Hlavní obsah

Svíčková omáčka s jelení kýtou a brusinkovým knedlíkem

Hodnocení:
(14)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Každý víkend by měl být takovou malou oslavou. Svolejte rodinu nebo přátele a pohostěte je dokonalou svíčkovou. Tentokrát z jelení kýty a s brusinkovým knedlíkem, který je výborný i jen sám i sobě. Budou vás na rukou nosit!

Ingredience pro:
6 porcí
Na maso s omáčkou:
  • 900 g jeleního masa
  • 120 g uzeného špeku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 12 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1/2 citronu
  • sůl
Na knedlíky:
  • 7 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • 60 g sušených brusinek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • petrželka
Článek

Postup:

Krok 1: Masa dejte klidně i kilo – já dala 900 g a k množství omáčky (a apetitu kolegů v redakci) by ho mohlo být více. Použijte kýtu z jelena, kance či daňka (nebo samozřejmě hovězí).

Foto: Eva Malúšová

Taky nesnášíte, když vám ke knedlíkům dojde omáčka? S tímto receptem vám to nehrozí!

Krok 2: Maso odblaňte a po vláknu našpikujte proužky zamrazeného špeku (díky zamrazení bude držet tvar). Svažte provázkem do válečků a ze všech stran zprudka opečte na rozpáleném sádle.

Foto: Eva Malúšová

Proužky špeku zamrazte, maso se vám tak bude lépe špikovat

Krok 3: Mezitím si očistěte a na kostičky pokrájejte všechnu zeleninu. Maso vyndejte z hrnce. Do výpeku vhoďte pokrájený zbylý špek a cibuli, po chvíli přihoďte kořenovou zeleninu, pořádně osolte a restujte dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Maso dejte stranou a ve výpeku opečte zbylý špek a zeleninu

Krok 4: Do hrnce vraťte maso, vmíchejte hořčici, ve hmoždíři najemno rozdrcené koření (jen bobkové listy nechte vcelku) a litr vody a na plotně nebo v troubě při 180 °C poduste asi 2 hodiny do změknutí. Nebo s vodou počkejte do druhého dne a orestované maso nechte v zelenině s kořením nejprve 12–24 hodin odpočinout.

Foto: Eva Malúšová

Abyste pak z omáčky nemuseli lovit kuličky koření, rozdrťte ho v hmoždíři

Krok 5: Mezitím se pusťte do knedlíků.

Foto: Eva Malúšová

Ke zvěřině si připravte variaci na karlovarský knedlík – s brusinkami, petrželí a restovanou cibulkou

Krok 6: Rohlíky pokrájejte na kostky (pokud jsou čerstvé, nechte je nejprve na vzduchu nebo v troubě chvíli oschnout), přidejte nasekané brusinky a pokropte mlékem rozkvedlaným se žloutky, solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým květem. Nechte 10 minut nabobtnat. Poté vmíchejte na másle orestovanou cibulku, nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh.

Foto: Eva Malúšová

Tento knedlík je vskutku hodobožová záležitost!

Krok 7: Těsto nechte dalších 5 minut odpočinout. Pak z něj přímo na potravinářské fólii utvořte 2 šišky a každou zvlášť zabalte jako bonbon, po stranách udělejte uzlíky a 25 minut vařte ve vroucí vodě. Během vaření šišky sem tam otočte. Ihned po uvaření propíchejte vidličkou, aby unikla pára.

Foto: Eva Malúšová

Šišky tvarujte přímo ve fólii, ve které budete knedlíky vařit

Krok 8: Teď už nezbývá než z omáčky vyndat maso a bobkové listy, tyčovým mixérem ji rozmixovat dohladka, zjemnit smetanou a dochutit trochou citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Poctivky můžou omáčku i propasírovat, díky tomu bude mít trošku mozaikovou strukturu se znatelnými kousky zeleniny. Tyčový mixér vám naopak pomůže získat omáčku dokonale hladkou.

Krok 9: Maso pokrájejte proti vláknu a podávejte s knedlíky, omáčkou a skrojkem citronu.

Foto: Eva Malúšová

Jelení kýta na smetaně, poctivá zeleninová omáčka a vláčný brusinkový knedlík – dokonalá kombinace na víkend

V jaké úpravě máte nejraději zvěřinu?

ynezorPumanzeSaNyknalC