Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli jste fanoušky hutných krémových polévek, zbystřete. Dnes pro vás totiž máme jednu famózní polévku ze zelených fazolek, kterou budete zbožňovat!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g fazolových lusků
  • 1 l mléka
    7
  • 150 ml smetany na vaření 12%
    7
  • 40 ml bílého vinného octa
    12
  • 3 lžíce hladké mouky
    1
  • 50 g másla
    7
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Fazolky omyjte pod tekoucí vodou, nechte je okapat a zbavte je stopek. Poté je pokrájejte na špalky o velikosti asi 5 cm.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Dejte je do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, osolte je a uvařte do měkka.

03.

V hrnci zvolna rozpusťte máslo, zasypte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte jemnou světlou jíšku. Dejte si záležet, aby v ní nebyly žádné hrudky.

04.

Pak jíšku zalijte mlékem a důkladně rozmíchejte. Polévka by měla být opravdu hustá.

05.

Mléko prohřejte, když se začne vařit, stáhněte oheň, přilijte smetanu, promíchejte a přidejte ocet. Pokud nemáte vinný, klidně ho nahraďte šťávou ze dvou citronů, vyhněte se ale klasickému octu, který je do této polévky příliš štiplavý a výrazný.

06.

Nakonec do polévky přidejte scezené povařené fazolky, bohatě ji osolte, lehce opepřete a podávejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 381,63 kJ
Bílkoviny12,25 g
Tuky18,95 g
Sacharidy26,18 g
Sůl1,83 g
SAFA10,83 g
Vláknina4,25 g
Cukry16,67 g
Související témata:

Načítám