Hlavní obsah

Vdolky plněné kysaným zelím a slaninou

Hodnocení:
(4)
Foto: Petr Makovička

Vdolky plněné zelím se slaninou redakci uchvátily

Doba přípravy
neuvedeno
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
střední

Voňavé vdolečky plněné zakysaným zelím a opraženou slaninkou. Kdo by odolal? Originální recept po své babičce Anně nám poslala čtenářka Jana Hellerová. Pokud tedy chcete ochutnat tradiční východočeské jídlo tak, jak se vařilo před sto lety, tady máte návod!

Ingredience pro:
4 porce
Těsto na vdolky
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • citronová kůra
  • 3 žloutky
  • 80 g másla
  • 42 g kvasnic
  • sůl
  • 300 ml mléka
Náplň
  • 500 g kysaného zelí
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • kmín
  • cukr
  • ocet 8%
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • 150 g másla
Na podsypávání
  • hladká mouka
Článek

Postup

Krok 1: Není nic jednoduššího než tohle kynuté těsto. Do misky nalijte asi 1 dl vlažného mléka, přisypte 1 lžíci cukru, rozdrobte kvasnice a uložte na teplé místo, aby vzešel kvásek.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: V míse si zatím připravte zbytek – prosejte mouku s cukrem a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěné máslo a žloutky nebo majolku a posléze také nakynutý kvásek. Ze směsi vypracujte vařečkou nebo hnětacími metlami na šlehači hladké těsto. To v míse přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo.

Krok 3: Než těsto nakyne, připravte si náplň.

Náplň je podle Jany Hellerové následující: „Vdolky se dají plnit jak kysaným zelím, tak i hlávkovým. Do kastrolu hodím nakrájený špek nebo anglickou slaninu, přidám nakrájenou cibuli a zaškvařím. Pak přidám zelí, nesolím – jen trošku připepřím, ale není třeba. Vše nechám vystydnout a tím plním vdolky. S hlávkovým zelím je postup následující: půlku menší hlávky zelí nakrájím nadrobno, spařím horkou vodou, přidám ke slanině a cibuli a zadusím to ochucené solí, octem, cukrem a kmínem. Těsto vykrojím lžící, vytvořím placičku, na tu dám trochu náplně, zabalím a obráceně připlácnu na vymazaný plech. Dám to do trouby vyhřáté, peču dorůžova a po vytažení pomašluju rozpuštěným máslem.“

Janin postup asi nepotřebuje další komentář, takže jen stručně popíšu jednotlivé kroky. Slaninu jsem nakrájela na drobné kostičky a nechala je chvíli restovat v kastrolku, aby pustila omastek. Pak jsem přihodila nasekanou cibulku a tu jsem nechala lehce zezlátnout. Nakonec jsem přidala také kysané zelí slité od vody, vše promíchala a nechala ještě asi 5 minut dusit.

Krok 4: Nakynuté těsto jsem ještě jednou propracovala a rozdělila na malé bochánky. Ty jsem nechala ještě chvilku nakynout, pak z nich udělala placky a lžící jsem na střed každé z nich nanesla směs zelí a slaniny.

Foto: Petr Makovička

Krok 5: Jednotlivé vdolečky jsem svázala stejně jako buchty nebo moravské koláče, obrátila je „uzlíkem“ dolů a připlácla na plech vystlaný pečicím papírem.

Foto: Petr Makovička

Krok 6: Horkovzdušnou troubu jsem předehřála na 200 stupňů Celsia a plech s vdolečky vyskládanými jeden vedle druhého s asi 3 cm rozestupy jsem do ní vložila. Vše jsem pekla celkem asi 30 minut dozlatova.

Foto: Petr Makovička

Krok 7: V rendlíku jsem rozpustila máslo a upečené vdolky jsem jím jeden po druhém potřela. Hotovo!

V původním receptu Anny Patočkové se píše: „8 dekagramů másla, 3 žloutky, 7 dekagramů cukru, něco citronové kůry se utře na míse. K tomu se přidá půl kilogramu mouky, skynuté droždí, sůl a dle potřeby se přilije vlažného mléka. Udělá se nepříliš tuhé těsto, které hodně propracujeme, až jest hladké, a přikryté se nechá pod ubrouskem kynout.“

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.