Článek
Že mají některá jídla názvy podle země, ve které o nich nikdy neslyšeli, je už takovým koloritem snad každé kuchyně. Ostatně po tom, odkud původem pochází oblíbený guláš z kysaného zelí, jsme pátrali už v článku Babiččiny recepty: Segedínský guláš. Takže nebojte, ze švédských roštěnek se masové kuličky nedělají! :-)
Roštěnky švédské
V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Z roštěnek odkrájí se částečně lůj. Pokraj se prořízne, aby se roštěnka neskroutila. Maso se naklepá, osolí a opepří a na pánvi na loji jako jiné opeče. Pak dáme na rendlík slaninu na kostičky krájenou, cibuli, kousek másla rozškvařit. Pak k tomu přidáme dvě sardele, sekanou petržel a citronovou kůru. Roštěnky se k tomu vloží, podlijí a nechají hodinu dusit. Posléze se zalejí kyselou smetanou, v níž je lžíce mouky rozkloktána a šťáva se procedí.“
Na 4 porce potřebujete: 4 plátky roštěné (asi 1 kg masa), sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 100 g slaniny vcelku, 1 cibuli, 50 g másla, 4 filety ze sardele, hrst petrželky, kůru z 1/2 citronu, 400 ml vody, 250 ml zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky.
Jen na úvod: pokud se vám stane stejně jako mně v den focení, že u řezníka nemají roštěnou (ano, i to se bohužel může stát!), zkusit to můžete s vysokým roštěncem. Ten se na dušení hodí také. Plátky masa tedy naklepejte, na bocích nařízněte, zlehka osolte a opepřete a z obou stran opečte na troše oleje (jestli máte lůj, tak na něm to bude ještě lepší!), aby se maso zatáhlo.
Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli a petrželku nasekejte. Slaninu dejte do dostatečně velkého kastrolku (musí se vám tam pak vejít i opečené maso), přidejte cibuli a kousek másla a vše nechte chvíli opékat. Když cibulka začíná zlátnout, přidejte nasekanou petrželku, na kousky nakrájené sardelky a citronovou kůru. Pak přidejte opečené maso, zalijte asi 200 ml vody a pod poklicí duste asi 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne. Během dušení můžete podle potřeby ještě dolít vodou, aby se suroviny nepřipálily!
Když je maso měkké, vyjměte jej, do omáčky přimíchejte zakysanou smetanu, ve které jste předem rozmíchali lžíci hladké mouky, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí nebo špetkou pepře. Omáčku proceďte přes síto a podávejte s masem a bramborovou kaší. Nevíte, jak na ni? Jednoduchý návod najdete třeba v článku Tři netradiční přílohy z brambor v receptu na bramborové rozetky. Popravdě ale, být to na mně, tak opečenou slaninu, sardele i petrželku v omáčce nechám a nic necedím :-).
Máte chuť na roštěnky, ale tenhle recept není podle vašeho gusta? Vyzkoušejte třeba tu z článku Babiččiny recepty: Bavorská roštěná.
Máte doma osvědčený recept po babičce? Podělte se o něj s ostatními a pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.