Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Kuře s majonézovou omáčkou

Foto: Petr Makovička

Kuře je sice vařené, ale omačka kaloriemi rozhodně nešetříFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostali jste chuť na kuřecí maso a chtěli byste vyzkoušet nový recept? Pokud nepočítáte kalorie, bude se vám líbit náš dnešní recept: kuře s majonézovou omáčkou z kuchařky spolku Domácnost. Kdo by odolal domácí majonéze?

Článek

Kdo jste ochutnali babiččino kuře smažené v pivním těstíčku, víte, že recepty ze starých kuchařek prostě mají svoje kouzlo a neodolatelnou chuť! A pokud máte strach ze syrových žloutků a je to jediný důvod, proč neděláte domácí majonézu, mám pro vás navíc recept na majonézu ze žloutků vařených!

Kuře s mayonnaisou

V původním receptu se píše: „Kuřata se očistí, v polévce slabší (nebo ve vodě) a octě se solí uvaří, načež se rozkrájejí a vloží zase do tekutiny, v níž se vařila. V tom se nechají nějaký čas ležeti, a když se mají předkládati, polijí se upravenou olejnou omáčkou (mayonnaisou). Mísa vyzdobí kolkolem vejci natvrdo vařenými a čtvrtky nebo půlky skrájenými, račími ocásky i klepítky, na půl prsty dlouhými řízky sardelovými a t. p. Mayonnaisa se také na povrchu vkusně vyzdobí. Srdíčka hlávkového salátu velmi pěkně ji zdobí.“

Na 4 porce potřebujete: 1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky, 1/2 dl vinného octa, sůl, 1 l kuřecího nebo hovězího vývaru, 200 g račích ocásků – nebo můžete jako já použít krevety, 2 lžíce olivového oleje, asi 2 lžíce citronové šťávy, 4 natvrdo uvařená vejce, hlávkový salát a 1 plechovku (asi 90 g) sardelek.

Foto: Petr Makovička

Místo račích ocásků můžete použít malé krevetyFoto: Petr Makovička

Pro ulehčení práce jsem koupila rovnou kuřecí čtvrtky. Ty jsem omyla, vložila do hrnce, zalila kuřecím vývarem a asi 1/2 dl vinného octa a dala vše vařit.

Po asi 20 minutách bylo maso hotové. Stáhla jsem ho proto z plotny a přikryté poklicí jsem jej nechala ještě asi 20 minut uležet.

Foto: Petr Makovička

S masem tentokrát žádnou práci mít nebudeteFoto: Petr Makovička

Mezitím jsem si připravila majonézovou omáčku.

Žloutková mayonnaise

V původním receptu se píše: „8 na tvrdo uvařených žloutků prolisuj do mísy, kapej k tomu za stálého tření 1/10 litru oleje jemného, osol, bílým pepřem opepři a tři, až je hustá, načež přimíchej 1 lžíci octa estragonového.“

Na 4 porce potřebujete: 8 žloutků z uvařených vajec, 1 dl kvalitního jemného slunečnicového oleje, sůl, bílý pepř a 2 lžíce estragonového octa.

Foto: Petr Makovička

Vajíčka uvařte natvrdo a vyjměte žloutkyFoto: Petr Makovička

Vajíčka jsem uvařila natvrdo, oloupala je, přepůlila a vyndala z nich žloutky. Ty jsem pak prolisovala přes síto do mísy. Prolisované žloutky jsem pak elektrickou metlou za postupného přikapávání oleje šlehala asi 25 minut, až vznikla hladká hmota, kterou jsem dochutila solí a bílým pepřem. Majonéza nebyla tak hladká jako ze syrových žloutků, ale vše drželo pohromadě, což jsem považovala za malé vítězství – když jsem ji z vařených žloutků zkoušela dělat naposledy, ani po 40 minutách šlehání se mi dohromady prostě nespojila. Nakonec jsem majonézu dochutila estragonovým octem.

Foto: Petr Makovička

Vajíčka prolisujete přes síto a začnete míchatFoto: Petr Makovička

Na řadu přišly krevety. Na pánvi jsem rozpálila olivový olej a zprudka na něm orestovala rozmrzlé krevety, aby zůstaly křupavé. Nakonec jsem je zakápla citronovou šťávou.

Tentokrát jsem jídlo servírovala opět podle původního receptu: Na talíř jsem rozprostřela zelený salát (hlávkový jsem touhle roční dobou nikde nesehnala, dobře ale posloužil i „baby salát“) a na něj jsem položila kuřecí čtvrtky. Okolo jsem rozložila na čtvrtky rozkrájená uvařená vajíčka, kuře přelila majonézou a dozdobila jej kouskem sardelky a krevetami. Tak dobrou chuť!

Foto: Petr Makovička

Hotovou majonezu dosolte a opepřeteFoto: Petr Makovička

Stále máte chuť na kuře a tenhle recept pro vás není to pravé ořechové? Třeba si vyberete v článku Souboj receptů: Kuře 3x jinak!.

Foto: Petr Makovička

Uvařené kuře polijte majonezovou omáčkou a dozdobteFoto: Petr Makovička

Máte doma recept po babičce? Pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz a podělte se o něj s ostatními!

Reklama

Načítám