Hlavní obsah
3,2
(105)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Puberťáky a zaryté odpůrce rostlinné stravy sice název „hummus“ vždy zaručeně pobaví, nás ostatní to ale od přípravy této super zdravé a přitom dostupné cizrnové pasty rozhodně nemůže odradit.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Na základní hummus
  • 400 g sterilované cizrny
  • 2 lžíce pasty tahini
  • sůl
  • 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
Na žlutý
  • 3 mrkve
  • 1 lžička kurkumy
  • olivový olej
  • sůl
Na růžový
  • 2 červené řepy
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl
Na oranžový
  • naložená pečená paprika
  • chilli
  • sůl
Na zelený
  • 1 avokádo
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Po návštěvě Dubajského festivalu jídla jsem v redakci uspořádala malou ochutnávku toho, na čem jsem si tam pochutnávala (i když čokoládu z velbloudího mléka stále všichni vehementně odmítají). Jako první přišel na řadu samozřejmě hummus, a to hned v pěti variacích: základní recept totiž můžete snadno dochutit čerstvou i pečenou zeleninou a dalším kořením. A protože se ochutnávka zdárně povedla, neochudím o recepty ani vás.

Postup

01.

Nejprve si připravte základní variantu hummusu: scezenou cizrnu rozmixujte na co nejhladší krém spolu se sezamovou pastou tahini (pořídíte ji v exotickém koutku supermarketů, v orientálních obchůdcích, zdravých výživách a na internetu), solí, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, římským kmínem a zhruba půlhrnkem vody.

02.

Hotovou směs ochutnejte a případně dochuťte nebo zřeďte vodou. Občas dávám i trošku chilli nebo chilli omáčky.

03.

Pro přípravu barevných hummusů do mixéru jednoduše přidejte další ingredience. Mrkev pokrájejte na kousky, pokapejte olivovým olejem, osolte a při 200 °C upečte doměkka. Kombinujte s kurkumou. Řepu upečte stejným způsobem (nebo kupte uvařenou) a tentokrát dochuťte balzámovým octem. Na oranžový hummus přidejte asi půl sklenice naložených paprik a trochu chilli, případně dochuťte i sladkou a pálivou mletou paprikou. Zelené barvy pak docílíte kombinací dobře zralého avokáda a koriandru, ale báječný je také čerstvý špenát nebo hrášek.

Tip: Chuťově ještě lepší a hlavně zdravější cizrna bude, když si ji uvaříte sami. Suchou luštěninu namočte na jeden až dva dny do vody a poté spolu se lžičkou soli a špetkou jedlé sody uvařte doměkka. Další tipy najdete v článku Tipy & triky pro luštěniny! Jak na to, aby nenadýmaly?

Zkusíte vyměnit kupovaný hummus za domácí? V lednici vydrží až tři dny (samozřejmě pouze v případě, že na něj zapomenete) a je mnohem zdravější.

Reklama

Související témata: