Hlavní obsah
3,8
(4)
Foto: Mona Martinů

Dobrou chuť ke skvělému kuřeti, přeje JanaFoto: Mona Martinů

Aktualizováno

Je kuřecí maso váš favorit? V tom případě si nemůžete nechat ujít dnešní recept z Kuchařské knihy, která byla sepsána na konci 19. století. Kuřata smažená na vlašský způsob, v pivním těstíčku, jsou totiž delikatesa!

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 kuřecí čtvrtky
  • 75 g parmazánu
  • sůl
  • 120 g hladké mouky
  • 8 lžic světlého piva
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • listová petržel
  • citron
Na smažení
  • slunečnicový olej
Článek

Postup

01.

Kuře dnes koupíte už naporcované na čtvrtky, takže s nějakým dělením se naštěstí nemusíte vůbec zabývat. Ze čtvrtek tedy pomocí nože stáhněte kůži a ze všech stran je osolte a obalte ve strouhaném parmezánu (nebo gran moravii). Pokud si chcete ulehčit práci, můžete to udělat jako já při přípravě zmiňované večeře: použijte kuřecí prsní řízky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Ze všeho nejdůležitější je na tomhle receptu ale těstíčko. Při obalování celých čtvrtek uvedené množství vystačí zhruba na 2 čtvrtky, pokud použijete kuřecí řízky, množství vystačí na 4 porce. Do misky jsem nasypala mouku a trochu soli, nalila pivo a olej.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Ze dvou bílků jsem vyšlehala sníh (aby lépe držel, přidávám před šleháním špetku soli) a ten jsem vmíchala k mouce a ostatním surovinám. Pokud se vám těstíčko bude zdát příliš husté, přidejte kapku piva nebo oleje, nic se nestane.

04.

V pánvi jsem rozpálila dostatečné množství oleje. To záleží na velikosti pánve i kuřat, ideální je ale použít fritézu – pokud ji tedy máte. Jinak by obalené kousky kuřete měly být ponořené zhruba do poloviny své výšky.

05.

Kuřecí čtvrtky jsem opatrně obalila ze všech stran v těstíčku a vložila je rovnou do vroucího oleje, aby nikde nevznikla „díra“ v těstíčkovém kabátku. Plotnu jsem v tu chvíli měla staženou zhruba na třetinu výkonu (mírný plamen), aby olej nebyl příliš rozpálený. Jinak by se kuře seshora spálilo, a přitom by bylo uvnitř syrové.

06.

Při takto nízké teplotě oleje (ve fritéze by to bylo asi 170 stupňů Celsia) jsem kuře smažila z každé strany dozlatova, tedy asi 8 minut. Kuřecí maso je rychle hotové, takže mu tahle doba stačila. Pokud ale budete mít čtvrtky větší než já, je samozřejmě třeba nechat tam maso o chvilku déle.

Hotové kuře jsem nechala okapat na papírovou utěrku, abych jej zbavila přebytečného tuku, a mohlo se podávat!

Jako přílohu jsem zvolila brambory, kuře jsem dozdobila petrželkou a citronem, jak bylo napsáno v původním receptu, a mohlo se začít hodovat. I když – nejdřív jsme hotovou porci nafotili pro vás!

V původním receptu se píše: „Kuřata na čtvrtky rozřež, kůži stáhni, osol a posyp strouhaným parmazánským sýrem, obal v těstíčku a smaž. Narovnají se pak na mísu a zdobí zelenou petrželkou a citronem. Těstíčko: Rozkloktej 4 měchačky mouky, 4 lžíce piva, 2 lžíce jemného oleje, trochu soli a ze 2 bílků sníh zlehka přimíchej.“

Po vyzkoušení jsem rozpočet trochu upravila.

Reklama

Související témata:

Načítám