Článek
Postup:
Krok 1: Masa dejte klidně i kilo – já dala 900 g a k množství omáčky (a apetitu kolegů v redakci) by ho mohlo být více. Použijte kýtu z jelena, kance či daňka (nebo samozřejmě hovězí).
Taky nesnášíte, když vám ke knedlíkům dojde omáčka? S tímto receptem vám to nehrozí!
Krok 2: Maso odblaňte a po vláknu našpikujte proužky zamrazeného špeku (díky zamrazení bude držet tvar). Svažte provázkem do válečků a ze všech stran zprudka opečte na rozpáleném sádle.
Proužky špeku zamrazte, maso se vám tak bude lépe špikovat
Krok 3: Mezitím si očistěte a na kostičky pokrájejte všechnu zeleninu. Maso vyndejte z hrnce. Do výpeku vhoďte pokrájený zbylý špek a cibuli, po chvíli přihoďte kořenovou zeleninu, pořádně osolte a restujte dozlatova.
Maso dejte stranou a ve výpeku opečte zbylý špek a zeleninu
Krok 4: Do hrnce vraťte maso, vmíchejte hořčici, ve hmoždíři najemno rozdrcené koření (jen bobkové listy nechte vcelku) a litr vody a na plotně nebo v troubě při 180 °C poduste asi 2 hodiny do změknutí. Nebo s vodou počkejte do druhého dne a orestované maso nechte v zelenině s kořením nejprve 12–24 hodin odpočinout.
Abyste pak z omáčky nemuseli lovit kuličky koření, rozdrťte ho v hmoždíři
Krok 5: Mezitím se pusťte do knedlíků.
Ke zvěřině si připravte variaci na karlovarský knedlík – s brusinkami, petrželí a restovanou cibulkou
Krok 6: Rohlíky pokrájejte na kostky (pokud jsou čerstvé, nechte je nejprve na vzduchu nebo v troubě chvíli oschnout), přidejte nasekané brusinky a pokropte mlékem rozkvedlaným se žloutky, solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým květem. Nechte 10 minut nabobtnat. Poté vmíchejte na másle orestovanou cibulku, nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh.
Tento knedlík je vskutku hodobožová záležitost!
Krok 7: Těsto nechte dalších 5 minut odpočinout. Pak z něj přímo na potravinářské fólii utvořte 2 šišky a každou zvlášť zabalte jako bonbon, po stranách udělejte uzlíky a 25 minut vařte ve vroucí vodě. Během vaření šišky sem tam otočte. Ihned po uvaření propíchejte vidličkou, aby unikla pára.
Šišky tvarujte přímo ve fólii, ve které budete knedlíky vařit
Krok 8: Teď už nezbývá než z omáčky vyndat maso a bobkové listy, tyčovým mixérem ji rozmixovat dohladka, zjemnit smetanou a dochutit trochou citronové šťávy.
Poctivky můžou omáčku i propasírovat, díky tomu bude mít trošku mozaikovou strukturu se znatelnými kousky zeleniny. Tyčový mixér vám naopak pomůže získat omáčku dokonale hladkou.
Krok 9: Maso pokrájejte proti vláknu a podávejte s knedlíky, omáčkou a skrojkem citronu.
Jelení kýta na smetaně, poctivá zeleninová omáčka a vláčný brusinkový knedlík – dokonalá kombinace na víkend
V jaké úpravě máte nejraději zvěřinu?