Hlavní obsah

Rychlá povidlová buchta

Hodnocení:
(47)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

„Koláče na plech“ jsou oblíbeným moučníkem snad každé rodiny, a proto jsem se tento týden rozhodla vyzkoušet recept na povidlovou buchtu, který po své babičce zdědila čtenářka Milena Voralová z Jistebníku. Ochutnáte také?

Ingredience pro:
1 plech
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 120 g másla
  • 220 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 hrst sekaných ořechů
Na vysypání a vymazání
  • máslo
  • hladká mouka
Článek

Postup

Krok 1: Jak je zřejmé už z původního receptu, nezamažete si nic víc než dvě misky a plech. Do velké mísy jsem tedy nasypala mouku, jedlou sodu, moučkový cukr, kakao rozpuštěné máslo a dvě vajíčka a vše jsem důkladně promíchala.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: V mikrovlnné troubě jsem trochu ohřála povidla, dala je do mléka a metlou je rozmíchala. Pokud je nebudete vyndávat z lednice jako já, tak je ani nebude třeba ohřívat, jen ta ztuhlá by se špatně rozšlehávala.

Krok 3: Mléko jsem přilila do mísy se sypkými surovinami a ze všeho jsem umíchala hladké těsto. Tady je ale třeba dát si záležet, aby v těstě nezůstaly hrudky! Nakonec jsem do těsta přimíchala ještě nasekanou směs ořechů.

Foto: Petr Makovička

Krok 4: Místo plechu jsem použila koláčovou formu, kulaté buchty mi prostě přijdou hezčí. Vzhledem k tomu, že mám formu s nepřilnavým povrchem, nebylo ji třeba vymazávat a vysypávat. Těsto jsem proto do ní jednoduše nalila, rovnoměrně rozprostřela a strčila do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Po zhruba 40 minutách bylo upečeno, a moučník už stačilo jen vyklopit na talíř.

Foto: Petr Makovička

Koláč vypadal úžasně i bez zmiňovaných polev, a tak jsem se do něj hned pustila. Verdikt byl jasný: jednoduché, rychlé a dokonalé!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek