Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Recepty prababiček jsou léty odzkoušené. Jeden takový, na panenské řízky, jsem našla i v rukou psaném sešitu receptů po mojí prababičce. Ochutnejte s námi hovězí nebo telecí řízečky se zázvorem a rajčaty!

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 plátky hovězí roštěné
  • 50 g špeku
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 70 g másla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ks rajčat
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Plátky roštěné jsem opatrně naklepala a zlehka osolila. Špek sám o sobě je dost slaný, takže není potřeba to se solením přehánět. Špek jsem naškrábala ostrým nožem a roštěnky jím z jedné strany potřela.

Foto: Mona Martinů

Roštěnky opatrně naklepejteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Maso špekem potřeteFoto: Mona Martinů

02.

Zázvor jsem oloupala a nastrouhala najemno. Zázvor je chuťově dost výrazný, takže ho není potřeba použít mnoho. Z nastrouhané hromádky jsem vymačkala přebytečnou vodu a namazala jej na roštěnky na stejnou stranu jako špek. Roštěnky jsem potom jen zlehka obalila v hladké mouce a oprášila je.

Foto: Mona Martinů

Se zázvorem to raději nepřehánějteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Maritnů

Strouhaným zázvorem potřete plátky masaFoto: Mona Maritnů

Foto: Mona Martinů

Už jen obalte v mouce a můžete restovat!Foto: Mona Martinů

03.

Na pánvi jsem rozpálila kousek másla (bohatě ale postačí i olej) a nechala na něm zezlátnout cibulku. Na tu jsem položila roštěnky a z obou stran je zprudka zarestovala.

04.

Rajčata jsem nakrájela na čtvrtky, odřízla tuhou dřevnatou část u stopky a přidala je k roštěnkám. Pokud vám vadí rajčatové slupky, buď můžete rajčata předem oloupat, nebo je jednoduše nechat spařit až s roštěnkami a slupky pak vyndat kuchařskou pinzetou, případně postačí i vidlička.

Foto: Mona Martinů

Rajčata můžete nechat i se slupkouFoto: Mona Martinů

05.

Roštěnky jsem během dušení ještě asi 4x podlila vodou, dohromady jsem jí použila asi 500 ml. Pokud máte po ruce hovězí vývar, tak bude omáčka jistě ještě lepší. Omáčku nezapomeňte během dušení ochutnat a podle chuti dosolit. Můžete přidat také ještě trochu strouhaného zázvoru.

06.

Asi po 40 minutách bylo maso tak akorát měkké, takže jsem mohla jídlo podávat. V receptu je jako příloha psaný knedlík, já osobně bych ale doporučila klidně i těstoviny (třeba penne nebo farfalle).

Pokud se vám bude zdát, že je omáčky málo, rozřeďte ji ještě trochu vodou. Omáčka se má podle receptu ještě zaprášit moukou, já jsem tento krok ale vynechala, a stejně byla jednoduše úžasná!

Foto: Mona Martinů

Po 40 minutách máte hotovo!Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám