Hlavní obsah

Linecký malinový koláč

Hodnocení:
(0)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Rozhodli jsme se vyzkoušet klasický recept na linecký koláč. V kuchařské knize spolku Domácnost je receptů hned několik a my jsme se pustili do toho s oříškovým těstem a marmeládou překrytou mřížkou. A opravdu stojí za to!

Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g lískových oříšků
  • 3 žloutky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
Náplň
  • 200 g malinové marmelády
Na potření a posypání
  • 1 vejce
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Začněte s mletím oříšků. Na to je samozřejmě nejjednodušší použít robot nebo sekací nástavec na ponorném mixéru, vystačíte si ale i s mlýnkem na strouhanku nebo struhadlem.

Krok 2: Na vál nasypte mouku a nastrouhejte do ní nebo rozdrobte na menší kousky 20 dkg másla. Postupně přidejte citronovou kůru, cukr, pomleté oříšky, 3 žloutky a na špičku nože kypřicího prášku do pečiva.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Ze všech uvedených ingrediencí rukama vypracujte jednolité těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie a nechte ho asi 20 minut odpočinout v lednici.

Krok 4: Odpočinuté těsto rozválejte pomoučeným válečkem na nudle na plát silný asi 4 mm. Podle toho, jak jste zdatní, těsto přeneste v kuse nebo po menších kouscích do koláčové (případně dortové) formy a uhlaďte je tak, aby nikde nebyly mezery. Ze zbylého těsta vypracujte vyšší okraje.

Krok 5: Marmeládu rovnoměrně namažte přes celý koláč, který jste nejdřív potřeli rozšlehaným vejcem. Kolik marmelády použijete, záleží na vaší chuti i míře její sladkosti. My doporučujeme malinovou.

Máte příliš hustou marmeládu?

Rada je velmi jednoduchá. Buď do ní přidejte 1–2 lžíce vody či citronové šťávy a důkladně ji rozmíchejte, nebo misku s marmeládou vložte na 30–40 vteřin do mikrovlnné trouby – teplá se lépe roztírá.

Krok 6: Ze zbylého těsta vytvarujte nudličky a ty pokládejte přes koláč jako mřížku. Předem varujeme, že těsto je opravdu křehké, takže vám to chvíli zabere, ale žádná hrůza to také není. Mřížku i okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem a koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi na 20–25 minut. Kdo chce, může koláč na závěr posypat ještě moučkovým cukrem!

Foto: Mona Martinů
ynezorPumanzeSaNyknalC