Hlavní obsah

Sladký nákyp s oříšky

Hodnocení:
(0)
Foto: Mona Martinů

Bude těžké rozhodnout, zda noc či den, ale jako celek jsou k nakousnutí

Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Tentokrát jsme vyzkoušeli dobrotu s poetickým názvem Den a noc z kuchařky Anny Drůbkové. Ochutnáte s námi?

Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Těsto
  • 100 g másla
  • citronová kůra
  • 140 g cukru
  • 8 vajec
  • 180 g strouhanky
  • 300 ml smetany ke šlehání 30%
  • 40 ml rumu
  • 140 g mletých lískových oříšků
  • 1 dortová oplatka
  • 70 g hořké strouhané čokolády
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 3 drcené hřebíčky
Na vymazání
  • máslo
Poleva
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce malinové zavařeniny
Článek

Postup

Krok 1: Máslo jsem si nechala úplně změknout, aby se snáze třelo, respektive šlehalo ručním šlehačem. Když je máslo opravdu měkké, je našlehané do pěny během dvou minut.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: K takto nachystanému máslu jsem přidala 140 g cukru krupice a žlutou nádheru vaječných žloutků. Znovu jsem zapnula šlehač a ještě asi 5–6 směs šlehala na plný výkon, až vznikla opravdu lehká (a neuvěřitelně lahodná!) pěna. Když dáte tyhle tři věci dohromady, tak nic nelahodného asi ani vzniknout nemůže.

Krok 3: Pak jsem se pustila do tlučení oříšků. K mé smůle v obchodě zrovna neměli ani mleté, ani sekané ořechy, takže jsem se do toho pustila pěkně postaru. I když uznávám, babičkám nejspíš doma nechyběl hmoždíř – já měla k dispozici jen paličku na maso. Oříšky jsem zabalila do staré utěrky a paličkou na maso je prostě roztloukla. Úplně najemno se mi to sice nepodařilo, a pak už mě bolela ruka, ale aspoň byl pak nákyp o něco pestřejší.

Krok 4: Strouhanku v odhadnutém objemu „čtyř strouhaných žemlí“ jsem zalila 300 ml 31% smetany a ždímat ani nebylo nic potřeba – vznikla tuhá hmota, kterou jsem rozpracovala ještě s velkým panákem rumu. Hmotu jsem pak zašlehala do žloutkovo-máslové pěny.

Foto: Mona Martinů

Krok 5: Nakonec jsem čistými metlami ušlehala sníh a ten jsem spolu s utlučenými oříšky stěrkou zlehka zpracovala do těsta. Formu na biskupský chlebíček (ta moje je dlouhá asi jako srnčí hřbet a i do něj by se těsto jistě dobře vešlo) jsem vymazala kouskem másla a nalila do ní polovinu nachystaného těsta. Vysypávat v tomto případě nebylo potřeba.

Krok 6: Povrch jsem pokladla na kusy rozlámanou dortovou oplatkou. Pokud byste tak neučinili, horní tmavá polovina těsta by se během pečení propadla do té spodní světlé. Na škodu to není, ale „den“ a „noc“ mají být hezky oddělené! Do druhé poloviny těsta jsem tedy ještě vmíchala trochu strouhané čokolády, dvě lžíce hořkého kakaa a tři utlučené hřebíčky (palička na maso opět dobře posloužila), nalila navrch do formy a povrch uhladila.

Foto: Mona Martinů

Krok 7: Formu jsem vložila do trouby předehřáté na 150 stupňů a nákyp tam zvolna pekla 50 minut. Pak jsem špejlí ozkoušela, jestli už je těsto hotové, a mohla jsem vyklápět!

Foto: Mona Martinů

Krok 8: Mezitím jsem si ale nachystala ještě malinovou omáčku. V míse jsem velmi jednoduše obyčejnou metlou asi 10 minut šlehala dva vaječné bílky, 2 lžíce dobré malinové zavařeniny, 2 lžíce cukru a citronovou šťávu. I metlou totiž bílky ušleháte do příjemně lehké pěny, sníh už by byl moc tuhý…

Foto: Mona Martinů

Krok 9: Nákyp jsem nechala chvilku zchladnout, nakrojila… A výsledek vypadal opravdu jako den a noc! Takže dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC