Hlavní obsah

Souboj receptů: Kuře 3x jinak!

Foto: Mona Martinů

Který z kuřecích receptů byl ten nej?Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete udělat co nejméně pracnou teplou večeři, určitě aspoň občas sáhnete po kuřecích čtvrtkách, které dáte péct. Jestliže chcete kuře připravit trochu jinak a nechcete u jeho přípravy strávit příliš času navíc, vyzkoušejte naše dnešní tipy!

Článek

Klasické kuře pečené s máslem má sice svoje nezaměnitelné kouzlo, obměnit ho aspoň jednou za čas ale určitě neuškodí! Jana, Magda a Michal se proto vytasili se svými nápady, jak jídlo oživit! Dnešní menu se skládá z kuřete s hořčično-bylinkovou krustou, kari omáčky s kešu ořechy, a konečně také kuřete pečeného na kysaném zelí, jablkách a rozinkách!

Kuře s krustou z hořčice a bylinek od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 4 kuřecí horní stehna s kostí, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci anglické (případně dijonské nebo jiné ostré) hořčice, 1 kávovou lžičku bylinkové pasty, 1/2 lžičky mletého tymiánu, sušenou chilli papričku, 1 žloutek, lžičku sezamového oleje, lžíci sezamového semínka, sůl.

Foto: Mona Martinů

Hořčičná krusta není vůbec špatný nápad!Foto: Mona Martinů

Postup: „Přiznávám, že tenhle recept vznikl tak trochu způsobem co dům dá, ale od té doby slaví jenom úspěchy, i když koření používám vždy takové, které mám po ruce, jen chilli a tymián zůstávají :-). Do misky dejte obě hořčice, přidejte půl lžičky bylinkové pasty (tu koupíte v supermarketech, můžete použít ale i sušenou provensálskou směs koření nebo jakoukoli zelenou bylinku, kterou máte rádi), špetku mletého tymiánu, nasekanou chilli papričku nebo namletou z mlýnku, žloutek a sezamový olej (ten můžete nahradit slunečnicovým) a vše promíchejte, případně čímkoli z uvedeného dochuťte. Kuřecí stehna omyjte, osušte a ze všech stran osolte. Pak je naskládejte do zapékací misky či pekáčku, rozprostřete po nich ochucenou hořčici, posypte sezamovým semínkem, podlijte trochou vody (asi do vrstvy 0,5 cm), zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct. Při teplotě 220 stupňů budou hotová asi za 40 minut.“

Kuře s kari omáčkou a kešu ořechy od Michala

Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, 1 menší cibuli, 200 ml kuřecího vývaru nebo vody, 3 lžičky kari koření, sůl a pepř, lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany, hrst kešu ořechů, těstoviny na přílohu.

Foto: Mona Martinů

Kari omáčka se k těstovinám vyloženě hodíFoto: Mona Martinů

Postup: „Kuřecí stehna omyjte, osolte, opepřete a posypte kari kořením. Vyplatí se je i potřít zlehka olivovým olejem. Stehna naskládejte do pekáčku, obložte najemno nasekanou cibulkou a zalijte vývarem či vodou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia na zhruba 50 minut. Deset minut před koncem výkon trouby ještě zesilte, aby se vytvořila kůrčička. V kastrůlku připravte z mouky a másla hladkou jíšku. Zalijte ji výpekem z hotového kuřete, přidejte celé ořechy, zaprašte kari, dolijte smetanou a vše zamíchejte. Omáčku ještě krátce prohřejte. Těstoviny připravte podle návodu na obalu. Podávejte a vychutnávejte!“

Kuře na kysaném zelí s jablky a rozinkami od Magdy

Na 2 porce potřebujete: 6–8 kuřecích paliček, 400 g kysaného zelí, 2 středně menší jablka, 1 velkou hrst rozinek, sůl.

Foto: Mona Martinů

Nebojte se vyzkoušet netradiční kombinaci!Foto: Mona Martinů

Postup: „Nic jednoduššího už snad ani nejde s kuřetem udělat, pokud jej tedy nechcete péct jen ‚na vodě‛. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na měsíčky. Z kysaného zelí vymačkejte vodu, smíchejte jej s pokrájenými jablky a rozinkami a vše dejte na dno zapékací misky. Na zelí položte osolené kuřecí paličky a vložte asi na 45 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Zelí není potřeba ani nijak doslazovat. Budete se olizovat až za ušima!“

Pokud máte chuť na další inspirace, můžete si kuře upéct s jarním nádechemna citronech nebo po indicku!

Jak děláte kuře doma vy? O svoje tipy se můžete podělit v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám