrájenou cibuli, přidejte česnek, a jakmile začne vonět, zalejte ho vínem. Povařte, aby se odlepily výpečky, a prošlehejte s tymiánem, medem, hořčicí, vodou a trochou soli.

Omáčkou zalejte opečené maso, přiklopte a pečte asi 1,5 hodiny při 190 °C do změknutí. Odklopte a dopečte dozlatova. Podávejte posypané čerstvou petrželí s rýží nebo třeba domácími bezlepkovými noky a kedlubnovým zelím.

Tip: Jestli je u vás k mání králičí maso (mají ho ale i v mnoha internetových obchodech), pusťte se do domácí paštiky – ať už rychlé játrové paštiky bez pečení nebo vychytané králičí paštiky s játry i masem. Je to lahůdka!

Citronovo-pepřové kuře

Na porce potřebujete: 500 g kuřecích prsou, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, olivový olej, šťávu z ½ citronu, 1 celý chemicky neošetřený citron, lžíci medu, hrst čerstvých bylinek (petržel, medvědí česnek, bazalka), lžíci másla

K podávání: 500 g fazolových lusků, kousek špeku, sůl, pepř, 2 stroužky česneku

Foto: Tomáš Rubín

Kuřeti zase sluší svěží snoubení citronu a pepřeFoto: Tomáš Rubín

Postup: Maso pokrájejte na menší plátky, lehce je naklepejte, aby byly 1–2 cm silné, osolte, opepřete, obalte v mouce a z obou stran dozlatova osmažte, až je maso propečené. Během smažení ještě znovu opepřete. Plátky odložte do tepla a do výpeku nalejte citronovou šťávu, ¼ hrnku vody a med a vložte kolečka celého citronu. Z obou stran je pak pár minut duste, až plátky lehce zkaramelizují. Šťávu zjemněte máslem, podle chuti osolte a opepřete a přelejte přes maso.

Fazolky 10 minut povařte v osolené vroucí vodě (mrazeným stačí méně) a zchlaďte ledovou vodou, aby si uchovaly zelenou barvu. Mezitím nakrájejte na kostičky špek, nechte ho vyškvařit, přidejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i fazolky. Prohřejte, osolte a opepřete a podávejte spolu s kuřetem.

Preferujete maso z menších farem, nebo hledíte spíše na cenu a nevyhýbáte se ani velkochovům?

Reklama