Hlavní obsah
3,0
(6)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Jestli jste fanoušky hutných krémových polévek, zbystřete. Dnes pro vás totiž máme jednu famózní polévku ze zelených fazolek, kterou budete zbožňovat!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g fazolových lusků
  • 1 l mléka
  • 150 ml smetany na vaření 12%
  • 40 ml bílého vinného octa
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Fazolky omyjte pod tekoucí vodou, nechte je okapat a zbavte je stopek. Poté je pokrájejte na špalky o velikosti asi 5 cm.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Dejte je do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, osolte je a uvařte do měkka.

03.

V hrnci zvolna rozpusťte máslo, zasypte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte jemnou světlou jíšku. Dejte si záležet, aby v ní nebyly žádné hrudky.

04.

Pak jíšku zalijte mlékem a důkladně rozmíchejte. Polévka by měla být opravdu hustá.

05.

Mléko prohřejte, když se začne vařit, stáhněte oheň, přilijte smetanu, promíchejte a přidejte ocet. Pokud nemáte vinný, klidně ho nahraďte šťávou ze dvou citronů, vyhněte se ale klasickému octu, který je do této polévky příliš štiplavý a výrazný.

06.

Nakonec do polévky přidejte scezené povařené fazolky, bohatě ji osolte, lehce opepřete a podávejte.

Reklama

Související témata:

Načítám