Hlavní obsah

Dubnové hodování: Pochutnejte si na jehněčím, roládě nebo mrkvovém dortu

Foto: Jakub Jurdič

Připravili jsme pro vás velikonoční hostinu plnou lahodných chodů!

Velikonoce jsou tu, tak si s námi připravte tu pravou jarní hostinu! Voňavé jehněčí kolínko, vláčný mrkvový dort, svěží citronová roláda a samozřejmě ani vajíčková pomazánka nesmí u vašeho stolu chybět!

Článek

K jaru neodmyslitelně patří mladé maso, čerstvá mrkvička a o Velikonocích navíc vařená vajíčka. Vyzkoušíte pečené jehněčí s celerovou kaší, vajíčkovou pomazánku s avokádem, nebo radši svěží moučníky? Všechny recepty jsou více než ověřené, takže úspěch je zaručen!

Vajíčková pomazánka s avokádem

Na 4 porce potřebujete: 1 avokádo, 4 vajíčka, 2 šalotky, 4 lžíce majonézy, sůl, pepř, pečivo

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace vajíček a avokáda v pomazánce vás nadchne

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo, nechte zchladnout a nakrájejte. Přidejte vydlabanou dužinu avokáda, doplňte nasekanou šalotku, majonézu, sůl i pepř. Směs rozmixujte tyčovým mixérem na pastu. Podávejte s pečivem.

Tip: Na další vajíčkové pomazánky (třeba celerovou, nebo s hořčicí a rukolou) se podívejte sem.

Foto: archiv firem

Katka s Michalem vyrazili na ochutnávku jarního menu do přírody!

Jehněčí kolínka s celerovou kaší

Na 2 porce potřebujete: 2 jehněčí kolínka, 100 ml červeného vína, lžíci citronové šťávy, 50 ml olivového oleje, lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, lžíci nasekané petržele, 1 bobkový list, 4 nasekané stroužky česneku, lžičku cukru, lžičku soli

Na kaši:3 malé brambory, půl bulvy celeru, lžíci másla, sůl, mléko, 2 lžíce strouhaného parmezánu, pažitku

Foto: Jakub Jurdič

Mladé maso je velikonoční klasikou. My jsme upekli jehněčí kolínka

Postup:Z uvedených ingrediencí připravte marinádu a kolínka do ní ideálně přes noc naložte. Vložte v pekáčku i s marinádou do trouby rozpálené na 220 stupňů a pečte 5 minut, aby se maso zatáhlo. Pak podlejte trochou vody, pekáč přikryjte víkem či alobalem, teplotu snižte na 180 stupňů a pečte asi 2 hodiny, nebo až bude maso měkké. Během pečení můžete kolínka občas obrátit a polít šťávou. Na posledních 10 minut pečení maso odkryjte, aby se opeklo, a podávejte s kaší.

Tu připravíte následovně: celer i brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte (klidně dohromady) v osolené vodě do měkka. Slejte, přidejte máslo, sůl a parmezán a rozšťouchejte. Na závěr vmíchejte pažitku a podávejte s jehněčím. Skvěle se doplňuje s červeným vínem!

Tip: Nejlepší čas na jehněčí je právě teď, tak si ho dopřejte alespoň občas na jaře! U nás je příště na řadě jehněčí hřbet s hříbkovým ragú.

Velikonoční mrkvový dort

Na formu o průměru 22 cm potřebujete:300 g hladké mouky, 200 g přírodního cukru, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 3 lžičky skořice, 2 lžičky citronové kůry, 4 vejce, 250 ml oleje, 200 g mrkve, 150 g ananasu, 100 g směsi ořechů

Na ozdobu: 4 lžíce měkkého tvarohu, 250 g cream cheese (Buko, Philadelphia, Cream spread), 50 g cukru moučka, 100 g másla, čokoládová vajíčka

Foto: Jakub Jurdič

Mrkvový dort potěší i nejmenší mlsounky

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo, konzervovaný ananas přeceďte, ořechy nasekejte. Všechny suroviny na korpus vložte do robota a vymíchejte soudržné těsto. Troubu rozpalte na 160 stupňů, těsto nalejte do formy a základ pečte asi hodinu. Když vychladne, vyšlehejte změklé máslo s cukrem, cream cheese a tvarohem. Krém rozetřete po dortu, dozdobte čokoládovými vajíčky a může se podávat!

Tip: Mrkváče prostě milujeme, takže jsme pekli i celozrnný s babičkou a marcipánem ozdobený s Dianou.

Foto: Jakub Jurdič

Když se fotilo, bylo venku na tričko :-)

Citronová roláda

Potřebujete: 4 vajíčka, ¾ hrnku cukru krupice, sůl, ¾ hrnku hladké mouky, půl kávové lžičky jedlé sody, moučkový cukr na srolování

Citronový krém:½ hrnku pomerančového džusu, ½ hrnku cukru krupice, sůl, lžíci škrobu, 3 lžíce citronové šťávy, ½ lžíce nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu, lžíci másla, 3 žloutky

Foto: Jakub Jurdič

Citronová roláda je pro sváteční dny ta pravá dobrůtka

Postup: Džus s cukrem a špetkou soli přiveďte k varu, zašlehejte do něj škrob a povařte do zhoustnutí. Vmíchejte žloutky rozšlehané s citronovou šťávou a kůrou, přidejte máslo a ještě dvě minutky povařte. Nechte vychladnout.

Žloutky oddělte od bílků a ty se špetkou soli ušlehejte na pevný sníh. To jde nejlépe s vejci o pokojové teplotě. Žloutky utřete s cukrem, přidejte mouku a jedlou sodu a vymíchejte v těsto. Postupně zašlehejte bílkový sníh. Těsto rozetřete na plech (o velikosti asi 25 x 40 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních asi 12 minut.

Mezitím si přichystejte dvě čisté utěrky, jednu pocukrujte a vyklopte na ni upečené těsto, znovu trochu pocukrujte, přikryjte druhou utěrkou a opatrně zarolujte. Roládu nechte takto zarolovanou vychladnout, poté rozbalte, potřete krémem a znovu srolujte.

Tip: Ze zbylých bílků vyrobte třeba malinové pusinky.

Foto: Jakub Jurdič

Dobrou chuť!

Foto: archiv firem

Krásné podnosy dodají eleganci každému moučníku!

Co byste si dali z našeho dubnového menu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama