Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Švédské roštěnky

Foto: Petr Makovička

Severský recept na roštěnou se sardelemiFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře upravené hovězí maso má své neodolatelné kouzlo a dobře udělaná roštěná dvakrát! Dnes jsem proto z kuchařky Mladá hospodyňka vybrala recept na švédské roštěnky. Nachystejte si maso, sardele, slaninu a zakysanou smetanu a hurá do toho!

Článek

Že mají některá jídla názvy podle země, ve které o nich nikdy neslyšeli, je už takovým koloritem snad každé kuchyně. Ostatně po tom, odkud původem pochází oblíbený guláš z kysaného zelí, jsme pátrali už v článku Babiččiny recepty: Segedínský guláš. Takže nebojte, ze švédských roštěnek se masové kuličky nedělají! :-)

Roštěnky švédské

V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Z roštěnek odkrájí se částečně lůj. Pokraj se prořízne, aby se roštěnka neskroutila. Maso se naklepá, osolí a opepří a na pánvi na loji jako jiné opeče. Pak dáme na rendlík slaninu na kostičky krájenou, cibuli, kousek másla rozškvařit. Pak k tomu přidáme dvě sardele, sekanou petržel a citronovou kůru. Roštěnky se k tomu vloží, podlijí a nechají hodinu dusit. Posléze se zalejí kyselou smetanou, v níž je lžíce mouky rozkloktána a šťáva se procedí.“

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky roštěné (asi 1 kg masa), sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 100 g slaniny vcelku, 1 cibuli, 50 g másla, 4 filety ze sardele, hrst petrželky, kůru z 1/2 citronu, 400 ml vody, 250 ml zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky.

Foto: Petr Makovička

Výběr masa je důležitýFoto: Petr Makovička

Jen na úvod: pokud se vám stane stejně jako mně v den focení, že u řezníka nemají roštěnou (ano, i to se bohužel může stát!), zkusit to můžete s vysokým roštěncem. Ten se na dušení hodí také. Plátky masa tedy naklepejte, na bocích nařízněte, zlehka osolte a opepřete a z obou stran opečte na troše oleje (jestli máte lůj, tak na něm to bude ještě lepší!), aby se maso zatáhlo.

Foto: Petr Makovička

Maso si připravte a ze stran orestujteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Mezitím si připravte slaninu a cibuli a nechte na másle zpěnitFoto: Petr Makovička

Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli a petrželku nasekejte. Slaninu dejte do dostatečně velkého kastrolku (musí se vám tam pak vejít i opečené maso), přidejte cibuli a kousek másla a vše nechte chvíli opékat. Když cibulka začíná zlátnout, přidejte nasekanou petrželku, na kousky nakrájené sardelky a citronovou kůru. Pak přidejte opečené maso, zalijte asi 200 ml vody a pod poklicí duste asi 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne. Během dušení můžete podle potřeby ještě dolít vodou, aby se suroviny nepřipálily!

Foto: Petr Makovička

Na zpěněnou cibuli přidejte nakrájené sardele, petrželku a citronovou kůruFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Poté přidejte maso a nechte dusitFoto: Petr Makovička

Když je maso měkké, vyjměte jej, do omáčky přimíchejte zakysanou smetanu, ve které jste předem rozmíchali lžíci hladké mouky, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí nebo špetkou pepře. Omáčku proceďte přes síto a podávejte s masem a bramborovou kaší. Nevíte, jak na ni? Jednoduchý návod najdete třeba v článku Tři netradiční přílohy z brambor v receptu na bramborové rozetky. Popravdě ale, být to na mně, tak opečenou slaninu, sardele i petrželku v omáčce nechám a nic necedím :-).

Foto: Petr Makovička

Po vyjmutí masa přidejte zakysanou smetanu smíchanou s moukou a promíchejteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Hotovou omáčku sceďte a můžete chystat stůlFoto: Petr Makovička

Máte chuť na roštěnky, ale tenhle recept není podle vašeho gusta? Vyzkoušejte třeba tu z článku Babiččiny recepty: Bavorská roštěná.

Foto: Petr Makovička

Švédské roštěnky vám budou určitě chutnatFoto: Petr Makovička

Máte doma osvědčený recept po babičce? Podělte se o něj s ostatními a pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Související témata:

Načítám