Hlavní obsah
3,0
(296)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Každý víkend by měl být takovou malou oslavou. Svolejte rodinu nebo přátele a pohostěte je dokonalou svíčkovou. Tentokrát z jelení kýty a s brusinkovým knedlíkem, který je výborný i jen sám i sobě. Budou vás na rukou nosit!

25 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Maso a omáčka
  • 1 000 g jeleního masa
  • 120 g uzeného špeku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 1/4 ks celeru
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 12 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 ks citronu
  • 2,5 lžičky soli
Knedlíky
  • 7 ks rohlíku
  • 250 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového květu
  • 60 g sušených brusinek
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup:

01.

Použijte kýtu z jelena, kance či daňka (nebo samozřejmě hovězí).

Foto: Eva Malúšová

Taky nesnášíte, když vám ke knedlíkům dojde omáčka? S tímto receptem vám to nehrozí!Foto: Eva Malúšová

02.

Maso odblaňte a po vláknu našpikujte proužky zamrazeného špeku (díky zamrazení bude držet tvar). Svažte provázkem do válečků a ze všech stran zprudka opečte na rozpáleném sádle.

Foto: Eva Malúšová

Proužky špeku zamrazte, maso se vám tak bude lépe špikovatFoto: Eva Malúšová

03.

Mezitím si očistěte a na kostičky pokrájejte všechnu zeleninu. Maso vyndejte z hrnce. Do výpeku vhoďte pokrájený zbylý špek a cibuli, po chvíli přihoďte kořenovou zeleninu, pořádně osolte a restujte dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Maso dejte stranou a ve výpeku opečte zbylý špek a zeleninuFoto: Eva Malúšová

04.

Do hrnce vraťte maso, vmíchejte hořčici, ve hmoždíři najemno rozdrcené koření (jen bobkové listy nechte vcelku) a litr vody a na plotně nebo v troubě při 180 °C poduste asi 2 hodiny do změknutí. Nebo s vodou počkejte do druhého dne a orestované maso nechte v zelenině s kořením nejprve 12–24 hodin odpočinout.

Foto: Eva Malúšová

Abyste pak z omáčky nemuseli lovit kuličky koření, rozdrťte ho v hmoždířiFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím se pusťte do knedlíků.

Foto: Eva Malúšová

Ke zvěřině si připravte variaci na karlovarský knedlík – s brusinkami, petrželí a restovanou cibulkouFoto: Eva Malúšová

06.

Rohlíky pokrájejte na kostky (pokud jsou čerstvé, nechte je nejprve na vzduchu nebo v troubě chvíli oschnout), přidejte nasekané brusinky a pokropte mlékem rozkvedlaným se žloutky, solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým květem. Nechte 10 minut nabobtnat. Poté vmíchejte na másle orestovanou cibulku, nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh.

Foto: Eva Malúšová

Tento knedlík je vskutku hodobožová záležitost!Foto: Eva Malúšová

07.

Těsto nechte dalších 5 minut odpočinout. Pak z něj přímo na potravinářské fólii utvořte 2 šišky a každou zvlášť zabalte jako bonbon, po stranách udělejte uzlíky a 25 minut vařte ve vroucí vodě. Během vaření šišky sem tam otočte. Ihned po uvaření propíchejte vidličkou, aby unikla pára.

Foto: Eva Malúšová

Šišky tvarujte přímo ve fólii, ve které budete knedlíky vařitFoto: Eva Malúšová

08.

Teď už nezbývá než z omáčky vyndat maso a bobkové listy, tyčovým mixérem ji rozmixovat dohladka, zjemnit smetanou a dochutit trochou citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Poctivky můžou omáčku i propasírovat, díky tomu bude mít trošku mozaikovou strukturu se znatelnými kousky zeleniny. Tyčový mixér vám naopak pomůže získat omáčku dokonale hladkou. Foto: Eva Malúšová

09.

Maso pokrájejte proti vláknu a podávejte s knedlíky, omáčkou a skrojkem citronu.

Foto: Eva Malúšová

Jelení kýta na smetaně, poctivá zeleninová omáčka a vláčný brusinkový knedlík – dokonalá kombinace na víkendFoto: Eva Malúšová

V jaké úpravě máte nejraději zvěřinu?

Načítám