Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Panenské řízky s rajčaty

Foto: Mona Martinů

Panenské řízky podle starodávného receptu

Recepty prababiček jsou léty odzkoušené. Jeden takový, na panenské řízky, jsem našla i v rukou psaném sešitu receptů po mojí prababičce. Ochutnejte s námi hovězí nebo telecí řízečky se zázvorem a rajčaty!

Článek

Moje prababička zažila jako mnoho jejích vrstevnic nelehké dětství, chuť k vaření ale ani přes hlad a nedostatek nikdy neztratila. V jednom z lepších období svého života vařila ipro panstvo a právě z jejich kuchyně, předpokládám, pochází následující recept.

V původním receptu Anny Gladkové se píše: „Telecí řízky nebo roštěná se naklepají, osolí, potáhnou špekem, zázvor po jedné straně, pomoučí, dusí na smažený cibuli, přidají se rajská jablka, podlívá se vodou. Omáčka se zapráší, procedí a řízky v ní povaří. Podává se k nim knedlík.“

Foto: Mona Martinů

Předpis na starém papíře skrývá neuvěřitelnou dobrotu!

Na 2 porce potřebujete: 2 plátky hovězí roštěné nebo telecích řízků z kýty (celkem asi 400 g), 50 g špeku nebo slaniny, 30 g čerstvého zázvoru, 70 g másla nebo 2 lžíce oleje, 1 cibuli, hladkou mouku na obalení, 4 velká rajčata a sůl.

Foto: Mona Martinů

Potřebné ingredience

Jednoduše a rychle

Oproti jiným babičkovským receptům má tenhle velkou výhodu v rychlosti i množství ingrediencí, které je na něj potřeba. Celý proces jsem zvládla asi za 25 minut plus asi 40 minut dušení, aby maso změklo. Teď ale k postupu.

Plátky roštěné jsem opatrně naklepala a zlehka osolila. Špek sám o sobě je dost slaný, takže není potřeba to se solením přehánět. Špek jsem naškrábala ostrým nožem a roštěnky jím z jedné strany potřela.

Foto: Mona Martinů

Roštěnky opatrně naklepejte

Foto: Mona Martinů

Maso špekem potřete

Pozor na zázvor

Zázvor jsem oloupala a nastrouhala najemno. Zázvor je chuťově dost výrazný, takže ho není potřeba použít mnoho. Z nastrouhané hromádky jsem vymačkala přebytečnou vodu a namazala jej na roštěnky na stejnou stranu jako špek. Roštěnky jsem potom jen zlehka obalila v hladké mouce a oprášila je.

Foto: Mona Martinů

Se zázvorem to raději nepřehánějte

Foto: Mona Maritnů

Strouhaným zázvorem potřete plátky masa

Foto: Mona Martinů

Už jen obalte v mouce a můžete restovat!

Na pánvi jsem rozpálila kousek másla (bohatě ale postačí i olej) a nechala na něm zezlátnout cibulku. Na tu jsem položila roštěnky a z obou stran je zprudka zarestovala.

Rajčata jsem nakrájela na čtvrtky, odřízla tuhou dřevnatou část u stopky a přidala je k roštěnkám. Pokud vám vadí rajčatové slupky, buď můžete rajčata předem oloupat (návod najdete v tomto článku), nebo je jednoduše nechat spařit až s roštěnkami a slupky pak vyndat kuchařskou pinzetou, případně postačí i vidlička.

Foto: Mona Martinů

Cibulku nechte zezlátnout

Foto: Mona Martinů

Rajčata můžete nechat i se slupkou

Důležité je podlévání

Roštěnky jsem během dušení ještě asi 4x podlila vodou, dohromady jsem jí použila asi 500 ml. Pokud máte po ruce hovězí vývar, tak bude omáčka jistě ještě lepší. Omáčku nezapomeňte během dušení ochutnat a podle chuti dosolit. Můžete přidat také ještě trochu strouhaného zázvoru.

Asi po 40 minutách bylo maso tak akorát měkké, takže jsem mohla jídlo podávat. V receptu je jako příloha psaný knedlík, já osobně bych ale doporučila klidně i těstoviny (třeba penne nebo farfalle).

Foto: Mona Martinů

Po 40 minutách máte hotovo!

Foto: Mona Martinů

Jako příloha se skvěle hodí knedlík i těstoviny

Pokud se vám bude zdát, že je omáčky málo, rozřeďte ji ještě trochu vodou. Omáčka se má podle receptu ještě zaprášit moukou, já jsem tento krok ale vynechala, a stejně byla jednoduše úžasná!

Pokud máte rádi rajčatové omáčky, vyzkoušejte také tu z článku Babiččiny recepty: Italská pečeně. Super tipy na pokrmy s rajčaty (tentokrát sterilovanými) najdete také v tomto článku. Na skvělá jídla z rajčat z kuchyní našich redaktorek se můžete těšit již příští úterý v Souboji receptů! A pro toho, komu je i tohle málo, nabízíme zcela novou nedělní rubriku Vaříme pro dva do sta korun. Tak již pozítří nahlédněte!

Máte nějaký skvělý rodinný recept, který dělávala už vaše babička nebo prababička? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz, já ho připravím, a tak se podělíte i s ostatními!

ynezorPumanzeSaNyknalC