Článek
Po návštěvě Dubajského festivalu jídla jsem v redakci uspořádala malou ochutnávku toho, na čem jsem si tam pochutnávala (i když čokoládu z velbloudího mléka stále všichni vehementně odmítají). Jako první přišel na řadu samozřejmě hummus, a to hned v pěti variacích: základní recept totiž můžete snadno dochutit čerstvou i pečenou zeleninou a dalším kořením. A protože se ochutnávka zdárně povedla, neochudím o recepty ani vás.
Postup
01.
Nejprve si připravte základní variantu hummusu: scezenou cizrnu rozmixujte na co nejhladší krém spolu se sezamovou pastou tahini (pořídíte ji v exotickém koutku supermarketů, v orientálních obchůdcích, zdravých výživách a na internetu), solí, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, římským kmínem a zhruba půlhrnkem vody.
02.
Hotovou směs ochutnejte a případně dochuťte nebo zřeďte vodou. Občas dávám i trošku chilli nebo chilli omáčky.
03.
Pro přípravu barevných hummusů do mixéru jednoduše přidejte další ingredience. Mrkev pokrájejte na kousky, pokapejte olivovým olejem, osolte a při 200 °C upečte doměkka. Kombinujte s kurkumou. Řepu upečte stejným způsobem (nebo kupte uvařenou) a tentokrát dochuťte balzámovým octem. Na oranžový hummus přidejte asi půl sklenice naložených paprik a trochu chilli, případně dochuťte i sladkou a pálivou mletou paprikou. Zelené barvy pak docílíte kombinací dobře zralého avokáda a koriandru, ale báječný je také čerstvý špenát nebo hrášek.
Tip: Chuťově ještě lepší a hlavně zdravější cizrna bude, když si ji uvaříte sami. Suchou luštěninu namočte na jeden až dva dny do vody a poté spolu se lžičkou soli a špetkou jedlé sody uvařte doměkka. Další tipy najdete v článku Tipy & triky pro luštěniny! Jak na to, aby nenadýmaly?
Zkusíte vyměnit kupovaný hummus za domácí? V lednici vydrží až tři dny (samozřejmě pouze v případě, že na něj zapomenete) a je mnohem zdravější.